Laddar annons
Alkoholfritt vin 2024 – tips på fem viner
13 Mar, 2024
Uppdaterad:
17 Mar, 2024

Alkoholfritt vin 2024 – tips på fem viner

En kategori som ofta förbises inom vinets värld är kategorin för alkoholfria viner. Men på bara några år har utvecklingen varit enorm och alkoholfritt vin blir bara bättre och bättre hela tiden. Här är tips på fem alkoholfria viner som finns på Systembolagets hylla. 

Alkoholfri öl har länge varit lite av en snackis. Både stora och små bryggerier har lagt ner mycket tid och kraft på att förfina alkoholfri öl och skapa en så bra produkt som möjligt. Detta har lett till att antalet imponerande och riktigt bra alkoholfria ölsorter bara ökat de senaste åren. När det kommer till alkoholfritt vin så har utvecklingen inte varit lika munter. Ofta har stora jättar lett utvecklingen och produkterna har i mångt och mycket blivit lidande då de hållit en ganska låg kvalitet. Men det senaste decenniet har flera producenter insett värdet i att faktiskt lägga ner tid, kraft och energi på att skapa så bra viner som möjligt. Och det ser vi på hyllan just nu. Aldrig förr har vi haft varken så många eller så bra alkoholfria viner som har på Systembolaget just nu. Och det lär bara bli bättre och bättre. Vi på Vinbanken har haft förmånen att testa en väldigt stor del av utbudet och vi är imponerade över vad som hänt. Därför tipsar vi här om nedan om imponerande och bra alkoholfritt vin som finns på Systembolaget. Nedanstående lista består av både rött, vitt, mousserande och rosé

 1. Leitz Eins Zwei Zero Riesling
 2. Chavin Rosé Sparkling
 3. Zeno Alcohol-Liberated White
 4. Leitz Zero Point Five Pinot Noir
 5. Richard Juhlin Blanc de Blancs

Hitta fler topplistor här

Alkoholfritt vin 2024 – tips på fem viner

 1. 1
  Bästa köp
  Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free

  Leitz Eins Zwei Zero Riesling Alcohol Free

  tysklandTyskland
  750 ml

  Det går inte att göra annat än att beundra det som Johannes Leitz och hans team gjort för kategorin av alkoholfria viner. De var en av pionjärerna och har tagit detta på största möjliga allvar, och resultatet ser vi i dag. Deras Eins Zwei Zero är bättre än någonsin och man har lyckats få till seriositeten i vinet. Borta är de där godistonerna, och istället har de ersatts av fräscha citrustoner i slutet och en tydlig hint av gröna äpplen som ger ett väldigt seriöst intryck. Detta är ett riktigt bra alkoholfritt vin, det går inte att säga något annat. 

  74 kr
 2. 2
  Topprankad
  Chavin Rosé Sparkling Non Alcoholic

  Chavin Rosé Sparkling Non Alcoholic

  frankrikeFrankrike
  250 ml
  0.5%

  Svenskbekantingen Mathilde Boulachin inspirerades att skapa en serie av alkoholfria viner under sin tid som student i Linköping. Ett decennium senare kan vi konstatera att hon har lyckats. Hon har fått fram en snygg stilren burk där innehållet är ännu snyggare och stilrenare än själva förpackningen. Det här bubbliga rosévinet bjuder in till en fin sommarfest där alla fräscha röda bär och frukter är närvarande. Här hittar vi den friska rabarbern, de fräscha jordgubbarna och de festande smultronen. Supersnyggt gjort och ett riktigt bra alkoholfritt alternativ. 

  29 kr
 3. 3
  Topprankad
  Zeno Alcohol-Liberated White Alcohol Free

  Zeno Alcohol-Liberated White Alcohol Free

  2022
  spanienSpanien
  750 ml
  0.3%

  I mars 2024 fick vi möjlighet att testa Zenos tre alkoholfria viner för första gången, och vi blev minst sagt imponerade. Om ni får möjlighet att få tag på deras bubbliga rosévin så ska ni göra det. Till dess får ni passa på att njuta av deras oerhört välgjorda vita vin som är gjort på hundra procent viura. Det bjuder på solkysst gul frukt med en liten diskret blommighet. Många alkoholfria viner har en tendens att bli lite sliskiga, syltiga och gå åt blandsaftshållet, men i det här fallet är det tvärtom. Du får fin frukt, fläder och rejält med lime. 

  99 kr
 4. 4
  Topprankad
  Leitz Zero Point Five Pinot Noir

  Leitz Zero Point Five Pinot Noir

  tysklandTyskland
  250 ml
  0.5%

  Dessvärre har de röda vinerna inte riktigt hängt med i samma takt som de vita, rosa och bubbliga vinerna har när det kommer till alkoholfritt vin. Men även bland de röda alkoholfria vinerna så händer det väldigt mycket. Johannes Leitz har lyckats skapa en sommarbärig, enkel och okomplicerad pinot noir som faktiskt bjuder på en fin upplevelse. Det är mogna jordgubbar, syrliga körsbär, lite lingon och en liten diskret sötkryddig ton i slutet som ger ett seriöst intryck. 

  36 kr
 5. 5
  Topprankad
  Richard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs

  Richard Juhlin Non Alcoholic Blanc de Blancs

  frankrikeFrankrike
  750 ml

  Den svenska champagneprofilen skapade 2021 sitt nu hyllade alkoholfria bubbel. Just när det kommer till mousserande viner så har det hänt väldigt mycket och bubbelkategorin är nog den som kommit allra längst. I det här blanc de blancs-vinet får vi massvis av gula äpplen, gula päron, ljust bröd, vit persika och lite solkysst citrus i längden. En frisk och härlig blanc de blancs.

  89 kr

– Vi kommer utöka antalet viner mer och mer. Det måste finnas fler alkoholfria viner som håller en hög nivå, och det är exakt det vi vill skapa med Zeno. För oss är det viktigt att faktiskt visa att man kan dricka alkoholfria bra viner. Under många års tid har den här kategorin tyvärr varit bortkastad och väldigt uselt hanterad. Men jag vet att det går att skapa seriösa alkoholfria viner, och därför skapade vi Zeno, berättar grundaren David Hodgson till Vinbanken. 

Här nedan kan du läsa fler reportage om några av producenterna bakom ovanstående viner.