Bäst i test vecka 7

Bäst i test vecka 7 – prisvärda viner som når fyndstatus

Favoritmarkera

Bäst i test vecka sju får ett eget litet tema som vi kommer att repetera av och till. Prisvärda viner som når fyndstatus, eller åtminstone alldeles på gränsen. Vi lyfter ett rött och ett vitt vin i ungefär samma prisklass och från samma producent men som vanligt fyra viner, därför blir det två producenter.

Kan ni svaret på veckans resmål ”vart är vi på väg?”: Vårt första resmål går till Medelhavets största ö som i antika berättelser beboddes av enögda varelser där den mest kända torde ha varit Polyphemos. Veckans andra resa går till region med namn efter floden Rio Oja! För sommarplaneringen passar de vinerna mer än utmärkt. Det är ganska ofta man vill ha både ett vitt och ett rött till middagen. Det blir lite extra roligt att öppna två från samma producent. Här är Bäst i test vecka 7.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 7

Tenuta Rapitalà – Sicilien

Rapitala

Tenuta Rapitalà Vigna Casalj 2020 (53077), Sicilien, DOC Alcamo, 161 kr 16 poäng

Ungt och friskt, pigg och elegant frukt med äpplen, pomerans, citrus och mandlar. Smaken är krispigt ren med vita blommor, färska örter, bra balans, bra syra och lite havssälta i eftersmaken. Gjort på den vita druvan cataratto. Servera till Linguine frutti di mare. Rapitalà importeras av Domaine Wines.

Bäst i test vecka 7

Tenuta Rapitalà Nadir Syrah 2020 (53067), Sicilien, 161 kr 16,5 poäng

Mörk varmt mogen frukt med violer, björnbär, lagerblad, grillkol och lite rökiga fat. Smakrikt och koncentrerat med mörka körsbär, örter, bra balans och en lång kryddig eftersmak med lite lakrits. Ett smakrikt, varmt och inbjudande vin som passar till allt från grillen eller till mustiga grytor. Drick 23-28.

Tenuta Rapitalàs moderna historia tar sin början på 60-talet då den franske greven Hugues Bernard de La Gatinais träffade Gigi Guarrasi från Palermo. De blev ett par och fick överta gården Rapitalà som ligger ca 5 mil sydväst om Palermo på västra Sicilien. Allting på gården var helt förstört efter en stor jordbävning 1968. Tillsammans renoverade och byggde upp egendomen igen och planterade vingårdar med både franska och inhemska druvsorter. Idag hör Rapitalà en av Siciliens mest kända producenter och består av 225 hektar vingårdar som ligger på flera kullar på 300–600 meter över havet. Jorden består av lera och sand om vartannat. Den stora egendomen erbjuder en mosaik av olika mikroklimat som påverkas av jordmån, läge och höjd. Namnet Rapitalà kommer från arabiska ordet “Rabidh-Allah” – “Allah-floden” som flyter genom egendomen. Arbetet på gården sker i samklang med naturen och från skörden 2021 kommer vinerna att vara ekologiskt certifierade.

Bodegas Izadi – Rioja

Izadi Blanco

Izadi Selección Blanco 2021 (72131), Rioja, 157 kr, 16,5 poäng

Ung, ren och pigg och doft med äpplen, gråpäron, citrus, örter och en lätt rondör. Smaken är elegant, frisk och balanserad med frasiga mineraler, kalk och spänstigt fina syror. Ett väldigt trevligt vitt vin från Rioja, gjort på den lite okonventionella druvblandningen viura, malvasia, garnacha blanca, maturana blanca och turruntés. En mindre del av druvorna har jäst på ekfat vilket ger en balanserad och knappt märkbar elegant rondör. Dessutom gör druvblandningen att frukten i vinet är mer närvarande än i många andra vita riojaviner där stor del av karaktären kommer från ekfaten och en mindre del från frukten – här är det förhållandet det motsatta. Drick 22-27. Servera till Ugnstekt piggvar med gratinerad broccoli och parmesankräm. Det här vinet är helt lysande och ett givet fynd för futtiga 157 kronor.

Izadi Riserva

Izadi Reserva 2018 (74668), Rioja, 157 kr 17 poäng

Ung tät frukt av bigarråer, plommon, tranbär, vildhallon och fint integrerade fat. Ung, fyllig, frisk och koncentrerad smak med bra längd, mineraler och fina körsbärssyror. En modern, ung Rioja med härligt pigg, tät och fin frukt med massor av energi. Servera till helstekt fläskfilé, stekta champinjoner och potatisgräng. Det här är ett i mängden av unga, moderna, välgjorda viner som vinner på rejält med luftning. Öppna gärna vinet dagen innan det ska serveras, häll över en del av vinet i en karaff och häll sedan tillbaka det i flaskan. Sedan jag provade (och skrev ) om det här vinet förra gången har jag höjt mitt omdöme ett snäpp. Servera i stora kupor. Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.

Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar Izadi vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som samlas under namnet Artevino där alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda). Alla gör högklassiga viner men när det gäller Izadi och dessa viner är det inte bara det – det här är galet prisvärt! Izadi skapades av hotel- och restaurangentrepenören Gónzalo Antón 1987. Sedan några år är sonen Lalo Antón VD för företaget.

Lämna ett svar