vin-till-rodbetssoppa-med-smetana-vinbanken

Vin till rödbetssoppa med vitkål och smetana

Favoritmarkera

VIN OCH MAT. Det passar otroligt bra att dricka ett glas vin till rödbetssoppa med vitkål och smetana alternativt, turkisk yoghurt.

Den klassiska rödbetssoppan borsjtj finns i många varianter, i lokala recept och från olika platser i Östeuropa. Middagen smakar kanske än bättre i med vinterkalla dagar.Mums!

I receptet har jag lagt till några kvistar stjälkselleri, en extra potatis, rödbeta och morot. Och i jakt på det perfekta vinet har jag letat efter vin med fruktsöta inslag för att möta sötman i rödbetorna. Men soppan är även syrlig, bl a av vinägern, varför vinet måste ha motsvarande fruktsyra. Alsaceviner har ofta båda, plus, smakinslag av kryddor. Sagt och gjort och som för att bevisa att det inte “bara” är vodka som gäller som dryck till borsjtj – prova soppan med vinet. Härligt – för kombinationen är verkligen mitt i prick, betyg 5.

Vin till rödbetssoppa med vitkål och turkisk yoghurt

Bestheim Premium Réserve Pinot Gris (2899)

Bestheim, Alsace Frankrike, 99 kr
Druvor: pinot griss.
Alkohol: 13,5 %
Socker: 16 g/l.
Lätt fruktsöt, druvig smak av päron och vitgul trädgårdsfrukt, bra fruktsyra och i eftersmaken en knivsudd pepparkryddigt sting.
Betyg: 3+ (i kombination med maten får vinet betyg 5)

RECEPT | Rödbetssoppa med vitkål och smetana

4-6 portioner beroende om förrätt, lunch med gott bröd eller serverad som varmrätt.

  • 6 rödbetor
  • 2 potatis
  • 2 morot
  • 1 liten bit vitkål
  • 2 mellanstor gul lök
  • 2-3 selleristänger
  • 2 msk smör
  • 1,6 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2,5 msk vitvinsvinäger
  • salt och peppar

Till servering

  • 4 msk smetana eller turkisk yoghurt
  • 4 inlagda hela gurkor
  • 4 skivor mörkt rågbröd
  • smör

Gör så här

1) Skala rödbetor, potatis, morot, selleri. Riva allt på den grova sidan på ett rivjärn. Skala och hacka löken och skär kålen i tunna skivor.

2) Ta en stor gryta och sätt på medelvärme. Smält smöret och tillsätt alla grönsaker. låt steka på medelvärme utan att det tar färg, tills löken är mjuk.

3) Tillsätt vatten, buljong, vinäger, salt och peppar och låt koka i 15 minuter. Rör om då och då.

4) Smaka av med salt och servera med tillbehören.

Tips: servera lite mindre portioner som förrätt. Till lunch med ett gott bröd är måltiden komplett. Som huvudrätt, toppa med smulad getost eller stekt haloumi.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar