Laddar annons
Bra roséviner i Systembolagets beställningssortiment
16 Apr, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Bra roséviner i Systembolagets beställningssortiment

ROSÉ. Vinbanken har provat ett 90-tal roséviner i beställningssortimentet. De var bubblande, ädel men knappast prisvärd roséchampagne, läcker Provencerosé bland många fler.

Vinbanken har provat roséviner i Systembolagets beställningssortiment.

En stor samling roséviner ur beställningssortimentet provades i går. Säsongen rycker närmare och det är hög tid för en första rapport om de bästa rosévinsköpen på Systembolaget. Först ut med en koll av utbudet i beställningssortimentet.

Roséviner i Systembolagets beställningssortimentet

Mousserande rosé

Villa Sandi Il Fresco Rosé Brut Spumante (77247), 99 kr

Oemotståndlig, bärig av hallon och jordgubbar, fin längd, liten beska och en sammantaget, lättsam trevlig smak.

Bland roséchampagnerna höll Bernard Tornay Rosé (71110), 369 kr stilen. Tydlig brödighet, touch av mineral och fräschör samt bärighet helt i stil med sitt ursprung. Förvisso en mer burdus än finlemmad champagne men ändå, spot on.

Övriga Taittinger Prestige Rosé Brut, Deutz Sakura Brut (nåja okej) och Billecart-Salmon Rosé lämnar jag med att konstatera - överprisade med minst 100 kr.

Roséviner i Systembolagets beställningssortiment från Provence

Rosévin från Provence har en tydlig stil. De är vinerna med den eleganta, bäriga och distinkt örtiga smaken. Positiva omnämnanden får vinerna från franska rivierans Château Minuty,  Rosé Limited Edition (72115), 149 kr och M de Minuty Rosé (2590), 345 kr för 1,5 liter magnumflaska och Rose et Or (79355), 239 kr. Snygga, slimmade och klockrena, alla med årgång 2019.

Läs mer om Château Minuty som i princip har egendomen på strandlinjen till Medelhavet med närmsta granne jetsetets St Tropez.

Roligast i klassen för sin starka personlighet och mörka laxfärg är ändå: Clos Cibonne Cuvée Caroline 2018 (90357), 249 kr som kommer som en tillfällig lansering (22 maj).

Rosé från Languedoc-Roussillon

Gerard Bertrand såklart. Vinet Gris Blanc Rosé (70419), 99 kr är på pricken rätt - rosé. Lätt, bärig, frisk och örtig med en dallrande skörhet och ljus färg. Full smakpott finns även i,

Château Pech-Latt Rosé (74928), 119 kr

Förra årets kanske bästa rosévin i beställningssortimentet gör ingen besviken i år heller. Torr, frisk och medelfyllig, örtigt röd frukt, balans och smakrik längd toppad med citrus och en knivsudd mineral. Toppval.

Goda roséviner från Rhônedalen

Tavel Cuvée Royale 2019 (70035), 159 kr

är ett annat bra rosévin. Den härliga mörkt rosa färgen är upplyftande, smaken torr med en god portion röd frukt och fin längd. Härlig!

Ett rosévin många känner igen från tidigare år är:

Cuvée Fontenille 2019 (95497), 129 kr

Blir aldrig besviken, balans mellan bärsötma och frisk röd frukt, en dos örter och en puff mineral.

Savoie rosé

Ytterligare en nyhet i slutet av maj (22/5) är Savoie Gamay Rosé 2019 (96509), 129 kr. Den bleka, ljusrosa färgen är lika skir som smaken är precis, lätt, frisk och bärig. Utsökt på ett rosé-aktigt sätt.

Kalifornien rosé

Strato Grenache Rosé 2018 (2793), 89 kr

Här får ni ett krämigare rosévin med tydlig rödfruktig smak, hintar av exotisk frukt och bra eftersmak. Servera väl kyld till chips eller grönsaker och dipp.

Rosévin från Kreta i Grekland

Kedros Liatiko Lyarakis Rosé 2018 (92401), 209 kr

är en tillfällig nyhet i maj (17/5). Smakrik, örtig och frisk med rödbärig fruktsmak och trevlig längd. Perfekt rosé.

Italien rosé

Josetta Saffirio Rosato 2019 (72448), 125 kr

är ett rosévin från Piemonte, tillverkad av en producent specialiserad på Barolo. Den lilla egendomen har i mitt tycke delvis lidit av mycket unga, sirliga viner i sviterna efter en massiv omplantering (unga stockar än så länge). Med ett rosévin är producenten dock helt rätt, smaken är perfekt. Torr, örtig och med ett tydligt mineralavtryck.

Rosévin från Sydafrika

Kanonkop är tillsammans med Hartenberg bland de sydafrikanska tillverkarna som jag fallit pladask för senare tid. Extratips att kolla upp är Hartenberg riesling (i bs - kolla gärna vår film på YouTube) samt cabernet sauvignon-vinet som kom som nyhet för ett tag sedan. Alla mycket bra köp, precis som rosévinet Kadete från Kanonkop.

Kanonkop Kadete Rosé 2018 (74407), 99 kr

som smakar som et rosévin ska, örtigt, frisk och rödfruktigt plus bärigt men här får man lägga till uspen, en lätt bitterhet som bäddas in i den sköna örtsmaken. Perfekt helt enkelt och gärna till en sallad med oliver.

Gott att äta: Rosévin till ceviche med mango och lax.

Cruz Liljegren: Vad är rosévin och mer om rosé.

ÅRETS ROSÉVINER - ALLA PROVADE OCH RECENSERADE
Bäst rosévin i box på Systembolaget 2020
Recension och betyg på bästa rosévin i flaska, Systembolaget 2020