
8 tyska favoriter just nu - från klassiskt till experimentellt
Branta sluttningar, mörk skiffer och vackra, slingrande floder. Sinnebilden av vinnationen Tyskland. Men för en del är tyskt vin likställt med Liebfraumilch - halvsöta och ofta lågkvalitativa viner som man fördrack sig på i sin ungdom.
Nämner man riesling blir svaret inte allt för sällan ”nej, jag gillar inte söta viner”. Men även om de här halvsöta stilarna där kvantitet kommer före kvalitet fortfarande existerar så har Tyskland mycket mer att erbjuda. Från torrt till sött, från ungt och nytänkande till klassiskt och djupt rotat i tradition.
Prisvärd pinot och röda blends
Röda viner är på tydlig frammarsch, även om gröna druvsorter fortfarande står för ungefär två tredjedelar av Tysklands vinodlingar. Pinot noir, eller spätburgunder som druvan heter i Tyskland, är landets viktigaste rödvinsdruva och utgör idag elva procent av landets odlingar. Det svala klimatet ger förutsättningar för slanka, eleganta och mineraldrivna viner som inte sällan står sig mot burgundiska diton. Och med tanke på det lägre prisläget går det att hitta riktiga fynd här!
Tips på tre röda tyska viner
Dreissigacker Vintages Red
Dreissigackers projekt ”Vintages” hämtar inspiration från Champagne där normen är att blanda årgångar. Den röda upplagan är en blandning av fatlagrad spätburgunder och Sankt Laurent från två årgångar, 2017 och 2018. Resultatet är ett kryddigt, komplext och seriöst vin med inslag av nejlika, cederträ, jordgubbar och röda vinbär. Allt bärs upp av en härlig struktur med hög syra och mjuka, polerade tanniner. Klockrent!
Bara två druvor är mer planterade än pinot noir i Tyskland – riesling och Müller-Thurgau. Müller-Thurgau är vitvinsdruvan som under stora delar av 1900-talet stod för kvantitet och som av många avfärdats som en ointressant eller till och med i grunden lågkvalitativ druva. Vi ser inte så mycket endruvsviner av Müller-Thurgau, men den poppar upp hos nytänkande producenter, som Weingut Bergkloster där man använder den i både sin vita och röda blend.
Bergkloster Super Lecka
2022Lätt, lekfullt, piggt och energiskt rött vin som drivs av sötsyrlig frukt. Här har vi en härlig blandning av rabarberkräm, äppelkart, röda vinbär, hallonpuré och kardemumma. Vinet är ofiltrerat, vilket gör det lite dimmigt och det har också en härligt stökig komplexitet från naturjäsningen. Förutom Müller-Thurgau hittar vi även spätburgunder, regent, Sankt Laurent, riesling, pinot gris och pinot blanc i blandningen. Med fler gröna än blå druvsorter är frågan om det här vinet ska kallas rött, rosé eller någonting helt annat. Oavsett – drick det väl kylt och njut!
Landets stolthet - riesling
Att tipsa om tyska viner utan att nämna riesling är ungefär lika befängt som att åka till Italien och avstå pasta. Det är absolut möjligt, men man missar halva upplevelsen. För riesling är stjärnan i Tyskland och har varit sedan åtminstone 1800-talets andra hälft, då priserna för de bästa tyska rieslingvinerna låg på samma nivå som de bästa från Bordeaux och Bourgogne.
Somliga hävdar att riesling är världens bästa druva. Och det går att argumentera för att riesling faktiskt är en druva som har allt. Den är lagringsduglig, den har en syrastruktur som gör den oslagbar som matvin och den kan göras i alla möjliga stilar. Från knastertorr till dekadent söt, och allting där emellan.
Tips på tre rieslingviner
Leitz Magic Mountain Rüdesheimer Trocken
Riesling, 2024I Rheingau hittar vi vingårdar i rak sydsluttning, vilket ger optimal solexponering. Magic Mountain består av druvor från flera av vinmakarens bästa lägen i Rüdesheim, men där mognaden eller kvaliteten inte riktigt kommer upp i nivån att druvorna hamnar i toppvinerna. Resultatet är ett torrt, friskt vin som definitivt faller i den rättmätigt populära kategorin ”krispigt”. Här finns gott om inbjudande persika och zestig lime, men också den klassiska riesling-mineraliteten som gör att vinet får ett djup och identitet.
