Laddar annons
Algarve – solparadiset som börjat producera vin av hög klass
21 Nov, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Algarve – solparadiset som börjat producera vin av hög klass

Med kilometerlånga rena stränder, perfekt trimmade golfbanor och mängder med saker att uppleva så är det inte svårt att förstå varför turisterna flockas längs med Algarvekusten i Portugal. I skuggan av den stora turistnäringen har området på senare tid seglat upp som en vinregion att räkna med.

Algarve, en av de soligaste platserna i Europa. Här skiner solen över 3 000 timmar varje år. Hit åker golfentusiasterna för att svinga på några av de många golfbanorna som finns här. Hit åker turisterna för att njuta av det soliga vädret, äta den billiga maten och uppleva lite av en dold juvel. Det går helt enkelt att beskriva Algarve som ett turistparadis där solen nästan alltid skiner. Samtidigt har området på senare år börjat producera oerhört bra viner som allt fler får upp ögonen för.

– I vinsammanhang är Algarve fortfarande en väldigt liten region, men det finns en stor vinhistoria här. Både fenicierna och romarna tog viner hit och vingårdar har funnits här ända sedan dess, berättar José Luís Oliveira da Silva, ägare till Casa Santos Lima som är den största vinproducenten i Algarve och som nyligen lanserade vinet Pitch Algarve Reserva på den svenska marknaden.

"Sol och hetta är inte alltid samma sak"

– Även om Portugal som land inte är det största så finns det en stor skillnad i klimat mellan de olika regionerna och områdena. Vi som producent har vinodlingar i Duoro, Vinho Verde och Dão bland annat, och det är väldigt stora skillnader mellan dessa vinregioner.

En naturlig fråga som dyker upp när man pratar om vinregionen Algarve är hur det ens är möjligt att producera vin i en så pass solig region. Hur mogna blir egentligen druvorna, hur starka är vinerna och vilken kvalitet håller dem?

– Sol och hetta är inte alltid samma sak. Visst, Algarve är den soligaste platsen i Portugal och vi har den högsta medeltemperaturen, men vi har en jämn temperatur. Vi har i stort sett aldrig extremhetta här. I Duoro till exempel var det runt 45 grader i en hel vecka i somras, det händer inte här i Algarve. När det är 45 grader varmt så lider druvorna, men som tur är når vi väldigt sällan upp i de temperaturerna här i Algarve, vilket även gör att vi har möjlighet att producera vin här.

– Man kanske kan tro att vinerna här är väldigt alkoholrika, övermogna och inte alls fräscha, men jag skulle nog beskriva vin från Algarve som nästan det motsatta. De är intensiva, de är fruktiga men de är ändå fräscha. De har i stort sett alltid en hög syra och en härlig fräschör i sig, och det är tack vare att vi ligger nära havet, har svala nätter och att vi plockar druvorna innan de hinner bli övermogna.

José Luís Oliveira da Silva Foto: Pressbild

"Bestämde mig för att börja producera egna viner"

Vinhuset Casa Santos Lima har en historia som sträcker sig över hundra år bak i tiden. José Luís Oliveira da Silva är den fjärde generationens vinmakare i sin familj och han har på nära håll sett hur synen på portugisiska viner förändrats. I dag är producenten en av de absolut största i landet, trots att det var först 1996 som man började producera vin i egen regi. Tidigare hade man sålt druvorna till andra producenter.

– Jag arbetade inom finans innan jag bestämde mig för att kliva in i vinbranschen, och då bodde jag både i London och Paris. Det var där som jag insåg att utbudet av portugisiska viner inte alls var stort. Då bestämde jag mig för att börja producera egna viner och fokusera på exportmarknaden.

– Vinkonsumenter har en helt annan syn på portugisiska viner i dag jämfört med vad de hade på den tiden. Det var först i slutet av 1980-talet eller början på 1990-talet som det började komma ny teknologi och en ny generation vinmakare som började fokusera mer på export. Självklart har portvin och madeira alltid exporterats utomlands, men stilla vin har inte alltid gjort det och där får vi skylla oss själva.

"Ska vilja besöka Algarve"

Just vinregionen Algarve har också haft sina utmaningar, och det handlar inte enbart om det soliga klimatet. Det är snarare turistnäringen som inte direkt gynnat Algarves vinproduktion.

– Vingårdar har i stort sett alltid funnits här, men de senaste 30-40-50 åren så har det skett en turistexplosion här. Många som producerade vin har valt att lämna branschen för att satsa på fastigheter och turistnäringen, berättar José Luís.

Casa Santos Lima har på kort tid seglat upp som en av de mer välkända producenterna av vin i landet. I Sverige går det till exempel att hitta ett flertal viner från dem på Systembolaget, med LAB och Cigarra som de mest välkända varumärkena. Nyligen valde även producenten att lansera vinet Pitch Algarve Reserva, som är en hyllning till Algarve.

– De som dricker Pitch Algarve Reserva är de som åker igenom Algarve och upplever historien, kulturen och klimatet. Vi vill att de som besökt Algarve tidigare ska minnas besöket när de dricker vinet. Och de som ännu inte varit där ska vilja besöka området.

– Jag skulle själv beskriva vinet som fruktigt med en fin mognad, en välbalanserad syra med en härlig fräschör.

Den största producenten i regionen

I dag exporterar Casa Santos Lima 90 procent av sin totala vinproduktion, där bland annat USA hör till en av de allra viktigaste exportnationerna. Men även de nordiska länderna är en viktig marknad.

– I början var jag tvungen att övertyga folk att testa vin från Portugal, och som tur är så är vindrickare väldigt öppna för nya idéer och ursprung. I stort sett alla som testat portugisiskt vin har blivit positivt överraskade av kvaliteten. Det måste sägas att Portugal har en förmåga att skapa prisvärdhet i sina viner. Man får helt enkelt mycket vin för pengarna.

– Algarve som vinregion är fortfarande ganska okänd, även här i Portugal. Men vi har sett att fler och fler får upp ögonen för regionen. Vi är den största producenten här och vi har sett att många börjar fråga om vinerna. Med Pitch Algarve Reserva hoppas vi få visa upp Algarve som vinregion från sin allra bästa sida, avslutar José Luís Oliveira da Silva.

Recension av vinet Pitch, Algarve Reserva

Pitch

Pitch, Algarve Reserva, 2021 (58290) 89:-

Ett fylligt vin med tydliga inslag av mörka bär i form av björnbär. Du kommer dock även känna av toner av hallon i slutet. Allt detta ackompanjeras av en eftersmak där både vanilj och choklad kommer fram. Ett vin med härligt perfekt mogen frukt som bjuder på en fin syra och en imponerande prisvärdhet. Ett intressant vin med ett intressant ursprung!