Laddar annons
Vin till pastagratäng med spenat, fetaost och butternutpumpa
28 Oct, 2019

Vin till pastagratäng med spenat, fetaost och butternutpumpa

VIN TILL MAT. Veckans recept och vin till pastagratäng med spenat, fetaost och butternutpumpa passar säsong och kommande helgdag.

Dom som vill firar Halloween varför receptet med pumpa kan passa bra. Vinet har en syra som matchar fetaosten i rätten. Lägg till att måltiden är av bättre vardagssnitt vilket matchar vinet.

Vint till pastagratäng med butternutpumpa

1. Le Volte dell’Ornellaia 2017 (32472)

Ornellaia, Bolgheri Toscana Italien, 169 kr
Druvor: 50% merlot, 30% sangiovese, 20% cabernet sauvignon.
Alkoholhalt: 14 %
Socker: <3 g/l.
Stramt, fylligt bättre vardagsvin med finvinskänningar, speciellt om du sparat din flaska 1 år.
Smaken har en stor portion mörk frukt, inslag av viol, choklad, björnbär, slånbär och rostade fat. Vinet är ungt, har en strålande ryggrad av frukt, syra och tannin (kärva förnimmelsen) som lovar gott för framtiden. Bra lagringsvin i den korta horisonten, säg en 2-4 år. Smakar faktiskt nästan som bäst när flaskan fått vila 1 år eller 18 månader.
Betyg: 4

Vinbanken-recept-vintips-pastagratang-spenat-butternutpumpa

Recept | Pastagratäng med spenat, fetaost och butternutpumpa

Ingredienser, 4 portioner

  • 1 butternutpumpa (à ca 1,2 kg)

  • 3 msk olivolja

  • 2 tsk torkad rosmarin

  • 1 tsk flingsalt

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 250 g pasta t ex penne

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 200 g babyspenat (jag använde 250 g - älskar spenat)

  • 250 g mascarpone

  • 150 g fetaost

  • 3 dl finriven parmesanost

  • 2 krm chiliflakes

  • 1 dl panko
  • Gör så här
    1. Sätt ugnen på 225 °C.
    2. Skala, dela och kärna ur pumpan. Skär den i cm-stora tärningar och lägg på en plåt och blanda med 2/3 av oljan, rosmarin, flingsalt och peppar. Rosta i ugnen 20–25 minuter.
    3. Starta timer
    4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 2 dl av kokvattnet (för 4 port). Lägg tillbaka pastan i kastrullen.
    5. Skala och hacka lök och vitlök. Stek löken i resten olja i en stor stekpanna tills den mjuknar. Tillsätt spenaten, lite i taget och fräs ytterligare några minuter.
    6. Blanda ner fräset, pumpan, mascarpone, smulad fetaost, 2/3 av parmesanen och kokvattnet i pastan. Krydda med chiliflakes, 1 tsk flingsalt och 1⁄2 tsk peppar (för 4 port).
    7. Fördela allt i en smord ugnsform och toppa med resterande parmesan och panko. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter.

    Servera gärna med en grönsallad.

    För fler eller andra recept, med eller utan pumpa.

    Youtube: Dagens vintips, med Le Volte 2016 (obs tidigare årgång