vin-till-nasi-goreng-vinbanken

Vin till Nasi Goreng är vitt eller rött

Favoritmarkera

RECEPT. En lyxig middag av rester gör rätten Nasi Goreng. Vin till maten är antingen vitt eller rött, beroende på inriktning om vego, fisk, skaldjur eller kött.

Har du kräftor, räkor, kyckling eller kalvstek kvar från helgen är Nasi Goreng en perfekt rätt. Som en lyxigare variant av pytt-i-panna. Till grundreceptet nedan använder du ingredienser (och rester) av vad du har hemma. Välj vin efter råvaran som sätter tonen i rätten.

Vin till Nasi Goreng

VITT
Vi lyxar till det med nya årgången av,

1. Josef Chromy 2015 (6448) från Tasmanien för 179 kr

Smaken är fyllig, tät med härlig struktur och textur av gul frukt, mogna äpplen men också av persika och aprikos, lätt kryddiga inslag, smak av mogen citrus, en touch mineral och rostade fat. Balanserad. Vinet är ungt och klarar – förutom – i kombination till mat att lagras i några år. Själv ska jag börja med fyra år. Vinet är i sin stil, med liknande drag, som vit Bourgogne och i den rostade genren. Mycket spännande.
Betyg: 4+

RÖTT
Nyhet i BS, från Tenuta San Leonardo, en producent från norra Italien och Trentino i region Dolomiterna.

2. Terre di San Leonardo 2013 (78859), 159 kr

Blåröd, tät färg. Stor doft av vanilj och kola men som på sin andra dag i flaskan är än mer nyanserad, tydligare av örter och balanserade fat. Fyllig smak. Mörk frukt, mogna körsbär och plommon, med inslag av örter, en touch lakrits och fat med tendens av mognadstoner (torkade frukter) och bra längd. Välgjort vin som gott kan drick-delas över två dagar för än större smakupplevelse.
Betyg: 4+

Recept | Nasi Goreng | 4 portioner

1 lök
1 purjolök
1 bit selleri, ca 100 gr
1/4 liten vitkål
200 g rimmat fläsk
300 g kyckling-, kalv- eller oxkött
1 tsk curry
salt
sambal badjak
4 ägg
om du vill, kropeck (ett slags räkbröd)
1,5 dl ris

Gör så här
1. Koka riset. Av 1,5 dl okokt ris får du cirka 4,5 dl färdigkokt ris.

2. Skär fläsket, grönsakerna och köttet i strimlor.

3. Fräs fläsket i lite smör. Lägg i grönsakerna. Pudra med curry. Låt det hela smälta ned under lock, på svag värme.

4. När grönsakerna känns nästan färdiga, de får inte bli för mjuka, blanda i köttet och koka riset. Salta och krydda med sambal efter smak.

5. Fräs pytten i en stekpanna.

6. Servera med stekt ägg och kropeck som du friterat i het olja.

Kommentera