Tillfälliga viner Systembolaget 12 okt

TS släpp, nya viner på Systembolaget 29/9

Favoritmarkera

Vinet smakar som ett välbalanserat storviltsgevär avsedd för helmantlad ammunition i grov kaliber. Boom, där satt beskrivningen på ett av släppets bästa röda viner.

TS släpp nya viner 29/9. Tillfälliga viner, de som kallade TS, i månadens sista släpp är ett spännande, roligt och lockande släpp. För alla som söker lite udda, vin att dricka nu eller vin för att lagra – länge.

Bland de vita utmäker sig eleganta vita, ett prisbelönt vitt svenskt vin som tillverkats av varmjästa botrytisdruvor och ett vin som jag vill kategoriser som ett orange vin.

Bland de röda finns de svala och eleganta vinerna men också kraftfulla dunderviner, nebbiolodruvan såklart, som kan lagras 25 år eller mer.

Eller vad sägs om vinerna från södra Chile vars odlingar ligger på utlöparna av Tierra de Pumas. Ja ni gissar rätt, pumor är vanliga besökare i vingården hos Roberto Henriquez. Ett bra TS SLÄPP NYA VINER 29/9 således.

VITA VINER
TS SLÄPP NYA VINER 29/9

1. Greywacke Chardonnay 2016 (90329)

Greywacke Vineyards, Marlborough Nya Zeeland, 229 kr
Druvor: 100% Chardonnay
Torr, medelfyllig. Gulfruktig, äpplen och päron, tydligt rostad smak med inslag av mandel och kaffe. Distinkt driv, eldigare stil men också tydlig och nyanserad.
Omdöme: Nyanserad och tydlig. Utan tvekan ett spara/lagra vin.
Betyg: 4-

Druvorna för detta vin kommer till största delen från Brancott Valley och Fairhall där jordmånen består av grus och lera.

2. Riesling Seeberg 2019 (92801)

Bründlmayer, Kamptal Österrike, 249 kr
Druvor: Riesling
Torr, medelfyllig. Fruktig, grönmogen och lätt kryddig, mogen citrus.
Omdöme: Snyggt, lättsam.
Betyg: 3+

Willi Bründlmayer förespråkar att vinstockarna växer i Lyra systemet, tänk er ett Y. Det innebär att vinstocken har en kort stam, klasarna kommer nära marken för att de ska dra nytta av värmen från marken. Luftgenomströmmningen blir också bättre i vingårdar som ser ut så här.

3. Gardelin 2016 (90543)

Klinec, Slovenien, 349 kr
Druvor: Pinot Gris
Torr, medelfyllig. Sötsyrlig smak med en lingonton och lätt kärvhet. Precis så som ett naturvin ofta visar sig som.
Omdöme: Orange vintillhörighet, och helt i min smak. Men till saken hör att de orangea vinerna sällan är nyanserade (enligt mig).
Betyg: 3+

4. Kullabergs Vingård K 2018 (91320)

Kullabergs Vingård, Arils Sverige, 449 kr för 500 ml.
Druvor: Solaris.
Aromatisk, gulfruktig doft av persika. Smaken är torr, fyllig av gul och vit fruk, som päron, med rikt innehåll och en lätt vaniljton. Lång eftersmak.
Omdöme: Trevligt och superintressant vin, men i hög prisnivå.
Betyg: 3+

Vinmakaren K Felix G Åhrberg, ”Det här är min andra årgång i ett ungt vinland som Sverige, och att redan få guld AWC Vienna är väldigt bra. Vi har något stort på gång med vårt arbete och våra förutsättningar här på Kullabergs.”

Åhrberg berättar att odlingssäsongen 2018 innebar torrt väder med många soltimmar. Det kom bara 440 mm regn mot vanliga 700-800 mm. Dessa speciella förhållanden gjorde att ädelröta, botrytis, utvecklades, på en liten del på ett av vinfälten.

