Laddar annons
Vin till aubergineröra med scampi
6 May, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till aubergineröra med scampi

Laga en middag med smaker från det Afro-Iranska köket. Vin till kan vara en frisk chablis med solgul rondör, riesling med en knivsudd sötma eller som här, ett vin från Languedoc.

Vin till aubergineröra med scampi. Är i en period av att laga middagar med inspiration från kokboken 'Afro Iranska köket', av Rozbeh Javid.

Jag kan helt enkelt inte få nog av alla exotiska smaker som ger maten en finess bortom 'vardag'. Och, maten gör sig bra till vin. Det är både intressant och spännande.

RECEPT | Aubergineröra med scampi- Bademjan Mejgoo

2-4 portioner

2 auberginer
1 gul lök
1 tsk gurkmeja
1 färsk röd chilifrukt
1 tsk curry
1-2 klyftor vitlök, skalade och hackade
1 msk smör
300 g skalad scampi (skalade asc märkta schampi)

Gör så här

1. Skala och skiva auberginerna tunt. Stek dem i en separat panna i 5-7 minuter.

2. Värm smör i en liten stekpanna. Skala och hacka löken. Fräs på medelvärme tills den fått gyllene färg, tillsätt gurkmeja och curry. Blanda sedan ner den hackade vitlöken och chilin. Stek ungefär 1 minut.

3. Tillsätt den stekta auberginen i lökröran.

4. Stek scampin i samma panna som auberginen, ungefär 2-3 minuter. Häl över till de övriga ingredienserna.

5. Blanda väl och stek tillsamman i ungefär 5 minuter. Servera med bröd.

Hemma hos mig har vi adderat ris till rätten, för extra hungriga middagsgäster.

Vin till aubergineröra med scampi

1. Picpoul de Pinet Villa Blanche 2020 (2588)

Calmel & Joseph, Languedoc Picpoul de Pinet Frankrike, 119 kr
Druvor: Piquepoul blanc
Torr, medelfyllig, friskfruktig och soligt generös, en hint av aprikos och nästan persikokärnig längd.
Omdöme: Supertrevlig, personligt vin för många tillfällen.
Betyg: 4

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

RECEPTET är från boken, Afro Iranska köket, av Rozbeh Javid - läs bokrecensionen här (favoritkokbok just nu)