Laddar annons
19 Dec, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Årets bästa söta och roséchampagne 2010

Söt champagne precis som roséskumpa för att skoja till det med orden lite, är för livsnjutare.  Nästintill oanständigt läckert och så långt ifrån vardag man kan komma, i världen av drycker vill säga. För vuxna är de ädla dropparna med de utsökta bubblorna oslagbara.  Att lämna coca-cola m fl sorter till kidsen är inte ett stort problem. Kolsyrade drycker har också mycket större bubblor än "äkta" vara, läs champagne.  Lägg till att känslan och upplevelsen i gommen är milsvid  mellan läsk och  champagne.  Mycket luft blir det som åker ner och att rapa är inte ett ovanligt dilemma, och just det händer "aldrig" när man njuter av champagne. För övrigt, är det någon som fortfarande minns 80-talets storsäljare champagnevispen? Imorgon skriver jag om anledningen till varför en av världens mest onödiga prylar alls finns till och nu till något helt annat. Topplistan!

Söt champagne
Det finns bara ett alternativ i denna grupp. Inte ens i den enklare genren, bland de moussererande vinerna, hittar man något som kan mäta sig mer än att få "passabel" rekommendation. Välj äkta vara således när det ska vara sött!

Louis Roederer Carte Blanche (7600), 355 kronor
Söt smak av röda och gröna äpplen, inslag av mineral och lätt rostade och nötiga toner: Finfin längd.
Passar: perfekt till franska bakverk, till en knäckig pudding eller en chokladmousse, vit som mörk med tillbehör av exotisk frukt eller svenska bär, hallon och jordgubbar.
Betyg: 4

Rosé, listade i prisordning
Cuvée Jean de la Fontaine Brut Rosé (7559), 224 kronor
Svavelton i doften. Smak av äpplen, smör och med lätt rostade noter. Enklare helhet, jämförelsevis och där den avslutande citrussyrliga smaken sätter fokus på en enklare stil
Betyg: 3-

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut (7471), 249 kronor
Parfymerad doft. Röda äpplen med isnalg av karamell. Mingelpartygodkänd, men inte mer..
Betyg: 3-

Paul Goerg Premier Cru Rosé Brut (7869), 279 kronor
Godisliknande doft. Karamell och bakverksmak, sötman i smaken tar över något, liten mineralton räddar helheten från totalhaveri. Sötare stil.
Betyg: 3-

De Saint Gall Brut Rosé (7417), 285 kronor
Bärig doft, tendens till svavelton. Lufta bort detta i glaset. Smak av karamell, röda bär och mineral. Drar åt det mer halvtorra hållet. Serverad till asiatiska snittar med lite hetta och kryddning lär ge en perfekt match!
Betyg: 3

Jaquart Brut Mosaïque Rosé, 329 kronor
Bara svavel.....här finns abolut ingenting av klass, stil eller förmildrande omständighet som kan försvara pris, kontra smak. Undvik!
Betyg: 2-

Lanson Rose Label (7495), 369 kronor
Lätt blommig doft. Smak av röda äpplen och mineral. Trevlig eftersmak om än i en mer sparsmakad stil.
Betyg: 3
 
Gosset Grand Rosé Brut (7405), 459 kronor
Blek aprikosrosa. Mineral, apelsin och lätt rostad doft. Bär och röd frukt, vildhallon, smak av mineral, inslag av apelsin, rostat bröd och nötter. Lång eftersmak.
Betyg: 5-