rött vin tillfälliga 5 nov

10 nov Systembolagets vinnyheter – hela listan

Favoritmarkera

Novemberlansering den 10 har flera bra viner i mellanprisklass, men släppet toppas av tre viner från Shafer, Napa Valley.

Vinnyheter 10 nov. Bland dessa vinner det syrahbaserade ”Relentless” som bästa vin. Vill man hellre ha samma druva från Europa väljer men Paul Jaboulets Hermitage. Många viner att välja bland och återigen, ett trevligt nyhetsläpp.

Snabbval

CHAMPAGNE OCH MOUSSERANDE – vinnyheter 10 NOV.

1. Ayala Blanc de Blancs 2014 (92539), Champagne, 639 kr

Trevliga aromer och fint balanserade toner av vinteräpplen, gråpäron, vita persikor, vitpeppar och citrusskal. En liten ton av gröna äppelskal i eftersmaken men bra är det ändå.

Det går att passa ihop champagne med nästan all mat men här kör vi klassikt som snittar med skagenröra och små ostkrustader.

2. Contratto Pas Dosé 2014 (92658), 219 kr. FLYTTAD AV SYSTEMBOLAGET TILL 24/11!

Medelstort, bussigt och trevligt mousserande vin med mycket kvalitet och föredömligt torrt avslut vilket gör att det passat bra till mat: skaldjurspasta eller risotto är klockrent. Contratto har många entusiaster men för mig är det lite för mycket nöt – och bivaxtoner för att jag ska falla helt handlöst.

Contratto ägs av kultproducenten La Spinetta från Barbaresco. Contratto är tidigare kända för vermouth men allt mer för mousserande viner vars etiketter sticker ut i art-deco stil. Huset ligger i staden Canelli, öster om Alba, i Piemonte. Förutom att man är Italiens äldsta producent av mousserande vin är företagets källare med på Unecscos världsarvslista.

Importören informerades om den senarelagda lanseringsdagen 10/11, dvs samma dag som den ursprungliga datumet. Av vilken anledning får vi återkomma till.

VITA VINER – VINNYHETER 10 NOV

3. Pouilly-Vinzelles 2018 (90454), Bourgogne J.Drouhin, 239 kr

Stram och elegant Bourgogne som smakar av vita persikor, gula äpplen och fina ektoner. Eftersmaken är strukturerad med mineral och sälta samt bra längd. Allt på plats, rent och snyggt som så ofta med Drouhin!

4. Yvonne Blanc 2018 (95036), Loire, 349 kr

Ett ungt, fruktigt vin med druvtypiska toner av päron, mandel, ylle och grapefrukt. Stor, välbalanserad smak av krusbär, ljus choklad bra struktur, bra syra och längd.

5. Chignin Bergeron Saint Anthelme 2016 (92233), Savoie, D&D Berthollier, 259 kr

Stram doft av päron, vita persikor, pomerans, vitpeppar och lite nymalt kaffe. Bra längd med lite mineralig sälta. Riktigt snyggt! Spännande ursprung, populärt vinområde hos yngre vinkonsumenter.

6. Riesling Scharzhof Qba 2019 (90000), Mosel E. Muller, 459 kr

Ett aromatiskt vin med mogna, välbalanserade toner av honung, aprikos, citrusskal, grapefrukt, mineral och skiffer. Bra balans och bra syra. Genomklassisk Mosel från bästa läget. Alldeles för lättdrucket!

Servera till gratinerad hummer eller färska räkor

7. Pichler Krutzler Riesling 2019 (92448), Österrike, 259 kr

Ytterligare en riesling: denna gång från ett sydligare läge i Österrike. Här hittas välbalanserade toner av gula äpplen, persikor, vita blommor, krusbär, mandariner, grapefrukt och lime. Bra syra med mineraler, sälta och fin längd.

8. Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner 2018 (95870), Ried Steinsetz Österrike, 199 kr

Ett ungt, välbalanserat och friskt vin med, äpplen, päron, skaltoner, skiffer, vita persikor, våta stenar, mineral och gråpäron. Elegant eftersmak med bra syra. En bra riesling från en extremt pålitlig producent.

VITT VIN FRÅN USA OCH CHILE

9. Seven Springs Chardonnay 2017 (92829), Oregon Evening Land Vineyards, 339 kr

Ett härligt, elegant och druvtypiskt vin med äpplen, mandlar, persika, vita blommor, lätt rökta aromer och grapefrukt. Lysande eftersmak med bra balans, bra syra och fin sälta. Snyggt av Evening Land Vineyards som går från klarhet till klarhet.

10. Red Shoulder Ranch Chardonnay 2018 (90420) Shafer Vineyards Napa Valley, 525 kr

Ett stort djupt och kraftigt vin med toner av kanelkryddade äpplen, pomerans, mycket ek och mycket extrakt men samtidigt en imponerande friskhet med mineraler, havssälta och citrustoner i eftersmaken.

Shafer väljer att att fortsätta göra en kraftig stil på Chardonnay men genom att hindra vinet från att genomgå malolaktisk jäsning behålls friskheten. En bra Red Shoulder med med tydlig ny ek och mycket kraft!

11. Lago Ranco Sauvignon Blanc 2018 (95187), Chile Viña Casa Silva, 199 kr

Trevliga aromer med vita vinbär, krusbär, päron och gula äpplen. Ett rent, snyggt och aromatiskt vin med druvtypiska toner utan att bli för mycket. Dessutom paketerad i en spännande flaska.
Servera till lax- och broccolipaj med myntasås.

12. Ritual Chardonnay 2018 (92778), Veramonte, 159 kr

Stor och bussig chardonnay från Chile med mycket tropisk frukt, bra balans, snyggt gjord med druvtypiska toner i en stil som gör den lätt att gilla. Servera gärna väl kyld.

RÖDA VINER – VINNYHETER 10 NOV

13. Château Gouprie Rouge 2015 (92604), Bordeaux, 349 kr

Ett ungt, stramt vin med plommontoner, kaffe, choklad, svarta vinbär och choklad, bra extrakt, bra längd med fina toner av fat. Servera till älgstek med hasselbackspotatis och sås på karljohansvamp.

14. Château Peybonhomme-les-Tours 2018 (92655), Vignobles Bossuet-Hubert, 159 kr

Ett ungt friskt vin med körsbär, kaffe, ljus choklad och lite strama lingonsyror i eftersmaken.

15. Quintessence de Peybonhomme 2017 (92653), Vignobles Bossuet-Hubert, 219 kr

Ett koncentrerat vin med aromatisk, lite återhållen frukt med mörka körsbär, svarta vinbär, plommon och ljus choklad. Ett välstrukturerat, trevligt och rikt vin med kraft och koncentration.

Återigen två viner från samma producent. Denna gång är det solklart värt att betala 60 kronor extra för att få ”kvintessensen”!

Röd Bourgogne och Beaujolais

16. Pommard Clos des Ursulines Domaine de Pavillon 2018 (90508), Bichot, 589 kr

Ett rustikt och rikt vin med vildhallon, jordgubbar, granatäpplen och fat. Bra balans och bra eftersmak med lite lingontoner.

Pommard är det i särklass mest rustika av vinerna från Beaune. Något års vila är att rekommendera. Men det belönas, speciellt en riktigt bra årgång som denna. När det blir dags servera till en boeuf bourgugnon med trattkantareller och pressad potatis.

17. Monthélie Domaine 2018 (92349), Bouchard, 279 kr

Ett friskt men stramt vin med kryddig lite ogin, torr frukt med blåbär, lingon, röda äpplen körsbär och fat.

