Pierre OlivierPierre Olivier
Vin-till-hjortstek-med-enbarssas-vinbanken

Vin till hjortstek med enbärssås

Favoritmarkera

Bjud på en festlig middag och välj rött vin till hjortstek med enbärssås.

Vin till hjortstek med enbärssås. Plocka fram ett riktigt bra, rött vin ur din källare eller satsa på ett mer ‘drickfärdigt’ rött som handlas direkt i butik. Valet föll på ett rött ekocertifierat vin av druvan cabernet sauvignon.

Att välja vin från Sydafrika nu, när pandemin påverkar vinbranschen i landet på ett nästan brutal negativt sätt, är helt rätt. Arbetstillfällena som vintillverkarna i Sydafrika står för betyder mycket för många människor och branschen är en stor del av landets ekonomin.

RECEPT | Hjortstek med enbärssås

4 portioner

1 kg hjortstek
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk enbär, krossade

Sås
2 msk vetemjöl
2 dl crème fraiche
1 tsk sojasås
enbär, krossade
4 dl steksky, + buljong
1 msk Gin, kan uteslutas

Gör så här

1. Lägg köttet med stek termometer i ugnsfast form.

2. Krydda med salt, peppar och enbär. Stek köttet i 125 graders ugn till 60-70 grader på köttet.

3. Ta ut köttet och låt det vila inlindat i folie ca 15 min.

4. Vispa ur formen med buljong och sila över i en kastrull.

5. Vispa i mjölet utrört i lite kallt vatten.

6. Rör i soja, creme fraiche och enbär.

7. Låt såsen koka i ca 5 min. Smaksätt ev. med gin.

8. Skär köttet i skivor.

9. Servera med såsen, stekta kantareller, lingon, brysselkål och potatis.

Vin till hjortstek med enbärssås

1. Org de Rac Cabernet Sauvignon Reserve 2018 (2510), EKO.

Org de Rac, Swartland Sydafrika, 119 kr
Säljs i 223 butiker, av 447.
Druvor: 86% cabernet sauvignon, 14% merlot
Fyllig, örtig och mogen röd frukt, kärnig, stram och nyanserad. Bra längd.
Omdöme: Trevlig, välgjord.
Betyg: 4+

2. Le Hurlevent Châteauneuf-du-Pape 2019 (2291)

Vignobles Mayard, Châteauneuf-du-Pape Frankrike, 249 kr
Druvor:  Grenache, syrah och cinsault.
Fyllig. Mörk frukt, nyanserad, mörk bär, skogsbär, viol, lakrits, vinbär och björnbär, fat, tobak, örter och kryddor. Nyanserad, komplex och ung.
Omdöme: Fantastiskt vin, ung i dag, lagra gärna. Apropå lagra – drack årgång 2017 nyligen – magiskt vin, lite på väg men inte på långa vägar framme vid ‘mognad’. Rekommendationen är att öppna flaskan ett dygn innan ni ska dricka vinet, och dubbeldekantera det vill säga i karaff, sedan tillbaka i flaska.
Betyg: 4+

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar