Laddar annons
Recension vita viner små partier 1 feb.
30 Jan, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Recension vita viner små partier 1 feb.

Efter en lugnare januari är det åter full fart på lanseringarna bland små partier, nu är det dags för släppet den 1 februari 2019.

Hundra viner att prova inför februari varav hälften släpps den förste, resten den femtonde februari. Och här kommer tankar om första släppet.

Champagne

Endast en champagne denna första februari, men det å andra sidan är en riktig kännarchampagne, Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru 2012 (97009), 569 kr.

En kompromisslös blanc de blancs från Pierre och Sophie Larmandier, pionjärer inom biodynamik i Champagne. Stram och kritig och absolut ingen dosage men ändå massor av frukt. Mycket bra bubbel som lätt försvarar sitt numera ganska höga pris.

Vita viner med något udda ursprung och druvor

Från Vingården i Klagshamn strax söder om Malmö kommer Inkognito 2017 (909217), 259 kr. Det klart bästa svenska vin jag provat än så länge men jag är långt ifrån expert på våra inhemska viner, till skillnad från Mikael Mölstad som nyss fick utmärkelsen Årets Svenska Ambassadör (för svenska vinodlare då alltså). Vinet är en fyllig och rejält fatlagrad solaris med både mandel och citrus i doft och smak, bra koncentration som gör vinet mer passande till stekt fisk och/eller ljus fågel än till skaldjur och sushi.

Kampanien i södra Italien är mest känt för kraftiga röda som Taurasi på druvan aglianico, men mindre känt är att man även vinifierar druvan till vitt vin, en blanc des noirs på franska, bianco di nero kanske det heter i Kampanien.

Mastroberardino Neromaeta 2017 (92050), 195 kr har stor aromatisk doft med en bred palett av mandel/nötter, persika/aprikos och aningen brödighet från sina tio månader på jästfällningen (sur lies). Bra fin frukt och mycket smak som passar till grillad eller stekt mat, både vego, skaldjur och kött. En anings liten beska i slutet kanske skvallrar om ursprunget från blå druvor.

En annan udda fågel är Santorino, här i form av Vassaltis Assyrtiko 2017 (99086), 299 kr. Jag har provat en del assyrtiko tidigare och det är normalt en frisk druva med bra syra i lättare stil men det här är något helt annat. Koncentrerad och kraftfull med doft av torkade ljusa frukter och skönt rostad ton som jag trodde var ekfat men kommer från lång tid 'sur lies'. Riktigt torr, både kraftig och elegant med fin syra och en eftersmak som drar mot rostade nötter/mandlar. Dyraste assyrtikon jag provat men utan tvekan den bästa. Vill ha grillad fisk och dito havskräftor.

Tyskland och Österrike vita viner

Dessa germanska länder är visserligen verkligen inte udda för vita viner men här kommer tre riktiga godbitar. Josef Jamek Stein am Rain Grüner Veltliner Federspiel 2017 (96226), 169 kr är en klockren grüner med vitpeppar och gratinerad potatis i doften och lätt äpplig frukt. Torr, stram, välgjord med balanserad syra och fin koncentration. Bör ligga till sig något år innan man serverar den till kalbshaxe med rösti.

Från Mosel (Saar) kommer Van Volxem Saar Riesling 2017 (96058), 169 kr som har alla ingredienser man kan önska sig från bra riesling; äpple, citrus och lite gummi i doften. Torr med hög syra och fin frukt av lite vaxiga äpplen, lång torr och god eftersmak i elegant Saar-sirlig stil.

Ett litet snäpp upp är Wittman Westhofener Riesling Trocken 2017 (96060), 219 kr som har lite mer kraft och koncentration än van Volxem men så är ursprunget Rheinhessen som är en något varmare region. Även här utmärkt frukt med höstäpplen och citrus i torr elegant och välgjord stil med ett strålande avslut med hög syra. Mycket god redan idag men har minst tio år framför sig. Insjöfisk som gös eller abborre i citrus-beurre blanc vore gott till.

MISSA INTE
Recension och tabell röda viner, små partier 1 feb. 2019

Franska vita viner

En hel drös goda, komplexa och matglada viner med gallisk härkomst härnäst. Jean-Paul & Benoit Droin Chablis (95184), 249 kr är en mycket snygg och fin chablis med svag citruston, mogna äpplen och fin nyriven sötmandel. Ung och ganska stram, ännu oförlöst men väldigt nyanserad och fin med härlig mineralkänsla som man vill ha i chablis. Spara några år eller dekantera minst två timmar innan servering.

