Laddar annons
På spaning efter Bordeaux en primeur och den tid som flytt
15 Apr, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

På spaning efter Bordeaux en primeur och den tid som flytt

Vinets högborg, franska distriktet Bordeaux, skakar i grunden i spåren av pandemin Covid-19. Stängda landsgränser, mötes- och kontaktförbud ser ut att hota de mest exklusiva vinernas existens.

I början av april var planeringen i gång för Bordeaux en Primeur. Men eventet fick ställdas in på grund av Covid-19 och en tradition sedan 1960-talet var därmed bruten.

Bordeaux en primeur eller primörprovningen är när de unga, ofärdiga vinerna provas av branschen. Försäljningen av vinerna startar efter provningen. Bordeauxs fina vinslott gör affären betydligt tidigare än andra vinhus eftersom de säljer sina viner i ofärdigt skick. Kunderna som är restauranger, samlare och vinkonsumenter får vänta på sina inköpta flaskor till dess att vinernas lagringstid är till ända och vinet buteljerat. Vanligtvis dröjer det minst ett år till. Den tidiga försäljningen gör att vinslotten får in kapital tidigare, som de enligt egen utsago använder för att återinvestera i sina egendomar.

Handeln med fina viner är anrik - Bordeaux en Primeur ett upphöjt marknadsföringsevent

Röda bordeauxviner har byggt sin image sedan mitten av 1800-talet på en förutbestämd kvalitetsindelning. Det var vinhandlare som tog fram en klassificering 1855 på grundval av vinernas försäljningspris. När detta begav sig speglade föräljningspriserna vinernas kvalitet. Ju dyrare vin desto högre var dess kvalitet.

Klassificeringen gäller för specifika slott och egendomar. Under åren har det funnits röster som velat förändring. Men trots många försök till uppdatering är Cru Classé än idag en orubblig sanning. Exempelvis som vinerna från Château Lafite Rothschild som självklart är bland de fem bästa, oavsett årgång eller vad någon skulle vilja dristas tycka. Eller?

I fallet världens finaste rödviner kan man konstatera att om världen och yttre förutsättningar som klimat eller samhällen förblir konstanta är allt frid och fröjd. En sådan ordning är dock en utopi och visste vi det inte tidigare är den brutala sanningen en mycket smärtsam insikt när pandemin Covid-19 tagit världen i sitt grepp.


Utmaningar för världens finaste rödviner

Klimatförändringar har även påverkat odlarna i Bordeaux. Ett påtagligt oroat vinetablissemang godkände därför sju nya, tåliga druvsorter för distriktet 2019. De är dom blå druvorna touriga nacional, marselan, arinarnoa och castets samt gröna alvarinho, petit manseng och liliorila. Delvis obskyra druvor som få hört talas om, än mindre i det upphöjda distriktet Bordeaux. Hur kommer framtidens Bordeauxviner smaka?

Handeln för de mest exklusiva Bordeauxvinerna under 2019 sammanfattas som utmanande. Efter att årgång 2018 fått toppbetyg av många (inte alla) vinkritiker, vinernas priser skjutit i höjden (som tidigare år) kom handelssanktioner från USA. Sordi.

Alternativa viner ryckte fram som bättre italienska men också vin från Kalifornien. Flera goda årgångar med skenande priser låg plötsligen Bordeauxvinerna i fatet. Lägg till svårigheter på den amerikanska marknaden och ett generellt intressetapp i Asien. Kritiker har också menat att primörprovningen inte kan anses vara relevanta eftersom vissa vinprover möjligen visas upp som förskönade.

En fördel för de exklusiva Bordeauxvinerna är deras limiterade tillgång. Att intresserade och kunniga vinkonsumenter är allt fler, mer välbärgade och att handeln med fina viner är global.

Cru Bourgeois - den andra klassificeringen

I Bordeaux finns nästan 7000 egendomar men bara 200-300 är med i Cru Classé. Ett system som utgörs av fem olika crus, det vill säga Bordeaux Premiers Crus, Deuxièmes Crus, Troisièmes Crus, Quatrièmes Crus och Cinquièmes Crus.

Cru Bourgeois från 1932 är den andra klassificeringen i Bordeaux. Cru Bourgeois betygsätter Medocslotten (deltagande är frivilligt) varje år efter kriterierna kvalitet och odlingsmetod. Förr ansåg man att Cru Bourgeois vinerna låg steget efter, eller under, Cru Classé men frågan är om påståendet stämmer i dag.

Vad händer med Bordeaux en primeur efter Covid-19

Cru Classé har under senare år blivit allt mer ifrågasatt samtidigt har kvaliteten bland Cru Bourgeois-egendomarna ökat. Kanske är tiden nu inne för Bordeaux att på allvar möte framtiden.

Är pandemin i själva verket en startpunkt för en modernisering i allt som rör de exklusiva Bordeauxvinerna? Framtiden får utvisa och en indikation på vilken riktning världens lyxigaste viner tar är när vi får veta vad som händer med den nu inställda primörprovningen. Och som av en slump, Bordeaux årgång 2019 lär vara snäppet bättre än 2018...

Bordeaux Premiers Crus är fem vinslott: Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Haut-Brion och Château Mouton Rothschild.

Lista och recension av röd Bordeaux på Systembolaget våren 2020.

Johan Magnusson (alla bilder är Johans) har besökt Bordeaux en primeur många år. För Vinbanken har Johan rapporterat om:
Bordeaux en primeur 2018
Bordeaux en primeur 2015
Bordeaux en primeur 2014
Bordeaux en primeur 2012

Bordeaux en primeur 2010