5. Aus den Dörfern 2019 (90266)

Weingut Rosi Schuster, Burgenland Österrike, 159 kr
Druvor: 85% grüner veltliner 15% gemischter satz
Torr, medelfylllig. Fruktig med hint av persika, päron och melon med kryddiga noter.
Omdöme: Trevligt välgjord.
Betyg: 3

Rosis son Hannes Schuster driver den 9 ha stora vinegendomen som ligger några mil väster om Neusiedlersee. Det här vita vinet är druvan grüner veltliner, Österrikes egna druvsort. En liten del är ’gemischter satz’. Blandad kompott, eller field blend på engelska. Gemischter satz är således ett spännande förhållningssätt att göra vin på. Jag tror att det bara passar vinmakaren som har en grundmurad tilltro till naturen och till sin egna förmåga (man släpper delvis på kontrollen när man hanterar vad man får av vingården).

TIDIGARE RECENSIONER AV NYHETER 

RÖDA VINER
TS SLÄPP NYA VINER 29/9

6. Saint Jean 2018 (90039)

Myrko Tepus, IGP Coteaux du Verdon Frankrike, 269 kr
Druvor: Grenache
Fyllig. Mörka bär, skogstoner av örter och kryddor, en nyponosor, lätt kärnig och blommig längd. Mineral.
Omdöme: Lång eftersmak. Elegant, frisk munkänsla. Intellektuell. Synd med tung flaska dock.
Betyg: 4+

7. Barolo Ravera 2016 (95132)

Giacomo Grimaldi, Piemonte Italien, 449 kr
Druvor: nebbiolo
Fyllig. Mörk frukt, tydlig smak av körsbär, läder, rosor, nypon och fat. Örter. Ytterligt nyasnerad, stramheten är fruktig och spänstig. Läcker potential.
Omdöme: Läcker, långt liv.
Betyg: 4+

Det är första årgången som buteljeras separat. Fastän familjen ägt vingården sedan 1980. Vinstockarna är 35 år gamla och ligger i Novello, i vingårdsläget Ravera där familjen äger 0,5 hektar. Efter pressning får vinet jäsa på druvskalen med enbart naturlig jäst innan det förs över till ekfat där det sedan vilar i 24 månader fram till buteljering.

8. Roberto Henriquez Tierra de Pumas 2019 (91143)

Roberto Henriquez, Secano Interior, Bío Bío Chile, 199 kr
Druvor: 100% Pais
Medelfyllig. Nyanserad, läcker röd frukt, örter, tobak, fat, läder och nypon. Nyanserad och komplex. Fin längd. Elegant.
Omdöme: Härligt, svalt vin att dricka nu.
Betyg: 4+

Distriktet Bío Bío, som är känt för att det blåser mycket, ligger i södra delen av Chile, nära floden med samma namn. Vinet är tillverkat av druvor som från 200 år gamla vinstockar. Vingården är dock nyinköpt och 2019 är första årgången, berättar Roberto Henriquez och lägger till att druvorna handplockas. Vinet är inte klarat eller filtrerat.

9. Gigondas 2016 (90206)

Domaine Raspail-Ay, Rhônedalen Frankrike, 279 kr
Druvor: grenache, syrah
Fyllig. Mörk frukt, tät, kompakt, örter och framförallt kryddor, lätt rökig charkuteriton. Mörka bär. Nyanserad och komplex.
Omdöme: Ung, tajt och kompakt. Ge vinet mer tid. Utmärkt på alla sätt redan nu men kan mycket mer!
Betyg: 4

Raspail-Ay ligger i hjärtat av Giogondas. Egendomen utgörs av 19 hektar sammanhängande vingård där arbetet sker traditionellt med stor respekt för natur och omgivning av Dominique Ay och hans barn Anne-Sophie och Christophe. De gör bara ett vin, denna Gigondas.

10. Clos Roussots 2018 (91241)

Regnaudot, Bourgogne Frankrike, 279 kr
Druvor: Pinot noir
Medel/fyllig. Bärig, sötmogen, violpastiller, söta körsbär lätt kärnig, smak av choklad och örter. Lång, parfymerad eftersmak.
Omdöme: Trevlig, läcker och snygg.
Betyg: 4

11. Barolo 2016 (92246)

Giacomo Grimaldi, Piemonte Italien, 299 kr
Druvor: nebbiolo
Fyllig. Mörk frukt, kärnig av körsbär, en knivsudd grön not, tydlig kärvhet och nästan torr som är typisk nebbiolostram karaktär. Läder och fat.
Omdöme: Läcker, stram och med potential. Dricker med glädje, men till en middag lagad av viltkött. Vad sägs om en klick rönnbärsgele (dito stram och vrång) på sidan för att prova om liknande smakkaraktärer möts i samförstånd. Kul och spännande.
Betyg: 4

