Laddar annons
Varför champagnevisp och tips på drinkar
20 Dec, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Varför champagnevisp och tips på drinkar

CHAMPAGNEVISP OCH CHAMPAGNEDRINKAR. Färre bubblor ger svagare rus. I det fall drycken innehåller alkohol vill säga. Jag tänker på champagnevispen såklart och varför den, som en av tidernas mest onödiga pryl, överhuvudtaget finns.

Varför vill eller ska man vispa bort bubblor som det tagit så mycket kraft och omtanke med åratal av lagring, väntan och snurrande av buteljer? Det är lika obegripligt som årets bratbeteende så kallad vaskning är eller jämförelsevis den mer "mysigt blöta" och gammaldags formel 1 traditionen.

Kolsyreflödet i bubbelvin gör att kroppen tar upp alkohol lättare. Det är således ingen slump att man bjuder på ett glas mousserande vin som fördrink. Gästerna slappnar av helt enkelt.  Vispar man väck bubblorna kan man förvisso njuta en större mängd till priset av ett fördröjt rus, men glöm inte att summan av kardemumman alltid är densamma. Alkoholhalten i drycken är konstant. Det handlar i fallet om bubblor bara om tempo eller tid. Det kan förklara varför champagnevispen inte är lika populär idag som på 80-talet. Folk har ont om tid och allt ska gå fort, fort, fort. Ett slags speed-living and doing vilket, som i detta fall, till och med inverkar på den mat och dryck vi njuter av. Det är med andra ord som en tidsstudie att studera champagnevispens vara eller inte vara. Idag ser man sällan till dem, sådan är tiden och livsstilen.

En annan förklaring till varför champagnevispen finns är att 1800-talets glädjeflickor i Paris drack en hel del champagne. Så pass mycket att de blev bubbliga i magen. Vilket inte var till fördel för kurtisanen. Ja, säg inte mer....

Att en champagneflaska innehåller i runda slängar 49 miljoner bubblor gör således saken helfestlig alternativt motsatsen. I det senare fallet finns lyckligtvis champagnevispen till hands. Vart man kan köpa den? - jag vet ärligt inte. Läsare som sett eller vet ombedes vänligen att lämna sina tips. Vem vet när den kan komma till hands.

Champagnedrinkar

Pink Chevrolet
Jordgubbar mixas med champagne till en puré.

Champagne Cocktail
Sockerbit med några droppar Angostura Bitter i ett champagneglas. Häll på 2-3 cl cognac, stöt sockret. Häll på champagne.

Kir Royal
Champagne med en skvätt Crème de Cassis

Bellini
Vita persikor, puré som toppas med Prosecco, italiensk spumante.

Death in the Afternoon
Pernod blandas med champagne.

Türken blut
Lika delar champagne och rött vin.

Black Velvet
Blanda stout (mörk, öl av ale typ) med champagne.

Stolli Bolli
En falska Stolichnaya (rysk vodka) och en flaska champagne, sippa så växelvis mellan buteljerna som tanterna Patsy och Edina i TV-serien Helt hysteriskt.