Laddar annons
Anselmo Mendes – vinmakaren som satte alvarinho på världskartan
30 Oct, 2023

Anselmo Mendes – vinmakaren som satte alvarinho på världskartan

Han kallas för Mr. Alvarinho av en hel vinvärld. Bakom Anselmo Mendes smeknamn döljer sig över 40 års vinmakande, experimenterande, kreativitet och nytänkande. Han är vinmakaren som satte en av de mest trendiga druvorna just nu på världskartan – och han gjorde det med det i dag erkända vinet Alvarinho Contacto. 

Det är slutet av 1980-talet. Den dåvarande vinkonsulten Anselmo Mendes har börjat göra sig ett namn på den iberiska halvön för sin insats med druvan alvarinho. Där och då var det en druva som få utanför halvön hade hört talas om. Dels för att såväl Spanien och Portugal var diktaturer fram till inte allt för länge sedan, men även för att en hel vinvärld fokuserade på Frankrike, Italien och även USA som hade ploppat upp som en uppstickare. Portugal som vinland var långt ifrån den erkända vinnation man är i dag. Och druvan alvarinho kände gemene vindrickare utanför Portugals och Spaniens gränser knappt till. 

Började med två hektar land

Tack vare sina insatser som konsult åt andra producenter myntades smeknamnet Mr. Alvarinho någon gång i mitten av 1990-talet av en vinjournalist. Och i slutet av årtiondet valde Anselmo Mendes att göra något han drömt om länge, nämligen att producera vin i egen regi.

– Det var bara två hektar land. Jag kommer ihåg att det var ett väldigt gammalt vineri med ett granitgolv. Det var rustikt och inte alls modernt, men för mig dög det, berättar Anselmo Mendes med ett leende på läpparna i samband med ett besök i Stockholm. 

Anselmo Mendes
Anselmo Mendes i en av sina vingårdar

Under tiden som konsult hade han väldigt länge gått i bräschen för att modernt vinmakande med druvan alvarinho i spetsen. Han vågade experimentera med skalkontakt. Han satsade på fatlagring. Och han gjorde viner på ett sätt som ingen annan hade gjort förut. Även i egen regi fortsatte han på samma spår, och det första vinet han skapade fick namnet Muros de Megalco, ett vin som följt med honom ändå sedan dess. Det var dock först 2008 som han började få ett internationellt erkännande.

– Det var en distributör i Portugal som frågade mig om jag kunde ta fram ett vin som var gjort på hundra procent alvarinho och som inte var Muros de Melgaco. Jag funderade på vad jag skulle göra och jag bestämde mig för att producera ett vin som var i kontakt med sitt eget skal. Då sa någon att just Contacto skulle vara ett bra namn för det vinet med tanke på skalkontakten. Och det var så Alvarinho Contacto kom till.

"Hade aldrig trott att det skulle bli så stort"

Bara några år senare kom Alvarinho Contacto in på Systembolagets fasta sortiment, och sedan dess har vinet gjort stor succé runtom i världen. I dag finns vinet i runt 50 länder. 

– Det är mycket tack vare Sverige, för det här var en av de första marknaderna som vinet fick stor spridning på. Jag hade aldrig trott att det skulle bli så stort. När vi startade vinhuset 1998 så hade vi ingen marknadsföringsplan, ingen plan överhuvudtaget, utan vi ville bara göra vin på sättet vi tyckte om. Sedan dess har vi bara fortsatt växa och jag hade aldrig trott att det skulle bli den succé det faktiskt blivit. 

Alvarinho Contacto är i dag ett uppskattat storsäljande vin på den svenska marknaden, och enligt Anselmo Mendes själv beror det på att de gör vinet så som de alltid gjort det. 

– Vi har vår tanke kring hur man ska hantera alvarinho och vi tror på det. Vi gör vinet på samma sätt som vi gjorde det 2008 när vi skapade det. Vi är fortsatt helt familjeägda och vi gör vinerna enligt vår filosofi. 

Anselmo Mendes

När Anselmo Mendes blickar tillbaka på resan han gjort med alvarinho så gör han det med stolthet. 

– Det har varit en lång resa. Såklart man känner sig stolt med tanke på hur få som kände till alvarinho internationellt på 1980-talet. I dag är det en erkänd druva och erkända viner som görs på druvan. Jag ser hur nya, yngre vinmakare kommer fram och gör fantastiska viner på druvan också. Det är roligt att se att alvarinho har etablerat sig i vinvärlden. 

Gör samma resa med loureiro

När Anselmo Mendes började göra vin i egen regi gjorde han det med två hektar mark. I dag har han 130 hektar mark där den allra största delen faktiskt inte består av alvarinho, utan av druvan loureiro som han ser stor potential i. 

Alvarinho

– Exakt samma resa som vi gjort med alvarinho kommer vi börja göra med loureiro. Folk känner inte till den druvan alls mycket och det kommer ta tid innan folk får upp ögonen för den, men när de väl får upp ögonen för den kommer de inse vilka fantastiska viner som kan göras på den. 

Anselmo Mendes ser alvarinho och loureiro som framtiden

Även när det kommer till området Vinho Verde så ser Anselmo Mendes att det finns en enorm potential där. 

– Vi har sett hur klimatet förändrats i hela vinvärlden, även i Portugal. Just Vinho Verde gynnas snarare av dessa förändringar och vi har sett hur flera spanska producenter börjat köpa mark där. De har insett att alvarinho är en väldigt tålig druva som klarar av tuffa klimatförhållanden och är resistent mot många sjukdomar. 

– Vinho Verde, alvarinho och loureiro är framtiden. Potentialen finns här och jag är stolt över att allt fler får upp ögonen för vinerna som görs i Portugal. Vi har sett en enorm resa för portugisiska viner generellt och jag tror det bara kommer bli större och större, avslutar, Anselmo Mendes.