Laddar annons
Årets bästa vin 2022 - här är listan
21 Dec, 2022

Årets bästa vin 2022 - här är listan

Under året som gått har det lanserats en bra bit över tusen viner i Systembolagets tillfälliga sortiment. Vi på Vinbanken har recenserat en stor del av dessa viner, och nu har vi kommit fram till vilket som är årets bästa vin 2022.

Systembolagets sortiment består av totalt över 10 000 olika viner. Under stora delar av året sker dock så kallade tillfälliga lanseringar, det vill säga viner som lanseras i en begränsad upplaga. Dessa lanseringar finns det ett stort intresse kring och recensenten Christian Stojkovic recenserat och betygsätter dessa viner. Under året som gått har det varit en bra bit över tusen viner som lanserats i det tillfälliga sortimentet, och av dessa viner har Christian Stojkovic hunnit med att testa och betygsätta de allra flesta vinerna. Nu har vi sammanställt samtliga recensioner från det gångna året och kommit fram till vilket som varit årets bästa vin 2022.

Betygsskalan 1-20

Betygsskalan som Christian Stojkovic använder sig av är 1-20, där ytterst få viner når upp i över 18 poäng. Under 2022 så har till exempel endast tolv viner lyckats få 19 av 20 i betyg, och endast tre viner kammade hem 19,5 av 20 i betyg.

Nu har vi kikat igenom dessa fyra viner och kommit fram till vilket som var årets bästa vin 2022. Det kan poängteras att bedömningen utgår helt och hållet från betyget och inte från priset eller storleken på lanseringen. Under året har det med andra ord säkerligen lanserats mer prisvärda viner, men om man enbart kikar på kvalitén så är nedanstående viner de absolut bästa som lanserats i det tillfälliga sortimentet under året 2022. Det anmärkningsvärda är att de tre viner som lyckades nå upp i 19,5 poäng lanserades sent på året och det finns rentav ett antal flaskor kvar av de tre vinerna.

Årets bästa vin 2022 – de tre vinerna med högst betyg

Brunello

Brunello di Montalcino Vigna di Pianrosso, Riserva Santa Caterina d'Oro, 2016 (93197) 1049:-

Christians Stojkovics recension: Djup komplex doft med mörka körsbär, plommon, tobak, rosépeppar, nougat och fat. Underbart välbalanserad smak med mörka bär, krossad sten, tjära, lavendel, choklad, underbar harmoni och elegans och lanseringens bästa röda vin.
Lanserades: 10 december

Con

Continuum, Proprietary Red, 2018 (92050) 2399:-

Christians Stojkovics recension: Ung och sagolikt tät, kraftig mörk frukt med svarta vinbär, plommon, lakrits, kaffe, ceder och nya fat. Ett underbart kraftpaket med balans, frukt och struktur som närmar sig perfektion. Allt är och det är så där bra som (nästan bara Napa Valleyviner i den här stilen kan bli). Priset då? I jämförelse med andra viner med detta ursprung och denna kvalitet är det mycket pengar men inte dyrt. Gjort på 54% cabernet sauvignon, 31% cabernet franc, 9% petit verdot, 6% merlot.
Lanserades: 25 november

Fonseca årets bästa vin 2022

Fonseca Guimaraens, Vintage Port, 1994 (93913) 1049:- (375 ml)

Christians Stojkovics recension: Stor, elegant och underbart rikt koncentrerad frukt med violer, plommon, fikon, mörka körsbär, mörk choklad och paranötter. Superbalanserad lång eftersmak som trummar på i en lite evighet. 1994 är ett toppår och Fonseca hör alltid till den absoluta eliten bland portvinsproducenter. Lysande!
Lanserades: 25 november

[poll id="35"]