Laddar annons
Vin till skaldjursplatå – tips på åtta viner
24 Nov, 2022

Vin till skaldjursplatå – tips på åtta viner

Det finns få saker som är lika goda, inbjudande och roliga att äta som en skaldjursplatå. Mixen av olika skaldjur med härliga, friska smaker gör att det i stort sett går att äta året runt. Men vilket vin ska man dricka till en klassisk skaldjursplatå? Vi har samlat våra tre tips på viner.

Tänk dig en näve färska räkor, lite rökta räkor, en hummer, någon havskräfta, lite skagenröra, ett halvt dussin ostron och kanske en krabba. Allt detta serveras troligtvis med lite bröd, någon god dressing, aioli och något mer. Självklart kan man komponera sin egen skaldjursplatå helt och hållet utifrån egna preferenser och smaker. När man väl beställer skaldjursplatån, eller när man väl dukar upp den hemma, så är ett vin ett självklart val för många. Men vilket vin passar bäst till en skaldjursplatå? Vi har tagit fram tre viner som i vår mening kommer gifta sig utmärkt med de olika smakerna som du har framför dig.

Vin till skaldjursplatå – tips på åtta viner

När man ska välja vin till skaldjursplatå så är det antingen mousserande vin eller vitt vin som gäller. Oavsett hur mycket man älskar rödvin så är det inget som riktigt passar bra till skaldjursplatå. Därför har vi här listat ett antal mousserande viner, inklusive champagne, och ett antal vita viner, som passar till skaldjursplatå.

Mousserande vin till skaldjursplatå

Taittinger

Taittinger, Brut Réserve (7422) 479:-

Champagne är alltid det givna valet till en skaldjusplatå. Det finns få drycker som passar lika väl både estetiskt men framförallt smakmässigt. Den höga syran som champagne levererar är en fantastisk komponent till de friska smakerna. Sen finns det givetvis en mängd olika champagner att välja mellan, och här kommer egentligen den personliga preferensen in. Medan vissa föredrar en blanc de blancs, det vill säga en champagne enbart gjord på chardonnay tack vare friskheten och den fräscha fruktigheten som dessa viner ofta erbjuder, så väljer vi en mer klassisk blandning av chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Och orsaken till detta är att vi gärna vill ha lite mer brödiga toner.

I just Taittingers signaturchampagne får man den här brödigheten utan att för den delen rucka på fräschören och friskheten. Just dessa toner är alldeles utmärka till brödet, aiolin och de lite fetare inslagen som kommer till skaldjursplatån.

Charles

Charles Heidsieck, Brut Réserve (77522) 499:-

En annan champagne, men till skillnad från ovanstående bubbel så får du här lite mer utvecklade smaker. Orsaken till det är att man i Charles Heidsiecks signaturchampagne har en hel del reservvin med många år på nacken i sig. Det har lett till de aningen mer komplexa och utvecklade tonerna som du får i det här vinet. Samtidigt är det suprfräscht, har en perfekt balanserad syra, en mjuk mousse och väldigt mycket fruktiga inslag. Du får den där brödigheten men utöver det kommer du känna av nötighet och en hel del citrus. Det finns en anledning till att den här champagnen ofta hamnar i topp bland de mest prisvärda champagnerna som finns på Systembolaget.

Clotilde

Clotilde Davenne, Brut Extra Crémant de Bourgogne (7725) 155:-

Om man kanske inte riktigt vill lägga uppemot 500 kronor på en champagne så finns det givetvis alternativ som är fullt dugliga. I den här crémanten från den kvinnliga vinmakerskan Clotilde Davenne kommer du fåt ett fruktigt vin med hög syra, tydliga toner av gröna äpplen och lite tropiska toner också. Det har inte samma komplexitet som en champagne, men det är ett riktigt bra vin till en fin skaldjursplatå.

Vitt vin

Pouillyfume

Fournier Pouilly-Fumé, Les Deux Cailloux, 2021 (2227) 199:-

Det absolut viktigaste när man ska äta skaldjursplatå och dricka vin till är att man ska gå efter ett vin med hög syra och en frisk smak. Sen handlar det i slutändan helt och hållet om vad man själv föredrar, för det finns massvis av viner som kan bockas in under den beskrivningen. I just det här fallet så får vi en sauvignon blanc från Loiredalen, närmare bestämt från appellationen pouilly-fumé. Här får du ett härligt friskt vin med hög syra, fruktiga inslag av gröna äpplen, en fin diskret örtighet och en hel del citrustoner. Du kommer märka av att det är just en sauvignon blanc på de där stiltypiska tonerna av gräs som finns där. Det här vinet kommer passa alldeles utmärkt till de färska räkorna, krabban, hummern och kräftorna.

VonWinning

Von Winning, Riesling, 2021 (79393) 119:-

Ett annat vin som generellt sett passar riktigt bra till skaldjursplatåer är riesling. I det här specifika fallet får du en riesling från den ansedda producenten Von Winning där du kommer känna av en gnutta sötma i vinet. Det är vin med fin syra, massvis av frukt och en hel del lime. Om du gillar vin med lite sötma i sig så är det här vinet till dig. Passar framförallt fint med räkorna som är rökta.

A Christmann

A Christmann, Riesling, 2021 (5882) 150:-

En riesling utan sötma får du här. Det här är en av de mer uppskattade rieslingerna i sortimentet, vilket är lätt att förstå med tanke på hur mycket vin man får för pengarna. Superfräsch, väldigt frisk med stiltypiska toner av gröna äpplen, päron och lime. En härlig riesling som inte kommer göra någon besviken runt skaldjursbordet.

Chablis vin till skaldjursplatå

L Chablis, Domaine Laroche, 2021 (79925) 125:-

Tips på vin till skaldjursplatå utan att ha med minst en chablis? Nope, inte hos oss. I en klassisk chablis får man något som är oerhört eftertraktat när man ska äta en skaldjursplatå, nämligen mineralitet. Den höga syran är ett genomgående inslag i samtliga viner på den här listan, och så även i det här vinet. Du kommer få fräschören, örterna och fruktigheten. En prisvärd chablis som håller hög klass.

Contacto vin till skaldjursplatå

Alvarinho Contacto, 2021 (6707) 124:-

Vi på Vinbanken har vid flera tillfällen lyft alvarinho som druva, och här får vi en stiltypisk alvarinho som bjuder på en hel del vin för pengarna. Mycket frukt, hög syra, lite tropiska inslag och tydliga toner av lime. Även här får du en diskret ton av örter och ett superfräscht vin. Om du kanske tröttnat på chablis så är alvarinho ett bra alternativ.

Goda vita viner till fisk och skaldjur

Vin till heta skaldjur med olivolja och vitlök