Laddar annons

ROM. Mörk rom med en bit choklad är en klassiker, men även andra tilltugg är goda till rom. Vad sägs om bakad brieost, knäckig bananpaj eller brownie som spetsats med några droppar rom.

Det finns en mängd olika stilar och smaker på rom. En lite torrare rom kan man med fördel servera till en charktallrik. Den som vill kan förstärka charkbrickan med en smakrik, krämig ost.

Bakad brie som tilltugg till rom

Testa att torka tunna skivor av salami i ugn. Lägg skivorna på bakplåtspapper och stek i 200 grader i cirka 10 minuter. Servera tillsammans med bakad brie på smördeg. Och ett glas rom!

Recept | Smördegstartlette med brie och valnötter

En rulle smördeg
Ca 150 g brie
Ca 1/2 dl hackade valnötter
1 uppvispat ägg

Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader. Rulla ut smördegen med bakplåtspapper under.

Skär osten i skivor. Fördela den på degplattan men lämna en liten kant runt om. Strö över de hackade valnötterna. Pensla kanten med ägget. Grädda i ugnen i 10 – 15 minuter eller tills smördegen är gyllenbrun. Servera direkt från plåten eller skär i fyrkanter och lägg upp på fat. Variera med att addera tunna skivor av färska fikon istället för valnötter.

Choklad till rom

Till mörk rom är det otroligt gott med en bit mörk choklad, en pralin med smak av kaffe eller en varför inte en brownie. Passar extra bra med dessa som har en skvätt rom i smeten. Skär i bitar och njut!


Recept | Mörk brownie med rom

200 gram mörk choklad
50 gram rumsvarmt smör
2 ägg, rumsvarma
2 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 krm bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
2 msk mörk rom

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen på låg temperatur i mikron. Rör smöret lite ”fluffigt” med sockret. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör till en jämn smet. Häll på den smälta chokladen.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en annan skål och rör sedan ner. Häll alltihop i en form (ca 20x25 klädd med bakplåtspapper). Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Kakan ska vara kladdig inuti när den tas ut, kolla med en sticka.

Låt svalna över natten och skär sedan i bitar. Variera med att byta ut rom mot en dl hackade salta jordnötter.

Frukt som tilltugg till rom

Torkad frukt brukar också vara ett förslag till rom men allvarligt talat, hur kul är det knapra på en torkad bananskiva till ett glas rom? Smaken är förstås olika men jag väljer hellre en knaprig bananpaj. Denna är superenkel och väldigt god. Vad sägs om knäckig bananpaj, en kula vaniljglass och ett glas fruktig rom?


Recept | Knäckig bananpaj

3-4 mogna bananer
0,5 dl ljus sirap
1 dl socker
1,5 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1 nypa salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva bananerna och täck botten av en smord pajform med dem.

Blanda ihop resten av ingredienserna till en slät massa. Täck bananerna med denna och grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter, tills pajen har fått fin färg och blivit knäckig på ytan. Servera med glass eller lättvispad grädde. Och ett glas fruktig rom. Skål!

Mer om rom och ett recept på läcker dessert till rom hittar du via länkarna nedan:

https://vinbanken.se/2018/10/28/diplomatico-rom-med-tydlig-avsandare/

https://vinbanken.se/2018/11/05/rom-till-mork-chokladmousse/