Laddar annons
Vintips till helgen, 4 viner | vinköplistan 48
29 Nov, 2019

Vintips till helgen, 4 viner | vinköplistan 48

VINTIPS. Vintips till helgen 4 viner i vinköplistan 48. Alltid två röda respektive två vita viner, för fredag upp till 100 kr och lördagsvin mellan 100-200 kr.

Urvalet är, för oss, goda klassiker. De är vinerna som håller stilen som bra vintips.

Vintips till helgen 4 viner - vinköplistan 48

Fredagsvin, vitt och rött upp till 100 kr

1. Pinot Gris Premium Réserve 2018 (2899)

Bestheim, Alsace Frankrike, 99 kr
Druvor: Pinot gris
Alkohol: 13%
Socker: 16 g/l.
Smaken är söt, kryddig, blommig och gulgeneröst fruktig. Fin längd.
Passar till: utmärkt mingelvin, till salta snacks eller perfekt, till asiatisk kryddsatta rätter. Prova gärna till "nubberöra med sting"
Betyg: 3

2. Cycliste Côtes du Rhône Villages 2018 (76065)

Mare Magnum, Côtes-du-Rhône-Villages Frankrike, 89 kr
Druvor: Syrah.
Alkohol: 14,5%
Socker: <3 g/l.
Smaken är medelfyllig. Fruktig, mjuk med fin rondör, inslag av kryddor. Trevligt vardagsvin.
Passar till: falafelbullar med yoghurtkräm, är ett förslag.
Betyg: 4

Lördagsvin, vitt och rött 100-200 kr

1. Chablis Domaine Thierry Mothe 2017 (5564)

Domaine Thierry Mothe, Chablis Frankrike, 149 kr
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 12,5%
Socker: <3 g/l
Smaken är torr och medelfyllig. Fruktig av äpplen och delvis exotisk frukt. Lätt krispighet, inslag av mineral. Lång eftersmak. Toppval i sin grupp och prisklass.

Passar till: en lite festligare middag, prova gärna till grillade rödingen som i det här receptet.
Betyg: 4

2. Le Volte dell’Ornellaia 2017 (32472)

Ornellaia, Bolgheri Toscana Italien, 169 kr
Druvor: 50% merlot, 30% sangiovese, 20% cabernet sauvignon.
Alkoholhalt: 14 %
Socker: <3 g/l.
Stramt, fylligt finvin i den lägre prisklassen. Smaken har en stor portion mörk frukt, inslag av viol, choklad, björnbär, slånbär och rostade fat. Vinet har en strålande ryggrad av frukt, syra och tannin (kärva förnimmelsen) som lovar gott till mat.

Passar till: Förutom att Le Volte är bra att spara ett år eller två (tycker att man med fördel kan göra så då fruktsyran rundas av) kan man givetvis dricka vinet nu, lägg till med stort nöje framförallt till mat. Själv väljer jag kött, en fin bit gärna nöt och lagar enkelt, klassiskt och så rent som det bara går. Ett annat förslag är pasta med lammkorv!
Betyg: 4