Laddar annons
Bäst i test vecka 22 - Systembolagets beställningssortiment
31 May, 2022

Bäst i test vecka 22 - Systembolagets beställningssortiment

I Bäst i test vecka 22 hittar vi fyra viner; två vita viner och två röda. Ett lysande vitt vin från Mâcon i Frankrike och en klassiskt ren riesling från Mosel i Tyskland. De två röda är en stilstudie på två kompetenta tolkningar av druvan aglianico från Kampanien i södra Italien.

I artikelserien Bäst i test går vi på Vinbanken varje vecka igenom ett antal viner som endast finns i Systembolagets beställningssortiment. Vi väljer då ut mellan 4 och 6 viner som vi betygsätter och recenserar. Dessa är viner som inte provats av Systembolaget och som importörer valt att ta till landet. I Bäst i test vecka 22 faller valet på fyra viner där bland annat ett franskt vitt imponerar riktigt mycket i Systembolagets beställningssortiment. Efter att du beställt vinerna så tar det 3-8 dagar innan de når din lokala systembolagsbutik.

Bäst i test vecka 22 - Systembolagets beställningssortiment

Jules Desjourneys Mâcon-Fuissé Bois de la Croix (56890), 299 kr 17,5 poäng (++)

Stor tillgänglig doft med gula och gröna äpplen, grillade citroner, päron, mandlar och eleganta fat som på inget sätt är där och konkurrerar eller ens berör frukten. Eken ligger som en elegant och integrerad ryggrad i bakgrunden. Stor mineralspäckad smak med grapefrukt, kalk och en underbart välskulpterad syrastruktur. Det är mycket som är imponerande med Fabien Dupperays viner men en av dem är hur han låter vinerna hitta vägen fram och få en så personlig prägel där ekhanteringen enbart är en mindre del av ”receptet”, en annan är man som konsument inte behöver stirra sig blind på årgångarna. Det här vinet är från 2018 men bär få spår av den extremt varma årgången. Dupperay hör utan tvekan till den absoluta eliten båden i Maconnais och i Beaujolais. Det tar några försök att lära känna vinerna men när de väl har ”landat” vill man prova mer . De här vinerna kommer inte att fortsätta att kosta under 300 kronor per flaska många år till. Drick 23-30. Servera till grillad piggvar med mandelpotatismos och ärtpesto. Jules Desjourneys importeras av The Wine Agency.

Bakom namnet Jules Desjourneys finns den egentliga frontfiguren, Fabien Dupperay, som efter många år som vinhandlare kompletterade sin distributionsverksamhet med vingårdar, huvudsakligen i Beaujolais men han har också ett samarbete med familjen Thibert där han väljer ut speciella delar av vingårdar i Mâcconais från vilka han gör strålande viner som konkurrerar i kvalité med kända producenter med vingårdsnamn som ”humhum”-Montrachet på etiketten. Dagens vin är just ett sådant och är väl värt ansträngningen för att få några flaskor i källaren.

Nik Weis Saar Riesling 2021 (74139), 179 kr, 16,5 poäng (++)

Stramt med äpplen, päron, persika, citrus, mineraler, sälta, klingande rena syror, viss restsötma och bra längd. Pinglande ren och välsvarvad riesling som är generöst inbjudande och passar till en nyfångad stekt abborre serverad på risotto och grön sparris alternativt en fiskgryta med lite hetta och en aioli.  Drick 22-29. Nik Weis importeras av Wicked Wine.

Nik Weis skapades 1947 Nicolaus Weis i Mosel men familjen Weis har gjort vin i flera hundra år. Idag drivs företaget av tredje generationen med ytterligare en Nik Weis i spetsen.  Vinerna har länge hållit bra kvalitet men de senaste åren har den lyfts ytterligare. Man har ca 40 hektar vingårdsmark i några av moseldalens absoluta ”topplägen”.

Taurasi 2016 (6282), Kampanien, 219 kr, 17 poäng (++)

Stor rik doft med violer, björnbär, kryddor, kaffe och fat. Fyllig smak packad med karaktär och tät, rik frukt av plommon, lakrits, kaffe, kryddor, lakrits och fina körsbärssyror. Ett rikt och välgjort vin av druvan aglianico. Drick 22-26. Servera till stenugnsbakad pizza. Feudi San Gregorio importeras av Spring Wine.

Feudi san Gregorio startades 1986 av tre bröder i familjen Capaldo. De har cirka 50 hektar egna vingårdar belägna i Kampanjen och kompletterar med att köpa druvor från långtidskontrakterade odlare i deras närområde. Totalt producerar de årligen över fem miljoner buteljer. Aglianico är den mest odlade druvan i södra Italien. När den är som bäst ger den kraftfulla viner med mörkfruktig känsla, mineraler, tanniner och ofta en körsbärssyrlig eftersmak. De bästa vinerna kommer ofta från odlingar som ligger på hög höjd där temperaturvariationerna mellan natt och dag är stora och druvorna får mogna långsamt.

Montevetrano Core 2018 (54325), Kampanien, 219 kr, 17 poäng (++)

Varmt mogen, tät frukt med violer, vinbär, bigarråer, salvia och mynta. Frisk smak med pigg rödbärig frukt, vingummin, choklad, kryddor, fin, mörk körsbärssyrlighet. Drick 22-26. Servera till Pizza eller bolognese. Montevetrano importeras av Quaffable Wines.

Montevetrano är en spännande vinproducent från Salerno i Kampanien . Ägaren, Silvia Imparato, har varit en stor del i att visa potentialen i aglianico. Till sin hjälp har hon haft Riccardo Cotarella, som är en av Italiens mest uppmärksammade vinkonsulter. Core är Montevetranos basvin och är gjort uteslutande på aglianico.  För den som vill nå ännu högre höjder rekommenderas Montevetrano 2018 (54250), 639 kr, 18,5 poäng (++). Ett vin gjort på cabernet sauvignon, aglianico och en mindre del merlot. Här bjuds vi på kraft och intensitet som ger en äkta wow-känsla.

Bäst i test vecka 21 - Systembolagets beställningssortiment

Tips på vitt fruktigt vin

Sangria - vintips och enkla recept