Laddar annons
Johannes Leitz – den motvillige magikern
7 Dec, 2023

Johannes Leitz – den motvillige magikern

I 1980-talets Tyskland var vinnäringen på dekis. Den österrikiska vinskandalen hade spillt över till den tyska vinindustrin och det var få producenter som tog uppdraget på allvar. För ungdomen Johannes Leitz lockade aldrig branschen, men till slut höll han ett löfte till sin egen mamma och valde motvilligt att ta över vinhuset som bar familjens namn. 

De branta sluttningarna vetter kraftigt ner mot floden Rhein. Det är kanske inte lika brant som i Mosel, men det är ändå en imponerande syn. Odlingarna av riesling är prydligt uppradade längs med sluttningarna och det hela kan nästan beskrivas som tysk perfektion och organisation i ett nötskal. Det är vid dessa sluttningar i den nu populära tyska vinregionen Rheingau som några av landets allra kändaste vinhus har sin hemvist. 

Här finns Kloster Eberbach med över tusen års historia i ryggen. Här finns Schloss Johannisberg med sitt goda rykte. Och här finns Weungut Leitz med Johannes Leitz i spetsen. Planen var inte att han skulle nämnas i samma mening som jättarna. Planen var aldrig att han skulle ge sig in i samma bransch som både hans far och farfar varit en viktig del av. Men till slut hamnade han här, mycket tack vare sin mamma, och han har inte ångrat en sekund av resan.

– Jag ville inte ta över. Jag hatade det. Jag ville faktiskt bli kock. Men min mamma frågade snällt, utan att sätta någon press på mig, om jag kunde tänka mig ta över odlingarna och vinhuset, och nu älskar jag det. Jag är stolt över det vi gör och jag njuter av det vi skapat, säger Johannes Leitz i samband med ett kyligt novemberbesök i Stockholm.

Mamman arbetade 18 timmar om dagen

Familjen Leitz kommer inte från några pampiga, fabulösa och välbärgade förhållanden. De hade tre hektar odlingar som mamman knappt kunde ta hand om vid sidan av att hon drev en blomsterbutik. 18 timmar om dagen, sju dagar i veckan, arbetade hon för att få allt att gå runt efter faderns plötsliga och hastiga död 1964. Vid den tidpunkten var Johannes Leitz blott 14 månader gammal. När Johannes växte upp fick han ansvaret för matlagningen i hushållet. 

– Jag började laga mat för hela familjen med tanke på att min mamma arbetade 18 timmar om dagen. Och det var där som min dröm om att bli kock startade egentligen. 

Johannes Leitz
Johannes Leitz i hans vingårdar.

När 14-årige Johannes aningen motvilligt stod på den stora vinmässan vid Kloster Eberbach och hällde upp vin till entusiastiska vindrickare så började han få frågan från några av besökarna om varför familjens rieslingviner smakade annorlunda jämfört med varandra, trots att de var gjorda på samma druva.

– Jag visste inte vad jag skulle svara. Jag var nära att börja gråta för att jag inte visste svaret. Jag visste att det var samma druva och att de var odlade nära varandra, men jag hade ingen aning om varför de skiljde sig åt så mycket. Men jag fick förklarat för mig att det handlade om terroir och där tändes en gnista hos mig. 

Johannes Leitz skulle satsa på kvalitet från de bästa vingårdarna

Vid 21 års ålder fick han ansvaret för vinhuset och han hade målsättningen klar för sig; han skulle satsa på kvalitet och han skulle satsa på de bästa lägena i vid den lilla staden Rüdesheim i Rheingau. Där hade familjen sina tre hektar land, och som tur var så låg familjens mark vid några av de absolut bästa vingårdslägena i hela regionen. 

I samband med sin första egna skörd 1985 verkade han i en tysk vinindustri med ett dåligt rykte. Den österrikiska vinskandalen hade spillt över även på Tyskland och den internationella marknaden var inte nådig mot de tyska vinerna. Men Johannes var fast besluten om att satsa på terroridrivna viner som verkligen gav ett uttryck av platsen de var odlade på. I dag producerar han hela fem olika viner med beteckningen Grosses Gewächs, som innebär att druvorna härifrån håller absoluta toppkvalitet. Det är även från dessa fem topplägen som han tar druvor till det i Sverige hyllade vinet Leitz Magic Mountain Riesling. 

Johannes Leitz

"Magic Mountain är den mest prisvärda rieslingen i hela världen"

– Vi har en enkel regel hos oss som innebär att de druvorna som ska bli till Magic Mountain, det är de druvor som kräver att man ska arbeta för hand. Vi kommer aldrig plocka druvorna till Magic Mountain med traktor eller liknande, utan det är helt och hållet arbete för hand. 

– Om du frågar mig så tycker jag att Magic Mountain är den mest prisvärda rieslingen i hela världen. Folk frågar till och med mig i Tyskland hur jag kan sälja vinet så billigt med tanke på kvalitén på druvorna och varifrån de kommer, säger Johannes Leitz som fortsätter med att hylla sin egen lokala vinregion. 

– Jag vet att alla är lokalpatrioter och verkligen tycker att just deras vingårdar och regioner är de bästa, men jag tycker verkligen att Rheingau som region sticker ut. Vi har en fantastisk terroir med flera olika jordmåner som gör att varje enskilt vin får sin egen karaktär.

Tack vare sitt gedigna arbete lyckades Johannes Leitz göra sig ett namn inom den tyska vinindustrin. I dag räknas han till en av de absolut bästa vinmakarna i hela landet och 2011 fick han till och med ta emot utmärkelsen som ”Winemaker of the year” från den franska restaurangguiden Gault Millau. Även i Sverige fick han år 2016 ta emot utmärkelsen som ”Årets Vinhus” av tidningen Allt om Vin. 

Schlossberg
Schlossberg.

– Många frågar mig varför jag gör fem olika viner från mina bästa vingårdslägen, och jag brukar alltid säga att det var det som ledde mig in i branschen, att visa varför riesling smakar olika beroende på var druvorna odlas. Bland dessa fem viner så inser man vilken stor skillnad det är på platsen. 

Samma filosofi som 1985

Johannes Leitz har länge varit en föregångare när det kommer till vinmakning och framåtanda. Hans nya vinhus i Geisenheim visar prov på imponerande arkitektur, men även hans fingertoppskänsla när han år 2015 valde att satsa på alkoholfria viner. Där och då producerades 5 000 liter, som gick oavkortat till den svenska marknaden. I dag producerar Leitz över en miljon liter alkoholfritt vin som exporteras till länder runtom i världen. Med det är de en av marknadsledarna när det kommer till alkoholfria viner och deras Eins Zwei Zero är ett välkänt varumärke på Systembolagets hyllor. 

Trots att han egentligen aldrig ville bli en del av en vinindustri som då befann sig på dekis, så valde Johannes Leitz aningen motvilligt att ta över familjehuset. I dag har han varit en viktig del i att Tyskland anses vara ett av världens mest moderna och framgångsrika vinländer, och han har gjort det genom att ha samma filosofi som han hade 1985.