12. Cigliuti Barbaresco Serraboella 2016 (92379)

Cigliuti, Piemonte Italien, 499 kr
Druvor: Nebbiolo
Fyllig. Stram, kärnig av körsbär, nästan torr förnimmelse så som bara nebbiolo kan. Lägg till en parfymerd violton, lakrits, örter och fat. Komplext vin.
Omdöme: Stram, ung och läcker med massvis av potential. För alla som vill lagra vin länge – här är ert vin. Minst 25 år i källaren är dagens kanske säkraste rek.
Betyg: 4

13. Greywacke Pinot Noir 2017 (90328)

Greywacke Vineyards, Marlborough Nya Zeeland, 249 kr
Druvor: 100% Pinot Noir
Fyllig. Fruktig av mörka noter, balanserad och sval, inslag av kryddor, vinbär, hallon, svamp och mineral. Läcker lång eftersmak.
Omdöme: Parfymerad, hallonbärig med lång eftersmak. Vin att dricka nu, gärna till anka eller kycklingrätter med smak av Marocko.
Betyg: 4

14. Cannonau Le Anfore 2019 (92609)

Olianas, Sardinien Italien, 199 kr
Druvor: Cannonau
Frisk, fyllig, kryddig smak av mörka, mogna körsbär med inslag av röda äpplen, hallon och viol. Spänstig längd.
Omdöme: Läcker, välgjord och perfekt till mat.
Betyg: 4-

Vingårdarna på Sardinien ligger alla, om inland eller nära kusten, på spektakulära platser. Naturen, jorden och klimatet är något alldeles extra på den stora Medelhavsön. Cannonau är kanske öns ledande röda druva och det lokala namnet på sorten grenache noir. När vinmakaren kan tämja de sardiska vinernas, ofta, höga alkoholhalt är vinerna som bäst.

15. One Point Five 2016 (90341)

Shafer, Stags Leap District, Napa Valley USA, 899 kr
Druvor: Cabernet sauvignon
Fyllig. Mörka bär och frukt, choklad och kakao, kaffe och fat.
Omdöme: Bombastiskt stor av generös bärsötma, solig men ändå med en, just nu, avsmalnande eftersläpning. Vinet behöver tid, varför min rek är att lägga undan de flaskor man kommer över sedan, prova på nytt, tidigast om två år.
Betyg: 3+

16. Roberto Henriquez Santa Cruz de Coya 2019 (91136)

Roberto Henriquez, Valle del Bío Bío Chile, 189 kr
Druvor: 100% Pais
Medelfyllig, frisk, örtig, kärnig rödfruktig och läcker eftersmak.
Omdöme: Doften lovar i dagsläget, mycket mer än smaken som jag upplever som knuten vid provningstillfället.
Betyg: 3+

17. Château Puygueraud 2016 (92440)

Château Puygueraud, Bordeaux Frankrike, 199 kr
Medel/fyllig. Mörk frukt, inslag av vinbär, örter, tobak och fat. Ungdomlig, stram och kräv med hög fruktsyra.
Omdöme: Ungdomlig, hög syra. Lägg undan något år. Favoritvin som bra köp, rimlig peng från ursprung. Den höga syran är kännetecken av årgången.
Betyg: 3+

18. Galius St Emilion Grand Cru 2016 (93600)

Union de Producteurs de Saint-Emilion, Saint-Emilion Frankrike, 279 kr Druvor: Merlot 85%, Cabernet Franc 15%
Medel/fyllig. Mörk frukt, tydligt kärnig, plommon och körsbär, smak av viol. Lakrits och lite läder. Alkoholen har ett visst genomslag.
Omdöme: Mustigt, i dag eldig till sin stil. En lammstek står högt på önskelistan till detta vin, eller en medellagrad ost, valfri sort.
Betyg: 3

Varje vingårdsläge och druvsort vinifieras (tillverkas) var för sig. Maceration (när skalen ligger med i musten för att ge färg men även smakarom) sker i 25-30 dagar. Lagring har sedan skett på franska ekfat under 14 månader varav 50% ny ek.

Denna vecka utgår tabellen, tillbaka nästa vecka.

TIDIGARE RECENSIONER AV NYHETER 

Lämna ett svar