vin-till-gulaschgryta-vinbanken

Vin till gulaschgryta | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

VIN och MAT. Ett rött EKO-certifierat vin är veckans vintips i Måndagsmatchen när Vinbanken väljer rätt vin till maten. 

Enligt importören, Johan Lidby Vinhandel AB, är årgång 2015 av Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes av riktigt fin kvalité. Vinet har en mogen och generös frukt, en fräschör och precision man sällan ser varma årgångar som denna. Undertecknad håller med, det finns ett stringent syrligt drag i smaken.

Läs gärna: Vinbankens bästa vintips med Magnus | nyheter 8 september 2017

Att servera Santa Duc’en till mustig, smakrik mat är ett bra tips. Precis som att det kan vara kul att lägga undan ett par tre flaskor av. En anledning till lagringsdugligheten är vinets goda syra!

Domaine Santa Duc ligger i Gigondas, södra Rhone. Det är ett familjeföretag i femte generationen. Producenten odlar tre druvsorter, grenache, syrah och cinsault på karga jordar, kalkrika grusjordar, eller röd lera. Vieilles Vignes säger att druvorna är från gamla vinstockar. Det innebär (oftast) att stockarna är över 30 år gamla. Vill du veta exakt är det bäst att fråga producenten, det kan variera något beroende på vem man frågar. För druvorna i Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes är åldern 40 år.

Ju äldre stockarna är desto “bättre” vin är en devis som ofta gäller. Anledningen är att vinet anpassar sig till klimat, jordmån och rådande väder med sitt rotsystemet som vid hög ålder vuxit sig djupt ner i jorden och därför kan parera långa perioder av (ex) torka.

Vinet till maten

Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes 2015 (73018)
Domaine Santa Duc, Côtes du Rhône Frankrike, 118 kr

Druvor: 75% grenache, 20% syrah, 5% cinsault
Smak: Fyllig. Nyanserad, mörk frukt, inslag av örter, fat, kryddor och mineral. Tät smak. Ung.
Omdöme: Vinet är bra, dock ungt. Ge det mer tid eller lufta ordentligt innan servering. Förslagsvis dubbeldekantera, häll i karaff och sedan tillbaka i flaska.
Sockerhalt: Betyg: 4

Recept | Gulaschgryta | 4 portioner

1 sats grytbitar + buljong  enligt grytbasrecept nedan.
1 gul lök
2 paprikor, gärna gul och röd paprika
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater eller körsbärstomater på burk (1 burk motsvarar 400 g krossade tomater)
1 msk hel kummin
1 msk paprikapulver
1 kanelstång eller malen kanel (1/2 tsk malen kanel motsvarar i kanelstång)
1 krm kajennpeppar
1 tsk socker
raps- eller olivolja
1 tsk salt
1 krm peppar
3 persiljekvistar

Till servering
1 dl crème fraiche

Gör så här

  • Skala och grovhacka löken. Dela, kärna ur och skär paprikorna i cm-stora bitar. Skala och finhacka vitlöken.
  • Hetta upp olja i en gryta. Fräs löken mjuk, ca 3 minuter. Tillsätt vitlök och paprika.
  • Rör ner tomatpuré och fräs ytterligare 1 minut.
  • Tillsätt grytbitar, buljong, tomater, kryddor och socker. Låt koka i ca 15 minuter.
  • Smaka av med salt och peppar. Strö hackad persilja över grytan och servera med en klick crème fraiche och ett gott lantbröd, gärna på surdeg.

Recept | Grytbas | 4 portioner, 4 satser grytbitar + buljong

Ingredienser

4 satser grytbitar + buljong
2,4 kg grytbitar av nötkött (eller hel bit, t ex bog eller högrev. 1 hel bit motsvarar 2,4 kg grytbitar)
2 gula lökar
2 morötter
1 l vatten
2 flaskor lättöl (à 33 cl)
20 vitpepparkorn
4 lagerblad
1/2 dl kinesisk soja
1 msk salt
50 g smör

Gör så här

  • Skala lök och morot och skär i grova bitar.
  • Skär ev helt kött i 3×3 cm stora bitar. Bryn grytbitarna i smör i stekpanna i omgångar.
  • Lägg över i en stor kastrull. Tillsätt vatten och lättöl.
  • Koka upp och skumma av.
  • Tillsätt lök, morot, peppar, lagerblad, soja och salt. Sjud under lock i 1-1 1/2 timme.
  • Ta upp grytbitarna och fördela i 4 frysförpackningar. Sila av buljongen och fyll på i förpackningarna (ca 4 dl buljong i varje). Låt svalna och frys in.

Recept: ICA
Bild: Scan

Kommentera