18. Fleurie Les Hauts du Py 2018 (93135),  Villa Ponciago, 185 kr

Ett ungt, friskt vin med hallon, balsamvinäger och jordgubbar. Rödbärigt koncentrerad frukt med körsbärssyror och en torr lång eftersmak. En bra och trevlig Beaujolais som visar regionens potential. Bra att dricka nu men spara gärna något år för att uppleva skillnaden.

Gamay är en speciell druva som möter de lite knepiga enzymerna i tonfisk på ett utmärkt sätt. Prova med lätt grillad tonfisk som ska vara helt rosa inuti när den är klar. Servera med ugnsrostade rotsaker.

Rött från Rhône och Loire

19. Hermitage La Maison Bleue 2018 (90001), Paul Jaboulet, 599 kr

Kraftigt och koncentrerat med viol, svarta vinbär, kaffe, björnbär och choklad. Bra balans och mycket extrakt gör detta vin till en lysande bra Hermitage som går att njuta av i 20 år eller mer. Toppval!

20. Chateau de Villeueve Saumur-Champigny 2018 (91218), Loire, 165 kr

Trevligt rödfruktigt vin från Loiredalen med vinbär, hallon, jordgubbar, körsbär och lite gräsiga toner av örter. Bra eftersmak med en lingoninspirerad syraklang.

21. Le Grand Clos 2018 (90130), Chateau de Villeneuve, 289 kr

Fortfarande i Loire. Stor, bussig doft med svarta vinbärs- och jordgubbtoner, torra körsbärskärnor, örter som knyts ihop i en bra eftersmak med lite salmiaktoner.

Två viner från samma producent Chateau de Villeneuve: Le Grand Clos är bättre och har djupare smaker, annars är de är ganska lika. Men är det värt ytterligare 120 kronor? Inte riktigt tycker jag.

Röda viner från Italien och Spanien

22. Asinone 2017 (92641), Toskana Poliziano, 399 kr

Välpolerad, snyggt balanserad frukt med mörka körsbär, lakrits, balsamvinäger, kaffe och ny ek som kompletteras av lång eftersmak med bra extrakt.

23. Le Caggiole 2017 (92633), Toskana Poliziano, 799 kr

Komplex doft med djup och koncentration kombinerat med rasigt snygg elegans. Mörka körsbärstoner samsas med choklad, kaffe, nougat och ny ek i ett perfekt samspel. SNYGGT men väl kostsam.

Kombinera med grillat eller ugnstillagat kött, servera med något krämigt tillbehör, t ex potatisgratäng eller en sås med grädde för att möta vinets tanniner.

24. Navaherreros Garnacha de Bernabeleva 2018 (92038), Vinos de Madrid, 199 kr

Ett stort, varmt vin fyllt med aromer av körsbär, vinteräpplen, örter och kryddor som mynta och svartpeppar. Lång, rustik eftersmak med bra balans. Grillat eller ugnsbakat rött kött eller lamm serverat med ratatouille passar detta vin perfekt.

Bernabeleva är en av Spaniens nya stjärnor och drivs av två kusiner som med hjälp av stjärnvinmakaren Raúl Pérez modellerat fram rustika, garnachabaserade viner från gamla vingårdar under ursprung, Vinos de Madrid.

USA – röda toppviner

25. Relentless Shafer Vineyards 2016 (91166), Napa Valley, 929 kr

Ett kraftpaket, med en smak som aldrig vill ta slut proppat med mogen frukt med viol, björnbär, blåbär, grillkol, tjära, choklad och ny, rostad ek och massor av blommiga, varma aromer.

Shafers viner samlar inte sina poäng på raffinerad elegans och komplexitet utan mer på ren kraft, kompromisslöshet och busig glädje samt charm.

Dessutom har vinerna något ännu bättre: man blir alltid glad av dem för att de är intressanta. Shafers 2016 Relentless är precis som namnet antyder, obeveklig. Det är inte den bästa Relentless men den gör mig speechless och är inte långt från den fullkomligt lysande 2010an.

