Laddar annons
6 Feb, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Angelo Gaja + nebbiolo = sant

Återigen, wow! Upplevelserna i vinvärlden tar aldrig slut och ribban flyttas ständigt upp eller fram, beroende på hur man nu vill uttrycka sig. Under veckan som var kom många vinproducenter till Stockholm. Flitig var den journalist som hann besöka flera, ingen kunde hinna med alla. Tyvärr. Vinhuset Angelo Gaja från Piemonte i norra Italien lyckades locka många till sin provning. Äldsta dottern Gaia Gaja höll i provning och föredrag på ett alldeles strålande sätt, helt i linje med familjens viner. Vad annat hade man kunna tro från en av Italiens, eller i vidare bemärkelse - världens, mest nogranna och perfektionsinrikade producent. Nebbiolodruvan har en stark ställning hos Gaja och det är bara att gratulera alla oss som gillar stilen och typ av vin. Go Gaja go!

Det vara hela 12 viner och en grappa (läcker!) i veckans provning.  Jag har valt ut två för denna text. Personliga favoriten är som alltid Sperss. Det andra vinet med i detta inlägg är Sori San Lorenzo, Gajas vingårdsbetecknade Barbaresco.

Anledningen till vurmen för Sperss bygger på en personlig upplevelse som visade sig bli mitt allra första storstora vinögonblick. Det utspelade sig enligt följande:
I baren på Silja Line skeppet ser jag flaskan som väcker nyfikenhet. Bartendern låter oss beställa varsitt glas vin under förutsättning att vi återkommer för "påfyllning" nästkommande dag. Han kan således sälja hela dyra buteljen. Och vi kan som vi önskar, bli serverade Sperss 1988 på glas. Vinet smakade fantastiskt, såklart!, och var inte likt något annat vin jag provat tidigare. Till saken hör att det var den första årgången av Barolo Sperss, då visste jag inget om detta och om Angelo Gaja hade jag vaga kunskaper. Kan också berätta att när vi med glädje kom tillbaka för vår överenskommelse fanns vinet inte kvar....och det säger väl allt utan att använda fler ord.

Sperss 2004, 1 395 kronor (endast i restaurangsortimentet, privatimport möjlig)
Rödblå, tät. Stor doft av mörk frukt, körsbär, tobak, läder, tjära och parfymerad blommighet. Fyllig smak. Stor, rik och koncentrerad. Mörk kärnig frukt, inslag av lakrits och lätt sälta, mineral, tjära, mandelkärnor, örter och kryddor. Fat. Komplex. Ung (häpp-vinet är ändå från 2004)med stor potential!
Betyg: 5
Mer om vinet här, vinifikation etc. Sperss är Barolo.

Sori San Lorenzo 2004 (96159), 2 495 kronor i TS, tillfälliga sortimentet.
Röd. Stor doft av söta och röda bär, parfymerad, animalisk, fat.  Fyllig, stram och koncentrerad. Röd frukt, krösbär, inslag av bär. Lätta nebbiolo-duster, parfymerad blommighet som av rosor, inslag av örter och mineral, balanserad och spänstig syra samt fat. Lång, elegant eftersmak. Komplex, tät och stor, balanserad och fortsatt spänstig.
Betyg: 5

Sorì San Lorenzo är en av Angelo Gajas vingårdsbetecknade Barbaresco´s. Första årgången av vinet kom 1967. Läs mer på importörens hemsida, här.

Mer att läsa hittar man också hos min kollega från San Francisco, Vinography.