Laddar annons
Nyhet - unik rom som lagrats på lönnfat lanseras nu i Sverige
28 Aug, 2024

Nyhet - unik rom som lagrats på lönnfat lanseras nu i Sverige

Att man lagrar rom på ekfat är långt ifrån en nyhet. Nu lanserar dock den välkända dominikanska romproducenten Barceló en unik nyhet i Sverige – en rom som lagrats på fat som är gjorda av lönnträ.

  • Barceló  Imperial Maple Cask

    Barceló Imperial Maple Cask

    700 ml
    40%

    Barceló Maple Cask har en mörk bärnstensbrun färg med rödaktiga toner. Fruktig och blommig arom på näsan, ackompanjerad av ljuvliga toner av smält kola, plommon, vanilj och lönnsirap. Inledningsvis söt i gommen, sedan träder fatkaraktären fram med torkad frukt och krydda. Avslutningsvis en lång och silkeslen finish med fyllig karaktär. Barceló Maple Cask avnjuts bäst neat rumstempererad eller lätt kyld och passar perfekt med fina cigarrer, lagrade ostar, eleganta desserter och mörk choklad. Eller varför inte i en klassisk cocktail som exempelvis Rum Old Fashioned?

    Denna recension är en produktbeskrivning från importören Hermansson & Co

    529 kr

Karibien är kända för sin massiva och prisbelönta romproduktion. I stort sett samtliga karibiska länder har möjlighet att i dag producera rom tack vare sina sockerrörsodlingar, och många länder har sin stil på karaktären rommen till slut får. En sak som all mörk rom har gemensamt är dock att den alltid lagras på ekfat. Vilken typ av ek man använder beror helt och hållet på vilken karaktär man vill ha på rommen. Det är med andra ord lite som inom vinets värld.

"Barceló har verkligen överträffat sig själva"

I fallet med Barceló Imperial Maple Cask så har rommen lagrats på så kallade ”first fill bourbonfat”. Det innebär att dessa fat, som är gjorda nyek, endast fyllts en gång tidigare, vilket ger rommen en större karaktär av just bourbonfaten. Men Barceló är långt ifrån ensamma om att använda sig av dessa ”first fill bourbonfat”. Man är dock en av väldigt få romproducenter som efter att man fått till en bra blend valt att lägga rommen på fat gjorda av lönnträ när man vill skapa sin Imperial Maple Cask. 

-- Det faktum att man använt lönn-trä i lagringsfasen gör den inte bara unik som utgåva från producent betraktat, utan också väldigt speciell i hela romvärlden, säger Mattias Skoog som är produktansvarig hos Hermansson & Co som står bakom lanseringen i Sverige. 

Hur ovanligt är det att man använder sig av lönnfat i produktionen?

-- Mycket ovanlig. Olika producenter exprimenterar ofta med olika slutlagringar, så säkerligern finns det en del lönn-träfat ute i världen. Ingen gör det dock i sådan skala som Barceló i sin utgåva Imperial Maple Cask, fortsätter Mattias Skoog.

Hör till en av jättarna i romvärlden

I just det här specifika fallet så har man även haft first fill bourbonfat, tar inte de två ut varandra något? (lönnfaten och bourbonfaten)

-- Tvärtom. Bourbonfat används av hela världens destillerier. Allt ifrån skotsk whisky, dominikansk rom och spansk brandy. Bourbonfat tenderar ge fin smak av vanilj och kola till spriten inuti. Vad lönnträ ger är en mer tropisk frukt och kryddighet. Tillsammans ger de en unik och finstämd rom från Barceló.

Hur skulle du beskriva att den här rommen skiljer sig från många andra rommer?

-- Återigen, den finstämnda balansen mellan bourbonfat och lönnträ, gör att den är olik något annat, man fortsatt i sann dominikansk rom-anda, väldigt lättillgänglig och angenäm, med en lång finish.

"Rommen får en fräschör som är svårmatchad"

Producenten Barceló hör i dag till en av jättarna inom romvärlden. Detta trots att man grundades på 1920-talet i Dominikanska Republiken. På bara några få decennier har man satt ett rejält avtryck inom spritvärlden i allmänhet och romvärlden i synnerhet, framförallt genom sina nytänkade och kreativa produktioner av rom från Dominikanska Republiken. 

-- Det faktum att all rom produceras på uteslutande sockerrörs-juice och inte melass bidrar delvis till Barcelós popularitet. Rommen får en fräschör som är svårmatchad i prissegmentet. De har haft några år på sig att bli så bra de är idag.

I serien Imperial så finns sedan tidigare en del annan rommer, bland annat deras Imperial Premium Blend 40 Aniversario som är en hyllning till 40-årsjubileet av Imperial. Hela Imperial-siren har sedan skapandet hyllats av rom-experter. 

-- Den första ”Imperial” lanserades 1980. Tidigare har den typ av rom endast hållits för familj och nära vänner. Sedan dess har den fått många utmärkelser för sin höga kvalitet. Vad samtliga uttryck inom Imperial-serien har gemensamt är att de inleder sin lagring på first fill bourbonfat. Alltså, första gången faten fylls med rom, efter att ha innehållit amerikansk whisky. Se framför dig att ett fat fungerar på liknande sätt som en tepåse. Första gången du använder den, ger den mycket stor smak och karaktär, men den går även att använda fler gånger, dock med annat resultat. Helt enkelt ”de bästa faten”, avslutar Mattias Skoog. 

Denna text är en annons från Hermansson & Co.