Laddar annons
Vita viner små partier 18 jan och fler - recension och tabell
17 Jan, 2019

Vita viner små partier 18 jan och fler - recension och tabell

Årets första recension av små partier börjar med vita viner 18 jan. Vi har även lagt till omdömen för några viner med ny årgång också. Och missa inte tabellen.

Efter den massiva anstormningen i december med över ett hundra nya viner så lägger sig lugnet så här på årets första månad. Bara en champagne och ett mousserande från Portugal i ”små partier” så därför tar jag mig friheten att lägga till några ”nya årgångar”. Med ny årgång kan man aldrig veta exakt när den dyker upp i just din butik eftersom den ersätter den förra årgången, men de började dyka upp i mitten/slutet av december, så när detta brev når er borde bytet vara genomfört. Om det är få bubblor i januari så är det desto fler tyskspråkiga vänner, flera av riktig toppklass.

Ångrat dig - här läser du recensionen över röda viner små partier 18 jan

Champagne och nya årgångar

Vi börjar med champagne och Nya Årgångar. Desbordes-Amiaud Premier Cru 1998 (77403), 645 kr är som man kan gissa sig till en mycket mogen (nästan övermogen) champagne (blanc des noirs) i något murrig stil men på det hela taget rolig, och det är ju rätt häftigt att kunna köpa en champagne med 20 år på nacken.

Ny årgång är det även på Nicolas Feuillatte Blanc des Blancs 2012 (7592), 329 kr. Påminner väldigt mycket om deras 2008 och det är ju bara bra för den var snudd på fyndstämplad. Snäckskal, lite jod, gula äpplen och citrus som i grapefruktskal och en bra syra. Mycket blanc des blancs för pengarna. Ett bra snäpp upp är Pol Roger Blanc des Blancs 2012 (88285), 669 kr. Man kan inte säga dubbel smak för dubbla pengarna för så fungerar det inte, men det är en oerhört elegant och finstämd champagne i komplex och fluffig sötsyrlig stil som ännu bara är i sin linda. Även Taittinger Brut Millésimé 2013 (7871), 545 kr dyker upp i butikerna. 2013 har inte samma aura omkring sig som 2008 och -12 men det var alls ingen dålig årgång. God och rund med Taittingers härliga, lättdruckna och charmiga chardonnay-stil (70% chardonnay & 30% pinot noir). Vinet serverades på Nobelmiddagen och det syntes på gästerna att den var mer än god, många gäster ville ha ombjudning.

Små partier 18 jan, vita viner

Den 18 januari kommer månadens nyheter ut i butik, bl a Hervé Dubois Blanc des Blancs Grand Cru 2011 (99034), 299 kr. Ja du läste rätt – 299 kr! OK att årgången var mer än knepig och det visar sig i en något klen frukt men det finns fin mineralkänsla och bra med citrus och vitt bröd och mycket läcker mousse. Kanske lite kort eftersmak men mer än godkänt totalbetyg.

Conceito Espumante Brut Nature 2015 (99133), 199 kr är inte dum heller. Ett helt korrekt bubbel med viss autolys (brödighet, mognad etc), bra mineralkänska och bred eftersmak men kanske något lätt i frukten. Köp och prova så har du tickat av Portugal också på din bubbelkarta.

Vita viner Tyskland, Österrike och Alsace

Tyskland är denna månad synonymt med både Franken, Würzburg, Stein och Juliusspital. Würzburger Stein är en brant vinodling precis i utkanten av staden Würzburg där man garanterat odlat vin sedan 800-talet. Olika delar av vingården är klassad som dels Erste Lage och dels Grosse Lage (premier resp grand cru).

Würzburger Stein Silvaner Trocken Erste Lage 2017 (91304), 189 kr är ung och outvecklad och sådär neutral som silvaner är när den är ny i flaskan. Men där finns mycket bakom kulisserna; stenfrukt, äpplen, kvitten, balanserad syra och en liten gnutta beska som kommer att bli bra om något år.

Storebror heter nästan samma sak; Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Grosses Gewächs (GG) 2016 (96225), 369 kr, alltså motsvarande grand cru i samma vingård. GG är alltid torr och alltid det bästa vingården kan prestera. Prova gärna de två mot varandra. Denna GG är stor och maffig, koncentrerad och bred frukt med gula plommon, kvitten och persika. Fin och balanserad syra och silvaners lilla bitterhet i slutet. 2016 var en dunderårgång i hela Tyskland och detta vin kommer att nå sin formtopp någon gång efter sin tioårsdag, så du får vänta, annars kan du dekantera i tre timmar.

Österrike bidrar också med några godbitar. Rabl Riesling Vinum Optimum 2017 (92055), 159 kr är en mycket bra riesling i generös österrike-stil med bred frukt av gula plommon och persika. Finfin syra, torr och stram i rakryggad stil som kräver att få ligga till sig några år.

Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten 2017 (96357), 299 kr är en kraft-riesling med mycket av allt (inkl 14% alkohol) och nästan bakad frukt i sin sötaktiga stil – fast torr och med massor av syra som balanserar alkoholsötman. Mycket gott och bör även den ligga till sig några år innan den toppar formen.

En som redan gjort det är samma vin men något äldre; Domäne Wachau Riesling Smaragd Achleiten 1995 (96071), 549 kr. En läckert övermogen lite dekadent kompis med tydliga gummitoner som gammal riesling kan skaffa sig, men helt ren och snygg med bra syra och lång lite karamellig eftersmak av övermoget vin. Bästa presenten till 24-åringen under 2019!

Som bekant gör även Alsace riesling av kvalitet, och ett av de mest framstående husen är Domaine Weinbach i byn Kaysersberg. Dom. Weinbach Riesling 2017 (95267), 229 kr är husets ’bas-riesling’ vilket i detta fall betyder högre kvalitet än många andra egendomars toppviner. Aromatisk, nästan tropisk i sin solmogna generösa stil med touch av honung. Sedan både torr och stram i smaken med lite eldigt avslut trots att den inte är alkoholstinn. Denna unga spretighet kommer att lugna ner sig inom något år. Mycket god och lång smak redan nu.

Som alltid i Alsace har man flera druvsorter på sitt samvete och Domaine Weinbach Clos des Capucins Pinot Gris 2017 (91243), 279 kr är ett strålande exempel på vad denna ibland något tråkiga druvsort kan bjuda på när den är på gott humör. Ännu så länge aningen neutral i doften där det dock finns toner av sommarhonung, mogen gul frukt och lite krydda. Nästan helt torr med kryddigt spännande inslag av peppar och citrus och för pinot gris en överraskande bra syranivå. Borde visas upp som exempel för alla som jobbar med druvsorten.

Sydafrika bjuder på det sista av intressanta vita viner denna månad. Det är biodynamiska Reyneke Reserve White 2016 (99202), 249 kr som dundrar på med ett stort och brett (och fatjäst) vin i reduktiv, krutig stil med mogen fin frukt, mest påminnande om fatad Sancerre i stilen, gott och matkrävande vin som även det vinner på några år i källaren.

Gillar man naturvin som är övermoget i lätt oxiderad stil (utan att gå mot sherry alls) så finns det en Vitalba Romagna Albana Secco 2017 (99564), 229 kr. Mörkt guldgult, övermogen frukt på albana-druvan (som saknar syra) i supertorr upplaga, absolut inte defekt. Mycket speciellt vin som trots sin ungdom uppvisar ett övermoget ansikte.

[drinklist id="67316"]