Vin till kryddiga färsbiffar på dovhjort

Favoritmarkera

VIN TILL VILT. Passande amarone, vin till kryddiga färsbiffar på dovhjort som serveras med gröna ärter (sötma) och brynt smör. Kryddig smak i maten möter frukt i vinet.

Amaronevinerna är fortfarande populära och kanske är hösten den årstid, och maten vi äter, den tid när de ofta något mer alkoholrika och lätt söta röda vinerna passar allra bäst. Druvorna till amarone får torka till början av december. Då har druvorna förvandlats till russin, förlorat cirka hälften av sin vikt (vätska) och fått en koncentrerad smak och hög sockerhalt.  Efter jäsningen måste vinet lagras i minst två år på ekfat. Om etiketten säger amarone riserva är lagringstiden 4 år.

Amarone – Vin till kryddiga färsbiffar på dovhjort

vinet: Castelforte Amarone della Valpolicella 2015 (12379)

Cantine Riondo, Amarone della Valpolicella Italien, 189 kr
Fruktig, nästan eldig och russinlik smak med inslag av körsbär, kakao och mörk choklad, tobak, bär och mandel.
Prova vinet till receptet nedan eller till ostbricka.

RECEPT | Kryddiga färsbiffar på dovhjort

4 portioner

650 g färs av dovhjort eller annata vil
2 msk grönpeppar
2 msk rosépeppar
salt och svartpeppar
2 ägg
3-4 dl grädde
ströbröd
smör och olja till stekning

Mandelpotatismos

500 g mandelpotatis
150 g smör
2 dl mjölk
salt och svartpeppar
nyriven muskotnöt
ev tryffelolja

Till servering

gröna ärter
stekta champinjoner
brynt smör

Gör så här

Kör iskall färs i en matberedare. tillsätt äggen och blanda. Häll ner grädden i en fin stråle medan du kör maskinen. Ställ färsen kallt i minst 30 minuter.

Forma biffar och vänd dem i ströbröd. Stek biffarna i smör och olja.

Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och mos potatisen med en potatisstöt eller pressa den genom en potatispress.

Tillsätt smör och varm mjölk och vispa till ett fluffigt mos. smaka av med salt, peppar, muskot och eventuellt lite tryffelolja.

Servera gärna biffar och potatismos med gröna ärtor, stekata champinjoner och brynt smör.

Recept: Laga vilt, Bästa recepten med hjort, vildsvin och älg. Anders Léven.
Bild, ur boken: Fotograf Anders Skoglöf

Läs: Vinbankens recension av boken “Laga vilt” av Anders Léven.

Fakta om viltkött: Svenska jägareförbundet.

Lämna ett svar