Schiefer Riesling Feinherb
2021Feinherb är en term som indikerar att vinet är halvtorrt. Det finns alltså en del socker kvar efter jäsningen, utan att vinet för den skull upplevs riktigt sött. De här vinerna är utmärkta till mat som annars är svårmatchad till vin, till exempel mat med en del sötma som gravad lax och mat med hetta. Hos Nik Weis får vi toner av persika och aprikos, honung och en härlig petroleumdoft. Trots sin sötma upplevs det här vinet som otroligt friskt – allt tack vare den karaktäristiskt höga rieslingsyran som greppar tag i kinderna med kraft och balanserar upp sötman.
Von Winning Deidesheimer Grainhübel Riesling Grosses Gewächs
2023Historiskt har druvmustens sötma varit styrande för kvalitetsklassning av tyska viner. Men med inspiration från Frankrike har man introducerat betäckningen Grosses Gewäch, vilket ungefär motsvarar Grand Cru i till exempel Bourgogne. Alltså vin gjort på druvor från de allra bästa vingårdarna. Här har du ett vin att lägga i källaren (eller garderoben eller vinkylen), för det här kommer utvecklas med åren. Den här fatlagrade rieslingen är helt torr och har en himmelsk doft av solmogen ananas, mango och persika tillsammans med mandel, skira blommor, kryddnejlika och vanilj. Med sin skyhöga syra behålls en tydlig fräschör trots att fatkaraktären är ganska kraftig.
Vita utmanare
Ungefär 100 gröna druvsorter får odlas för tyska kvalitetsviner, men ändå ser vi nästan bara riesling på hyllorna. Majoriteten av dessa hundra saknar relevans, åtminstone på exportmarknaden. Men flera av dem förtjänar att nämnas inte bara utifrån kvantitet utan också på grund av att de ger goda och intressanta viner. Håll utkik efter chardonnay, som likt pinot noir ökar både i utbredning och kvalitet. Grauburgunder, alltså det tyska namnet för pinot gris, görs i allt från lättdruckna fruktiga och aromatiska tappningar till med koncentrerade varianter med mer uttalad beska och lagringspotential. Missa inte heller silvaner, en druva som historiskt varit viktig i Tyskland, men tappat mark. Och en tid när priserna på vin (och allt annat) drar iväg till astronomiska höjder kan det vara skönt att blicka mot de mindre populära druvsorterna och ursprungen för att hitta nya, mer plånboksvänliga, favoriter.
Tips på två vita utmanare
Juliusspital Würzburger Silvaner trocken
2023Den breda, runda flaskan, en så kallad bocksbeutel, är i princip synonym med silvaner från Franken. Flaskformen skapar lätt problem för den som vill lagra vinet, men innehållet i den här flaskan är långt ifrån problematiskt. Juliusspitals silvaner är en klassiker som är dynamisk och aromatiskt. Den distinkta pärondoften får sällskap av gröna och örtiga inslag. Doften drar åt piggelin, men i munnen förvandlas det till riktiga päron. Smaken är kryddig och beskrivs bäst med engelskans ”savory” som ju dessvärre saknar en bra översättning på svenska.
Groh Organic Grauburgunder Trocken
2023På pärontemat fortsätter vi med grauburgunder. Här snackar vi rejält mogna och saftiga conferencepäron tillsammans med gula persikor, en lätt honungston i doften och en dammig, grusig mineralitet. Ett vin med lite lägre syra än de andra i uppställningen, men där en lätt beska väger upp och ger vinet en bra struktur. Ett okomplicerat och njutbart vin.
8 tyska favoriter på Systembolaget just nu
Krugscher Hof
Dreissigacker
Bergkloster
Leitz Magic Mountain
Nik Weis
Von Winning
Juliusspital
Groh