Laddar annons
Dela en krabba - så här gör du
13 Dec, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Dela en krabba - så här gör du

Att dela en krabba är inte svårt. Så här gör du och glöm inte att bjuda på en god sås och rostat bröd. Festligt lyxigt.

Dela en krabba kan te sig svårt men är långt ifrån sant om man känner till handgreppen. Tekniken filar du på med att prova odig fram och det tar inte många försök innan erfarenheten gör dig säker.

Bästa säsongen för krabba är under hösten och den som får tag på färsk krabba kokar sin egen. Näringsvärdet för kokt krabba är höga i kombination med få kalorier, 100 g kokt krabba innehåller 87 kalorier.

Det finns också ganska mycket natrium, forsfor och vitaminerna B3 (niacin), B6 och B12. Krabba är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ungefär 24% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Dela en krabba - gör så här

1. Lägg krabban på rygg och bryt bort stjärten.

2. Stick in en kraftig kniv som visat mellan skölden och kroppen. Bädn försiktigt på ett par ställen. Tryck så ner kroppen (undre halvan) att den lossnar och kan lyftas ur skölden.

3. Ta bort klorna, den lilla magsäcken framme vid munnen och alla de grå gälarna.

4. Skrapa med en tesked ut den brungula massan som sitter kvar i huvudändan av skalet - det är levern, som man kan äta.

Ta även vara på rom och smör, som sitter mot skalet. Skrapa noga ur allt - allt är ätbart utom magsäcken längst fram, gälar och skaldelar.

5. Peta nu ur allt kött med en tunn kniv eller gaffel ur kroppens och benens alla håligheter. Dela underdelen, kroppen längs mittlinjens fördjupning, så att du kommer åt överallt.

Lägg mörkt och ljust kött var för sig i skålar. Knäck klorna med nötknäckare eller ett inte alltför kraftigt hammarslag mot den kupiga sidan av klorna, inte den platta där skalbitar kan tyckas in i köttet.

En stor krabba räcker till två portioner

En stor krabba räcker till två personer, om den delas i halvor. Börja att lägga den på rygg, och bryt bort stjärten som i beskrivning ovan.

Dela sedan krabban i två halvor med en kraftig kniv längs mittskåran på undersidan. Knäck klorna med en nötknäckare eller med en hammare. Servera krabban direkt.

Passar till
Bjud på en god sås, citronklyfta och eventuellt rostat bröd.

Ett annat gott serveringsförslag med krabba

1) Koka ett ägg, hårdkokt och hacka det sedan.

2) Tag ut allt kött ur skalet och lägg mörkt och vitt kött var för sig.

3) Blanda det mörka krabbköttet med lite majonnäs och smaksätt med salt och peppar.

4) Finhacka det vita köttet och smaksätt med några droppar pressad citron, lite salt och peppar.

5) Hacka lite dill eller persilja.

6) Lägg ljust kött i båda ändar av krabbskalet, mörkt kött i mitten och hackat ägg och dill eller persilja emellan. Garnera med rom.

Klyva hummer, så gör du!