Laddar annons
8 Feb, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Den svenska löken är räddad - åtminstone i år

Svenska lökodlare kan pusta ut, i alla fall i år. Miljödomstolen sa ja den 28 januari 2011 till LRFs begäran att få använda växtskyddsmedlen Stomp och Totril under årets säsong. Läs om bakgrunden till debatten och beslutet i pressmeddelandet nedan från LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Även svensk odling av morötter, purjolök, palsternacka och bruna bönor har tillfälligt räddats i och med att svenska odlare får dispens att i år få använda de båda växtskyddsmedlen.

– Det är ett välkommet besked för delar av frilandsodlingen som sysselsätter flera tusen personer och som har ett totalt produktionsvärde som idag uppgår till ca 1,7 miljarder kronor, varav ca 320 miljoner kronor kommer från lök och morotsodling. Detta innebär att svenska odlare kan fortsätta att odla lök på samma villkor som odlare i andra EU-länder, säger LRFs förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.

Svenska frilandsodlares förbrukning av Stomp och Totril utgör mindre än en promille av den totala förbrukningen i EU. Tidigare har Kemikalieinspektionen sagt nej till LRFs ansökan om dispens att i likhet med övriga EU få använda medlen. LRF överklagade då till Miljödomstolen eftersom ett förbud mot medlen skulle ha inneburit slutet för de svenska lökodlarna och handeln skulle ha fått importera lök från länder där medlen används.

– Miljöpolitiken måste ha en helhetssyn. Sverige ska fortsätta att vara pådrivande i miljöarbetet men samtidigt måste våra politiker se till att det svenska arbetet kring växtskyddsmedel balanseras och inte enbart hanteras som en isolerad miljöfråga. Om en miljöåtgärd innebär att produktionen flyttar till länder där produktionen utgör en större miljöbelastning, får ju åtgärden motsatt effekt. Utan helhetssyn blir miljöpolitiken orimlig, säger Lars-Göran Pettersson.