Laddar annons
Bästa sommarviner och drycker 2021
15 Jun, 2021

Bästa sommarviner och drycker 2021

Bästa sommarviner och drycker 2021. Mottagning och mingel i det gröna, middag runt det dukade bordet, utflykt med kylväska och picknickfilt och självklart, grillfest.

Bästa sommarviner och drycker 2021. Sommaren bjuder in till många tillfällen där måltiden är i centrum snarare än drycken. Med det sagt är trevliga, väl valda sommarviner som pricken över i. Tillsammans smakar mat och dryck mer.

Välj sommardryck med omsorg och planera smart. Vin med skruvkapsyl är perfekt när man vill slippa korkskruven, småflaskor för det lilla hushållet eller vin i PET-flaska för att spara utrymme. En praktisk vinbox är också bra på sommaren och populära på systembolagshyllan är mindre boxar om 1,5 eller 2 liter. Utmärkta val för alla som inte vill tröttna på en smak.

Sommarvin-listan börjar med rosé och vitt

En bra inköpslista innehåller ett rosévin för drink och som ett glas vin på terrassen. För vinälskaren som vill få smaklökarna att spritta kan man lägga till ytterligare ett rosévin alternativt välja ett svenskt lingonvin. Två vita viner, det ena friskt och stramt för lätta rätter, sallader och färska skaldjur. Det andra kan gärna ha en mer uttalad palett, smaka större, bredare och kanske smörigare med inslag av vanilj eller rostat kaffe (fat). Kombinationer som till ljust kött, kyckling och fläsk eller fisk, vad sägs om grillad abborre med smörstekta sommarkantareller, kittlar alla smaklökar.

Röda sommarviner

Ett friskt rött vin gör sig bra till fläskrätter som grillats eller till kallskuret. För vem vill inte sitta och mysa på bryggan en kväll med oliver, ost och charkuterier och du som vill prova något nytt väljer med fördel en Lambrusco. Låg alkoholhalt, lätt pärlande och den lilla sötman i vinet smakar helt ljuuuvligt till en smakstark ost. Det andra rödvinet är smakrikt, fylligt fruktigt för att passa till grillat allround inklusive vego-köket.

Söta sommarviner

Toppa listan med ett sött vin till sommartårta eller till hemgjord vaniljglass med solmogna hallon och jordgubbar. Det vita söta vinet passar även grönmögelost medan det ultimata ostvinet torde vara rött och sött. Äter du bara glass eller isande sorbet är Moscato d’Asti det enda rätta.

Låga och alkoholfria val

Med ungefär lika delar kolsyrat vatten och vitt vin blandar man en uppfriskande gespritzer för riktigt varma dagar. Satsa även på alkoholfritt som svensk äppelmust. Must gör sig lika bra på tu man hand men också i drink med en kvist mynta och mycket is. Glasklart fräscht!

Bästa sommarviner och drycker 2021- hela listan

Roséviner till sommaren

1. Domaine De La Rouvière Rosé (52119), BS

Domaine De La Rouviere, Provence, Côtes de Provence Frankrike, 119 kr
Druvor: 45% cinsault, 45% grenache, 10% syrah
Fruktig, färska sommarbär med isnlag av sockerkantad blodgrape, örter och kryddor, hint av anis. Bra längd.
Smakrik, spontant god och passar utmärkt bra till sushi.
Betyg: 4

2. Bergskär – ett torrt vin av lingon 2019 (70697),EKO

IDUNN Norsjö Wine & Co, Västerbotten Sverige, 177 kr
Torr, medelfyllig smak av röda bär, lingon, med lätt örtiga noter, bra syra och en balanserad lingonbladig stramhet som påminner om vinets tanniner. Finstämd smak, utmejslad och distinkta drag av syrliga lingon. En klockren klang av skog i eftersmaken gör smaken extra spännande. Drick som ett rosévin, till syrliga rätter som ceviche passar Bergskär utmärkt.
Betyg: 4

Vita sommarviner 2 val, olika stil

3. Aveleda 2019 (73576)

Vinho Verde, Minho Portugal, 109 kr
Druvor: Alvarinho
Torr och lätt med en knivsudd sötma i kulissen, inslag av gröna druvor, smak av mogen citrus, ätcitroner, örter och gröna äpplen. Lättsam, aningen blommig ton i eftersmaken. Fina nyanser, okomplicerad och frisk. Sommarvin!
Passar till: utmärkt som ett glas uppfriskande vin, till skaldjur, sallader eller fiskrätter med vinegrette eller citronklyfta.
Betyg: 4