26. TD-9 2017 (91177), Shafer Vineyards Napa Valley, 649 kr

Ytterligare ett maffigt vin signerat Shafer. Mörk frukt, läder, viol, tobak och varma örter samsas med en försvarlig dos väl integrerad ny ek. Återigen sitter allt där det ska.

Sedan lanseringen av den första årgången Hillside Select 1983 gör Shafer en av Kaliforniens tio bästa cabernetviner. Med Relentless gör man ett av Kaliforniens bästa syrabaserade viner. TD-9 är en blandning av cabernet, merlot och malbec och nog ligger man i topp även med detta blanddruvsvin.

Avslutningsvis, snygg röd Nya Zeeländare

27. Pyramid Valley 2018 (92532), Nya Zeeland, 269 kr

Ungt och friskt men mogen frukt och energi i smaken. Jordgubbar, smultron, te, örter och lite hallonpuré som avslutas med en körsbärssyrlig eftersmak.

En bussigt mjuk och tillgänglig pinot från Nya Zeeland. Utmärkt att dricka nu men syrorna kommer att lugna sig om något halvår.

Tabell

VISA TABELL
tillfälligt sortiment 10 november
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
MOUSSERANDE VIN
Italien. FLYTTAD TILL 24/11
Contratto Millesimato Pas Dosé, 2014, 219 kr, =
Contratto Millesimato Pas Dosé201492658Italien21915.5=20-210.14200
Frankrike
Ayala Blanc de Blancs, 2014, 639 kr, =
Ayala Blanc de Blancs201492539Champagne63918=20-25840
Cuvée Nicolas François Billecart Salmon, 2006, 995 kr,
Cuvée Nicolas François Billecart Salmon200697027Champagne995 Ej provat360
VITT VIN
Sverige
Textur , 2019, 280 kr, =
Textur 201992241Sverige28016=Ej provat0.1960
Tyskland
TESCH St. Remigiusberg, 2018, 199 kr,
TESCH St. Remigiusberg201892206Nahe199 Ej provat600
Keller Rieslaner Auslese Keller, 2018, 268 kr,
Keller Rieslaner Auslese Keller201895096Rheinhessen268 Ej provat360
Egon Müller Riesling Scharzhof Qba, 2019, 459 kr, =
Egon Müller Riesling Scharzhof Qba2019900000Mosel45917.5=20-260.1180
Österrike
Ried Steinsetz Grüner Veltliner Schloss Gobelsburg, 2019, 199 kr, +
Ried Steinsetz Grüner Veltliner Schloss Gobelsburg201995870Kamptal19916.5+20-250.13000
Pichler-Krutzler Ried Steiner Pfaffenberg, 2019, 259 kr, +
Pichler-Krutzler Ried Steiner Pfaffenberg201992448Kamptal25917.5+20-26360
Frankrike
Yvonne Blanc, 2018, 349 kr, +
Yvonne Blanc201895036Saumur34917.5+20-261.2240
Chignin Bergeron Saint Anthelme, 2016, 259 kr, =
Chignin Bergeron Saint Anthelme201692233Vin de Savoie25915.5=20-231.2600
Chablis Côte de Bouguerots Grand Cru, 2018, 849 kr,
Chablis Côte de Bouguerots Grand Cru201892679Chablis Grand Cru849 Ej provat180
Pouilly-Vinzelles Joseph Drouhin, 2018, 239 kr, +
Pouilly-Vinzelles Joseph Drouhin201890454Pouilly-Vinzelles23917.5+20-251.21800
Puligny-Montachet Village Etienne Sauzet, 2018, 650 kr,
Puligny-Montachet Village Etienne Sauzet201895612Puligny-Montrachet650 Ej provat150
USA
Seven Springs Chardonnay, 2017, 339 kr, +
Seven Springs Chardonnay201792829Eola-Amity Hills33918+20-241.2960
