Laddar annons
Vin till vinterns mustiga grytor - topp 5
2 Jan, 2024

Vin till vinterns mustiga grytor - topp 5

Elden från stearinljuset dansar på matbordet och sprider en värme i ditt hem. Doften från den ljuvliga grytan fyller köket och kittlar dina smaklökar. Det är en stund av ren matglädje. Din favoritlåt smyger sig in i bakgrunden och skapar en harmonisk melodi till denna lugna vinterkväll. Med spisen som strålkastare är det nu du känner: Det är dags att korka upp det där vinet du noga valde för just denna gryta.

Att matcha en gryta med det perfekta vinet är som att sova i nytvättade lakan efter en lång dusch. Helt underbart med andra ord! För att hjälpa dig lite på traven har vi satt ihop en lista på de fem bästa vinerna som kommer göra din gryta oförglömlig.

Vin till vinterns mustiga grytor - topp 5

Château de Seguin

Château de Seguin

2021
frankrikeFrankrike
750 ml
12.5%

För den som söker en klassisk och kraftfull upplevelse är Château de Seguin det ultimata valet. Detta röda vin, med sin imponerande struktur och eleganta tanniner, funkar bäst till mustiga och kryddiga köttgrytor med en enkel fond. Släng ner en skvätt i grytan också för att få en röd tråd i upplevelsen. Smaka på toner av svarta vinbär, varma och saftiga blåbär och en subtil hint av cederträ som dansar i varje tugga. En ljuvlig resa till eleganta Bordeaux i varje slurk. Detta vin får även bonuspoäng på grund av det låga priset.

121 kr
Bourgogne Cuvée Prestige Francois Martenot Chardonnay

Bourgogne Cuvée Prestige Francois Martenot Chardonnay

2021
frankrikeFrankrike
750 ml
12.5%

För den som föredrar en lättare stil i sina grytor är denna fransman det perfekta vita vinet. Här har vi druvan Chardonnay som står helt i fokus. Med sina komplexa smaker av mogna äpplen och päron, rostade nötter och en gudomligt avrundande smörighet, skapar detta vin en harmonisk balans. En sensationell partner till krämiga grytor med kyckling eller fisk.

151 kr
El Esteco Malbec

El Esteco Malbec

2021
argentinaArgentina
750 ml
14%

Från de malbec-mästarna i Argentina kommer El Esteco, ett rött vin som är en underbar fröjd för dina smaklökar. Med djupa, mörka fruktaromer av plommon och körsbär samt en kryddig underton kompletterar detta vin perfekt smakrika och rökiga grytor med nötkött eller vilt. Denna kombination kommer transportera dig direkt till en argentinsk grillfest med tango, skratt och kärlek.

161 kr
Vouvray Domaine Des Lauriers

Vouvray Domaine Des Lauriers

2022
frankrikeFrankrike
750 ml
14%

Vem sa att gult är fult? Här har vi en riktigt sköning packad med gula toner i form av honung, ananas, gula äpplen med en underbar doft av vita blommor och citrus. Detta är ett torrt, mineraliskt vin med en underbar fräschör som hjälper till att förhöja smakerna i grönsaker, speciellt grillade eller stekta. Helt enkelt en förfinad touch till din mumsiga vegetariska gryta, gärna tillsammans med en lätt, ljus och krämig sås. 

151 kr
Enzo Bartoli Barolo

Enzo Bartoli Barolo

2019
italienItalien
750 ml
13.5%

Slutligen tar vi dig till dimmiga Piemonte med det legendariska Barolo. Något högre i pris än de andra vinerna, men ack vad denna flaska är värd pengarna. Detta röda vin, känt som "Kungen av viner", levererar en intensiv och komplex smakupplevelse. Med dofter av rosor, mogna och saftiga körsbär, svart jordgubbste kombinerat med en behaglig syra och en härlig lång eftersmak blir slurken en orgasmisk upplevelse. Barolo är helt enkelt din bästa vän för mustiga grytor. Laga gärna en gryta med högrev eller oxfilé med en smakrik, krämig sås om du vill uppleva denna underbara smakexplosion.

231 kr

Så där sitter du, omfamnad av värmen och den förtrollande doften från din gryta. Lägg upp fötterna på tv-bordet, sätt på en riktigt hjärndöd-realityserie eller kanske en hårresande krimdokumentär? Ta en sipp av vinet och en tugga av din gryta och njut.

Så, kära läsare, nästa gång du planerar att låta grytan puttra och dofterna fylla köket, kom ihåg dessa viner. Låt varje gryta och varje vin vara en hyllning till konsten att förena smaker och skapa minnesvärda stunder kring middagsbordet. Skål!