4. Saint Clair Vicar's Choice Barrel Chardonnay 2020 (2188)

Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Druvor: chardonnay
Torr, medel/fyllig. Bred, tydlig, rejäl av frukt med exotisk twist och smak av gula äpplen, balans, lätt karamell, tydligt kryddig. Bra helhet, fint driv och ett kap för sitt pris.
Passar till: smörstekta kantareller, lagade fisk eller kötträtter som kyckling eller fläsk, vegomiddag med grillade grönsaker och majjo eller till kvällens ostbricka.
Betyg: 4

4 röda sommarviner till grillat

5. Org de Rac Shiraz Cabernet Sauvignon Merlot 2020 (2073), EKO

Org de Rac, Sydafrika, 79 kr
Vinet smakar fylligt av mörk frukt, mediumstrama tanniner, generöst av svartavinbär, tydligt örtig, bra syra och fin längd. Bra sommarvin, säljs med skruvkapsyl, i lätt flaska.
Betyg: 4

6. Villa Puccini 2016 (32417),

Toscana Italien, 89 kr
Fyllig kärnig körsbärssmak med koncentration, lätt parfymerad violton, smak av mörka bär, läder och örter. Bra längd. Trevligt vin med en bra skjuts av fruktsyra och friska tannin (kärvhet). Bäst till mat, grillat med lamm eller nöt är perfekt. För alla som hellre köper vin i 1/2 flaska eller varför inte magnumbutlej, 1,5 liter finns detta vin i alla storlekar.
Betyg: 4

7. Tajano Rosso Piceno 2019 (6090), EKO

Umani Ronchi, Marche Italien, 95 kr
Druvor: 75% montepulciano, 25% sangiovese
Medelfyllig. Sötsyrliga hallon, yppig ändå med stram syra och fin, örtig längd, inslag av lakrits. Balans och koncentration. Trevlig och ett personligt bra vinköp för i jämförelse, lite pengar.
Betyg: 4

8. Paul Jaboulet Parallèle 45 Rouge 2019 (22800), EKO.

Paul Jaboulet, Rhône Frankrike, 119 kr
Druvor: 55% grenache, 40% syrah, 5% mourvedre
Fyllig. Mörk frukt, kryddig av peppar och lagerbld, inslag av söta vinbär, lätt kärnig. Frisk och bra längd.
Omdöme: Stram och frisk med ett litet bett. Personlig och alltid ett toppbra val.
Passar till: ett grillspett i recept från 80-talet är lika kul som det smakar bra.
Betyg: 4

Sött vitt vin till sommartårta, stilla och pärlande

9. Jurançon Chateau de Rousse 2017 (4127),

Jurançon Frankrike, 119 kr för 375 ml
Söt smak av gul- och grönmogen frukt som persika, druvor, citron och äpplen, balanserad syra och en lätt karamellig twist plus smak av saffran.
Betyg: 4

10. Gianni Doglia Moscato d’Asti 2020 (7925)

Gianni Doglia, Piemonte, Moscato D´Asti Italien, 89 kr
Druvor: Moscato Bianco
Alkohol: 5%
Socker: 135 g/l.
Söt, medelfyllig. Druvig fläder, päronsmak med distinkt sockerkantad inpackning.
Passar till: utmärkt till jordgubbstårta eller till glass med bär alternativt sorbé.
Betyg: 3+

Äppelcider och mousserande rabarbervin för klartänkta - alkoholfritt

11. Belle de Boskoop Cider (1908),

Kiviks Musteri, 21 kr för flaska 275 ml.
Fruktig, tydligt äpplig doft med inslag av solmogna, exotiska citrusfrukter, en touch honung och kryddor. En fruktig sötma dröjer sig kvar i den långa eftersmaken. Fantastisk god och ren smak som man blir glad av.
Prova till grillad fläskkarré, till anka med apelsinsallad eller till en somrig sallad med citrusfrukter.
Betyg: 4+

12. Sparkling Rabarber 2020, Färna Odlingar, Västmanland Sverige

Säljs i utvalda livsmedelsbutiker eller direkt från tillverkaren
Rabarber av sorterna Sutton och Frambozen Rood
Smaken är söt. Frisk, ren, spänstig av rabarber och lite örter samt har en trevlig mousse. Otroligt läcker, ren rabarbersmak.
Omdöme och passar till: Söt, trevlig god till glass eller till fruktiga desserter. Tona ned sötman med kolsyrat vatten och vips passar drycken utmärkt till vegoköket och grillade grönsaker.
Betyg: 4+