Laddar annons
11 Apr, 2020

Topp 10 | Bästa vita alsacevin

ALSACEVIN. Här är en topplista över de bästa köpen bland de vita alsacevinerna på Systembolaget.

Till Påskens laxrätter passar Alsacevin. Generellt passar de vita vinerna från distriktet mycket bra till mat och det enda ni ska hålla koll på är vinsmakens sötma. Ju sötare smak desto bättre kombination till asiatiska köket.

Det finns 19 olika alsaceviner listade i ordinarie sortimentet på Systembolaget. Bland dem återfinns även viner i halvflaska och magnumbutelj. Urvalet i butik är inte så stort med andra ord.

Topp 10 listan innehåller inte ens 10 viner, oavsett antal viner är det ändå en topplista.

Lista | Bästa vita alsacevin

1. Turckheim Pinot Gris Réserve 2018 (2119)

Cave de Turckheim, Alsace Frankrike, 105 kr
Druvor: Pinot gris.
Alkohol: 13,5%
Socker: 7 g/l
Torr, medelfyllig. Vitfruktig mogen smak av päron, en hint av blommig twist med rödfruktig smak av äpplen samt kryddor. Bra längd.
Omdöme: Bra vin, balanserad och med kryddig twist.
Passar till: Matcha till asiatiska recept för lax, gärna med en liten hetta.
Betyg: 4+

2. Gustave Lorentz Riesling Réserve 2017 (22257)

Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 109 kr
Druvor: Riesling
Alkohol: 12,5%
Socker:<3 g/l
Torr, medelfyllig. Nyanserat fruktig av mogna äpplen, päron en hint grape, inslag av melon, honung och mogen citrus. Eftersmaken är lång, och härligt tät. Nästan fet.
Toppvin i sin prisklass med fenomenal förmåga att fungera till mat.
Passar till: Utmäkrt vin till lagrad ost, som glasvin, till förrätter med lax.
Betyg: 4+

3. Trimbach 2016 (2639)

Trimbach, Alsace Frankrike, 150 kr
Druvor: Riesling
Alkohol: 13%
Socker: <3 g/l
Torr och frisk av gula päron, mineral, örter, honung, persika och citron. Nyanserad. Vinhuset har gått från klarhet till klarhet senare år för sitt långsiktiga arbete av konsekvent kvalitetsförbättring.
Passar till: Gravad lax med potatissallad.
Betyg: 3+

4. Turckheim Pinot Blanc Organic 2018 (1002). EKO.

Cave de Turckheim, Alsace Frankrike, 119 kr
Druvor: Pinot Blanc
Alkohol: 12,5%
Socker: <3 g/l
Vinet är torrt även om förnimmelsen av den mogna frukten av melon, persika och gula päron ger en druvig sötma till smaken. En knivsudd av kryddig karamell i eftersmaken.
Omdöme: Generös med stringens.
Passar till: Prova till stekta laxfjärilar med ljummen potatissallad och vårlök.
Betyg: 3

5. Pinot Gris Premium Réserve 2018 (2899)

Bestheim, Alsace Frankrike, 99 kr
Druvor: Pinot Gris
Alkohol: 14%
Socker: 16 g/l
Smaken är söt, lätt blommig och gulgeneröst fruktig av honungsmelon och persika.
Omdöme: Generös gulfruktig sötma med lätt krydda.
Passar till: snabbgrava laxen med asiatiska kryddor för att möta sötman i vinet. Alternativt servera med sötsur sås.
Betyg: 3

Tillfälliga nyheter på gång i maj är riesling och pinot gris från Domaine Zind-Humbrecht. Fler tillverkare att hålla under uppsikt i beställningssortimentet: Domaine Paul Blanck, Domaine Weinbach, Marcel Deiss eller Marcel Hugg, se tips här:

1. Marcel Hugg Réserve Saint Jean Jean Dry 2017 (77838)

Marcel Hugg, Alsace Frankrike, 139 kr
Druvor: Riesling
Torr, medelfyllig. Fruktig, vit, lätt kryddig och grönmogen, smak av grape, äpplen, frisk aprikos och lång smak.
Omdöme: Mycket stram. Lång krispig eftersmak med hög syra och stor koncentration.
Betyg: 4

FÖRSLAG OCH TIPS: Rött vin till lamm.

En djupare intervju med Mathieu Deiss om betydelsen av äkthet och ursprung.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (vanligtvis måndagar), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.