Laddar annons
Vin till filet mignon – tips på tre viner
11 Mar, 2024
Uppdaterad: 
29 May, 2024

Vin till filet mignon – tips på tre viner

Det finns få styckedetaljer som är lika lyxiga, goda och passande till vin som filet mignon. Vi har därför valt ut våra bästa tips på vin som passar till filet mignon.

  • Il Seggio
  • Domaine du Pesquier Gigondas
  • Finca el Puig

Filet mignon, eller filé mignon som det brukar stavas i Sverige ibland, är en styckdetalj som man hittar på oxfilén. Det är den tjocka delen av själva oxfilén som man antingen kan välja att steka, grilla, göra Biff Rydberg av eller kanske till och med en rostbiff. Det finns med andra ord massvis av olika användningsområden för just filet mignon. Och när vi pratar mat och vin ihop så finns det ett stort antal viner som passar till just filet mignon. Vi har valt ut tre viner som enligt oss kommer höja själva rätten till nya höjder. 

En regel som är enkel att ha i bakhuvudet när man lagar filet mignon och ska välja vin till rätten är att alltid matcha kraften och tyngden i rätten med ett kraftigare, stramare och tyngre vin. Grundsmakerna måste gifta sig och ihop skapa en helhet. Just filet mignon är en mör och inte överdrivet fet styckedetalj, och därför går vi på de medelfylliga, sträva och syrliga röda vinerna. Sen får vi givetvis aldrig missa tillbehören. För ofta är de nästan viktigare än själva köttet. Om du till exempel har en syrlig sås till så är det viktigt att det speglar sig i ditt vinval.

Vin till filet mignon - tips på tre viner