Samma hus släpper också Chablis Premier Cru Montmains 2017 (99322), 379 kr. Ja, nu börjar chablis kosta, länge har områdets viner legat ganska prismässigt stilla, men flera år med små skördar ökar efterfrågan och med det priserna. Här kliver vi ett bra steg upp i koncentration och smak, underbar mineralton mot mandel och nötter, frukt nästan som bakade äpplen och fin citruskänsla och en liten gnutta ekfat. Elegant och fin chablis i läcker ren stil som har ett långt liv framför sig! Kul att vi får se Jean-Paul och hans son Benoit i vårt sortiment igen – det var länge sen sist!

I centrala Loire, som här i Saumur, är det chenin blanc som regerar. Ch. de Villeneuve Les Cormiers 2016 (90280), 235 kr är stor och stadig med lite vaxig frukt av vinteräpple och päron. Torr som fnöske med läcker originell frukt mot äpple/päron/aprikos och en touch av honung/vax på det. Härlig syra och lång god smak. Precis som sina kollegor denna månad så har även detta vin ett långt liv framför sig, minst tio år troligen det dubbla.

Några mil uppför floden vid Tours ligger Vouvray som också gör vin på chenin blanc, Dom. Vigneau-Chevreau Clos de Rougemont 2017 (99208), 169 kr är en ren och fin chenin i lite mer neutral stil än Saumur även om den så klart påminner mycket med sin lätt vaxiga karaktär, höga läckra syra och torr fina frukt av äpple/aprikos. Mycket smak, bra längd och mycket ung men redan nu god. Bägge dessa Loire-viner vill dekanteras några timmar. En klar fiskgryta på insjöfisk och sötvattenskräftor och vitt vin passar fint till, grönsaker får ni välja själv.

Frankrikes andra stora flod Rhône bjuder också på gott vin idag; Camille Cayran La Reserve Blanc 2017 (96109), 129 kr är en alldeles utmärkt snygg fin Côte du Rhône med den helt rätta lilla blommigheten som man vill finna i bra vit Rhône. Torr och förvånansvärt stram men med generös rund god frukt med lätt florala inslag. Mycket god och ett fynd till det priset.

Frankrikes (kanske) tredje största vinflod är Garonne nere i sydväst. Garonne har släpat med sig sand, grus och sten från Pyrenéerna och byggt upp Graves och Médoc i västra Bordeaux, och just Graves – eller Pessac-Léognan som underdistriktet heter – bjuder på Ch. La Louvière 2012 (99008), 249 kr.

La Louvière är juvelen i André Lurtons krona av fina egendomar i Bordeaux (redan 1965 köpte han slottet). Denna 2012 är 90% sauvignon blanc och 10% sémillon, jäst på fat och sedan lagrad tio månader varav 30% var nya fat. Detta är en skolbokstydlig vit Bordeaux med början till mognad. Fräsch grön klorofyllfrukt från sauvignon blandas med ekfatens kryddiga sötma och en liten dos vaxig semillon. Kan det bli bättre? Ja naturligtvis, men knappast till detta pris och denna mognad.

Nya Zeeland och USA vita viner

Felton Road var det första riktigt fina vinet från Nya Zeeland som dök upp i Sverige. Och fortfarande visa firman hur bra man behandlar både chardonnay och pinot noir. Felton Road Bannockburn Chardonnay 2017 (99281), 315 kr är aningen dov, fatjäst i reduktiv stil med förvånansvärt lite ’nya världen’-karaktär, dvs mer elegans än kraft med hög fin syra i nästan sirlig europeisk stil som nästan drar mot Puligny-Montrachet med sin lite krutiga och syrliga smak. Generös och rik på ekfat men i balanserad snygg förpackning med riktigt elegant och finstämd avslutning.

HDV Chardonnay Hyde de Villaine 2014 (91256), 644 kr är en fet och smörig Napa-chardonnay från Carneros. Mycket mogen frukt med tropiska inslag av ananas, mango och torkade äpplen tillsammans med en rejäl dos ekfat utan att ’eka sönder’ vinet. Om originalet skulle vara Meursault så har man kommit mycket nära i sin sköna blandning av smörstekt mandel, bakade äpplen och fräscha citrus, stram fin frukt och läcker syra. Ett riktigt fin-vin!

Dessutom ganska mogen med sina drygt fyra år. Två fina chardonnayer som hellre tar ljus fågel som anka eller pärlhöna än vit fisk till middag.

[drinklist id="67702"]

TIDIGARE LANSERINGAR OCH NYHETER, se recensioner och tabeller under fliken RECENSION NYHETSVINER