Laddar annons
Bar Schiacciate – en italiensk fullträff i Stockholm
12 Mar, 2024

Bar Schiacciate – en italiensk fullträff i Stockholm

Sommaren 2023 slog Bar Schiacciate upp sin första restaurang på Drottninggatan i Stockholm. Sedan dess har det populära italienska mackstället slagit upp portarna på ytterligare fyra ställen runtom i huvudstaden. Vi på Vinbanken besökte invigningen av deras senaste och största restaurang på Mäster Samuelsgatan för att se om mackorna och atmosfären lever upp till hypen. 

Ända sedan Bar Schiacciate öppnade upp sin första enhet på Drottninggatan så har ryktet spridit sig runtom i Stockholm om deras italienska mackor och framförallt om det speciella brödet. När enhet nummer fem slog upp portarna i förra veckan så befann sig Vinbanken på plats för att se om mackorna faktiskt är så goda och prisvärda som många sagt, eller om det bara är en överdriven och glorifierad italiensk hype. Det är på Mäster Samuelsgatan 42, i en välplanerad och öppen lokal, som influencern och TikTok-stjärnan Christopher Åström möter de inbjudna gästerna med öppna armar. Hans succéresa går inte att göra annat än att beundra. Och det är här hans hittills största restaurang nu finns. 

Ett sydeuropeiskt kaos

Direkt när du kliver in så förstår du exakt vad det är man vill skapa för känsla. Det ska vara som att du går in i en traditionell italiensk panini-butik med diverse charkisar och ostar i den välfyllda kyldisken. Mortadellan, salamin, mozzarellan och tomaterna är väl synliga i den fullmatade disken. Det första som når näsborrarna är symfonin av nybakat bröd. Ugnen går för fullt och ut kommer det ena fluffiga brödet efter det andra. Det är fullt drag, det är italienskt och det är råvarorna som är i fokus. Det är charmigt och man får ett leende på läpparna när man står där framför disken och väntar på sin macka. Det är ett rejält getingbo av dofter, intryck, ljud och organiserat sydeuropeiskt kaos. 

Bar Schiacciate
Den välfyllda kyldisken med charkisar och ostar.

Hur smakar då de här omtalade mackorna som komponeras ihop bakom disken? Jo, helt otroligt gudomligt. När jag befann mig på en av mina många resor till Rom för 8 år sedan så snubblade jag lite halvbakis in på ett lite sunkigt panini-hak som inte hade en enda besökare. De två unga grabbarna bakom disken knåpade ihop en macka som jag än i dag med handen på hjärtat kan kalla för den absolut godaste jag någonsin ätit. Men Bar Schiacciate är inte långt ifrån. 

Närmaste jag kommer känslan av att befinna mig i en romersk gränd

Det här är det absolut närmaste jag kommer till den där känslan av att befinna sig i en romersk gränd en sval vårkväll och bara njuta av livet. Det krispiga, fluffiga, perfekt salta bröder ihop med mortadellan, olivoljan och mozzarellan skapar en symfoniorkester som till och med hade gjort Bach avundsjuk. Det finns inget som helst jag skulle vilja ha i den här mackan som jag inte får i den. Den är fulländad, och för en italofil som mig så ger den mig all nostalgi och all känsla som jag vill ha i en äkta italiensk macka där fokus ligger på detaljerna och råvarorna. 

Priserna då? Jo, väldigt rimliga om man ska vara helt ärlig. De har nyligen infört att man kan beställa halvmackor, vilket är tacksamt med tanke på att helmackorna såg ut att vara enorma. En halvmacka ligger på runt hundralappen och räcker gott och väl för att man ska bli mätt, enligt undertecknad. 

Bar Schiacciate

Frukosterbjudande i den nya restaurangen

På Mäster Samuelsgatan kommer Bar Schiacciate även skapa ett frukosterbjudande och ett mycket bredare koncept än på de andra ställena. Exakt vilken nivå frukosten kommer hålla återstår att se, men om den smakmässigt är i närheten av mackorna så kommer jag befinna mig där väldigt ofta. Bar Schiacciate är långt ifrån en vanlig italienare i stan. Medan de andra italienska restaurangerna serverar pastarätter för 300 kronor som du hade kunnat laga hemma, så får du här mackor som du definitivt inte hade kunnat laga hemma, till ett mycket bättre pris. Bar Schiacciate – en italiensk fullträff i Stockholm.