kim-crawford-sauvignon-blanc-artnr-78974
Valj-ol-eller-vin till-Scampigryta-Ghaliye Meyggo-recept-vinbanken

Välj öl eller vin till Scampigryta – Ghaliye Meyggo

Favoritmarkera

MAT OCH DRYCK. Kombinera mera! Öl eller vin passar till scampigryta Ghaliye Meyggo. Lagad enligt recept från kokboken Afro-Iranska Köket.

Vinbanken får inte nog av att upptäcka smak i alla tänkbara kombinationer, nya upptäckter eller i väl beprövade rekommendationer.

Och egentligen är den allra bästa rekommendationen att lita på egen magkänsla och att vara nyfiken.

Ett recept vi fastnat för är den härliga scampigrytan efter att Vinbanken läst och recenserat den härliga kokboken av Amir Miladi och Rozbeh Javid som också är en personlig reseberättelse. Spännande!

Snabbval till dryckestipsen, öl och vin

RECEPT | Scampigryta – Ghaliye Meyggo

4 portioner

3-4 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 färsk tomat, finhackad
två färska röda chilifrukter, hackade
1 tsk korianderfrö
2 tsk gurkmeja
1 msk indisk Madrascurry
1-2 tsk vetemjöl
1 dl hackad färsk koriander
4 msk kärnfri tamarindpasta
cirka 7-8 dl fiskbuljong
1-2 msk koncentrerad tomatpuré
2 dl ljummet vatten
700-800 g MSC-märkta scampi
färsk koriander till servering

Gör så här

1) Skala och hacka lök och vitlök. Värm olja i en gryta. Fräs löken tills den fått en gyllengul färg.

2) Tillsätt gurkmeja. Rör i curry. Rör ner tomat, malen koriander och tamarindpastan. Rör om. Hacka koriandern.

3) Tillsätt vitlöken, den färska koriandern och chilin. Stek 1 minut.

4) Häll på fiskbuljong. Rör i tmatpuré och koka upp med 2 dl ljummet vatten. Sjud 5 minuter under lock.

5) Stek upp scampin en liten stund och tillsätt vetemjöl. Lägg sist av allt ner scampin och sjud på svag värme till scampin är genomkokt, 10-15 minuter, beroende på dess storlek.

6) Strö över hackad färsk koriander och servera med kokt ris.

Välj öl eller vin till Scampigryta – Ghaliye Meyggo

1. Väljer ett öl med en lätt, upplevd sötma.

ÖL: Oppigårds Norn Pale Ale 2020 (82910)

23 kr för 330 ml
Alkohol: 5,6%
Humle: Cascade, Cashmere, Citra.
Smak: Stram, gulfruktig med exotiska drag, aprkios och lime, mogen grape och liten beska.
Omdöme: Trevlig, lättdrucken för den mjuka beskan och gulfruktiga, lätt söta smaken.
Passar till: Gärna till vego med asiatiska kryddor.
Kul att veta: Namnet Norn kommer från järnbruket Norn som ligger nära Bryggeriet.
Betyg: 4

VIN: Mandrarossa Urra di Mare Sauvignon Blanc 2019 (73918)

Cantine Settesoli, Sicilien Italien, 249 kr för 1,5 liter (magnumflaska)
Druvor: Sauvignon blanc
Alkohol: 13%
Socker:<3 g/l
Gulfruktig, generös doft. Smaken är torr, medelfyllig. Gulfruktig av soliga päron och gula äpplen, knappt mogen persika, plus en touch av smör.
Passar till maten för sin generösa, gulmogna fruktsmak som möter smk av curry och koriander.
Betyg: 3+

RECEPT och BILD ur boken Afro-Iranska Köket Dualism i det persiska köket av Rozbeh Javid.
Recept: Amir Miladi och Rozbeh Javid
Foto: Peter Holgersson

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (vanligtvis måndagar), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar