vin-till-portvinsgryta-med-gronpeppar-vinbanken

Vin till portvinsgryta med grönpeppar

Favoritmarkera

Smakrik portvinsgryta med grönpeppar passar övergång från vinterväder och för oss att laga innan vårens primörer gör entré. Vin till maten är rött, av bättre snitt således perfekt för den bättre middagen.

Vinbanken gillar Maud Onnermark som publicerat flera böcker och är känd kock i TV. Nu kommer Maud med en ny bok, Lättlagade Bufféer för hela året, från vilken vi hämtat receptet. Portvinsgrytan passar perfekt när du har kött i frysen som bara väntar på att tillagas.

Vin till maten

Conero Riserva 2015 (3025)

Umani Ronchi, Marche Italien, 120 kr
Druvor: Montepulciano
Härligt kryddig doft med mörka bär. Medel/fyllig, rik mörkfruktig smak med inslag av choklad och örtkryddor. Lång eftersmak med inslag av fat.
Betyg: 4+, fynd för pris kontra smak.
Utmärkt vin att lagra, se gärna “Topplista – 31 rödviner för källaren“.

RECEPT | Portvinsgryta med grönpeppar, 10 portioner

2 kg nöt- eller älgkött av
t ex ytterlår, högrev, märgpipa
smör till stekning
vatten
4 tsk salt
1 liten flaska rött vin, 37,5 cl
1 liten flaska rött portvin, 37,5 cl
1 msk kinesisk soja
1,5 msk torkad grönpeppar
500 g pärl- eller smålökar
400 g champinjoner
ca 4 msk majsstärkelse + vatten
2 dl vispgrädde

TILLBEHÖR
pressad potatis eller bulgur
haricot verts och vaxbönor

Gör så här

1. Sätt ugnen på 125 grader.
2. Putsa och skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över till en gryta allteftersom det är brynt. Skölj ur pannan med 1 – 2 msk vatten mellan varje omgång och häll över det i grytan.

3. Strö över salt och häll på 1 dl vatten, rödvinet och portvinet. Koka upp och skumma. Tillsätt soja och grönpeppar. Låt grytan stå i nedre delen av ugnen 3-4 timmar tills köttet känns mört när du sticker i det.

4. Doppa lökarna i kokande vatten och skala dem. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt lök och svamp när köttet är mört. Koka ytterligare 10-15 minuter. Kyl av och frys in om du ska göra det.

5. Ta bort lite av fettet som stelnat på ytan. Koka upp grytan. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i den kokande grytan och låt den få ett uppkok tillsammans med grädden. smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med tillbehören.

Recept och bild är hämtade ur nya kokboken,

Lättlagade bufféer för hela året

Maud Onnermark och Bokförlaget Semic

Foto: Ulrika Pousette, Christina Uhlin och Carin Pålsson + Shutterstock
ISBN: 978-91-552-6612-7

RECENSION PUBLICERAS PÅ VINBANKEN 13 APRIL 2019.

Lämna ett svar

?>