Red Shoulder Ranch Shafer Chardonnay, 2018, 525 kr, +
Red Shoulder Ranch Shafer Chardonnay201890420Los Carneros52518.5+20-241.2360
Chile
Ritual Chardonnay , 2018, 159 kr, +
Ritual Chardonnay 201892778Casablanca15915.5+20-221.26000
Lago Ranco Sauvignon Blanc Viña Casa Silva, 2018, 199 kr, +
Lago Ranco Sauvignon Blanc Viña Casa Silva201895187Region Austral19917+20-230.11200
RÖTT VIN
Frankrike
Château de Villeneuve , 2018, 165 kr, =
Château de Villeneuve 201891218Saumur-Champigny16516=20-251.2360
Le Grand Clos , 2018, 289 kr, =
Le Grand Clos 201890130Saumur-Champigny28916.5=20-261.23600
Fleurie Les Hauts du Py Villa Ponciago, 2018, 185 kr, +
Fleurie Les Hauts du Py Villa Ponciago201893135Fleurie18516.5+20-241.2960
Bouchard Monthélie Domaine , 2018, 279 kr, +
Bouchard Monthélie Domaine 201892349Monthélie27917+20-281.2360
Albert Bichot Pommard Clos des Ursulines Domaine du Pavillon, 2018, 589 kr, +
Albert Bichot Pommard Clos des Ursulines Domaine du Pavillon201890508Pommard58918+20-302120
Château Jean Faux Sainte Radegonde, 2017, 219 kr,
Château Jean Faux Sainte Radegonde201790471Bordeaux Supérieur219 Ej provat3600
Château Peybonhomme-les-Tours , 2018, 159 kr, =
Château Peybonhomme-les-Tours 201892655Blaye Côtes de Bordeaux15915=20-252.33600
Quintessence de Peybonhomme , 2017, 219 kr, =
Quintessence de Peybonhomme 201792653Blaye Côtes de Bordeaux21916=20-262.31200
Energies , 2018, 249 kr, =
Energies 201892619Blaye Côtes de Bordeaux24915=20-252.3600
Château Gouprie , 2015, 349 kr, =
Château Gouprie 201592604Pomerol34916.5=20-262.3360
Paul Jaboulet Hermitage Maison Bleue, 2018, 599 kr, =
Paul Jaboulet Hermitage Maison Bleue201890001Hermitage59918.5=20-302.3360
Cornas Les Chailles, 2018, 399 kr,
Cornas Les Chailles201891325Cornas399 Ej provat180
Italien
Cavallotto Dolcetto d'Alba Vigna Scot, 2019, 199 kr,
Cavallotto Dolcetto d'Alba Vigna Scot201990544Dolcetto d'Alba199 Ej provat2.3900
Asinone , 2017, 399 kr, +
Asinone 201792641Vino Nobile di Montepulciano39918.5+20-282.3600
Le Caggiole , 2017, 799 kr, +
Le Caggiole 201792633Vino Nobile di Montepulciano79919+20-282.3180
Spanien
Navaherreras Garnacha, 2018, 199 kr, +
Navaherreras Garnacha201892038Vinos de Madrid19916.5+20-262.35400
USA
Relentless Shafer, 2016, 929 kr, +
Relentless Shafer201691166Napa Valley92919+20-282.3420
TD-9 Shafer, 2017, 649 kr, +
TD-9 Shafer201791177Napa Valley64918.5+20-262.3600
Nya Zeeland
Pyramid Valley Central Otago Pinot Noir, 2018, 269 kr, =
Pyramid Valley Central Otago Pinot Noir201892532Central Otago26916=20-252.3600
STARKVIN
Spanien
Don Gonzalo Oloroso VOS Valdespino, , 229 kr,
Don Gonzalo Oloroso VOS Valdespino91226Jerez229 Ej provat1.4360
Palo Cortado Viejo C.P Valdespino, , 389 kr,
Palo Cortado Viejo C.P Valdespino91245Jerez389 Ej provat1.4360

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Lämna ett svar