Laddar annons
Vin till stekt älginnanlår med blandsvamp
15 Dec, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till stekt älginnanlår med blandsvamp

En lyxigare fredagsmiddagen eller när man ska fira något speciellt. Kanske en alternativmiddag för Julafton?

Vin till stekt älginnanlår. Det urgoda älginnanlåret smälter i munnen. Kombinera med blandsvampen, en färggrann sallad och ett toppvin. För den här festliga middagen 'kräver' ett vin av bättre snitt, ett festvin helt enkelt. Två förslag, ett vin är ur beställningssotimentet, det andra finns i butik.

RECEPT | Vin till stekt älginnanlår med blandsvamp

Ingredienser

4 portioner
Kryddpulver
4 enbär
5 svartpepparkorn
1 stjärnanis
1 msk hackad färsk rosmarin

Älginnanlår

600 g älginnanlår
1 tsk salt
aluminiumfolie
Blandsvamp
1 paket tärnat bacon (à 140 g)
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g blandad färsk svamp
smör

Vinägrett

1 dl rapsolja
1/2 dl balsamvinäger
1/2 tsk salt
1/2 krm peppar
Till servering
2 dl blandad sallad t ex ärtskott, mâche- och mangoldsallad

GÖR SÅ HÄR

1) Sätt ugnen på 150°C.

2) Kryddpulver: Blanda enbär, peppar och stjärnanis och krossa dem till ett fint pulver i en mortel. Tillsätt rosmarinen.

3) Älginnanlår: Krydda köttet med salt och rulla det i kryddblandningen. Rulla sedan in köttet i aluminiumfolie som en smällkaramell.

4) Tillaga köttet i ugnen ca 50 minuter eller tills köttet har en innertemperatur av 58°C. Ta ut det ur ugnen och låt det vila i 10 minuter.

5) Blandsvamp: Stek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek svampen tillsammans med löken och vitlöken i smör. Blanda svampröran med baconet.

6) Vinägrett: Blanda rapsolja, balsamvinäger, salt och peppar.

För serveringen

Skär köttet i (tunna) skivor. Pensla skivorna med vinägrett. Lägg på tallrikar. Fördela svamp och bacon över. Toppa med sallad. Ringla lite vinägrett runt köttet och peppra efter smak.

BESTÄLLNINGSVIN

Calcarole 2013 (76427), 620 kr

Torr, fyllig, något utvecklad doft och smak av mörk frukt samt torkad frukt med inslag av pomerans. Balanserade fat, kompakt täthet med välgörande, spänstig syra och lång eftersmak. Toppvin och inte en amarone som andra!
Betyg: 5

BUTIK

Le Hurlevent Chateauneuf du pape 2020 (2291)

Vignobles Mayards, Chateauneuf du pape Frankrike, 249 kr
Druvor: 80% grenache, 20% syrah
Fyllig. Mörka bär, bjönbär och skogshallon, smak av kakao, kaffe och cigarrlåda, samt fat. Tanniner med stil och attityd, mörk frukt i backupp och bra friskhet. Ung i dag.
Omdöme: Har potential. Solig och varma drag bjuder in, härlig..
Betyg: 4+

Vin till stekt älginnanlår med blandsvamp

Fler recept finns i Vinbankens receptdatabas.