Laddar annons
Backstugan i Solna för genuin husman
30 May, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Backstugan i Solna för genuin husman

Backstugan är en 100 år gammal trävilla i Gamla Filmstaden, i det som var Filmstaden i Solna. Sedan 2017 serverar krögaren Patrik Lilja svensk husmanskost lagad från grunden, i villan som än gång var filmstjärnornas lunchrestaurang.

Det går inte en dag utan att vi funderar och fantiserar om alla filmstjärnor, berömda regissörer och filmarbetare som åt och drack här på Backstugan , säger krögaren Patrik Lilja.

Patrik berättar om sin omedelbara förälskelse i huset, platsen och till den anrika historien som ”man så påtagligt känner sitter i väggarna”.

Det är omöjligt att inte känna glädje över hur kocken uttrycker sin känslomässiga kärlek till huset. I Backstugan driver han restaurang, är chef för ett tiotal personer, välkomnar hundratals gäster varje månad året om, samtidigt som han brinner för att bevara Backstugans historia.
backstugan-solna-vinbanken

Meny på Backstugan

Ambitionsnivån för köket är hög. Lilja berättar engagerat att han lägger mycket tid på att köpa in råvaror av hög kvalitet. Av den anledningen är det självklart att följa säsongen. På Backstugan lagar man exempelvis egna fonder, fermenterar, lägger in, torkar och fryser in. Att minimera svinn är viktigt, precis som hållbarhet. Den senare som ytterligare en förklaring till säsongstanken.

- Backstugan serverar klassiska rätter som följer säsongen och som har rena smaker, säger Patrik Lilja.

På menyn hittar vi bland annat Biff Rydberg, Entrecote med Bea och hel rödtunga. Strategiskt nära entrén sitter den viktiga svarta tavlan där "dagens" presenteras vilket förklarar menyns ganska få rätter. Restaurangen jobbar således mer direkt och lagar mat av de råvaror som är bäst för dagen.

backstugan-solna-mat-och-vin-vinbanken

Backstugans vinlista

Enligt min erfarenhet (personlig slutsats) är de bästa kockarna genuina känslomänniskor varför jag snabbt bestämmer mig för att äta. Men först en snabb blick på vinlistan.

Och jag blir inte besviken, urvalet viner är inte stort men visar på genomtänkta val till restaurangpriser som måste sägas vara helt okej, till och med riktigt bra. Patrik ser min förtjusning och är inte sen med att lägga till,

- Utbudet är sparsmakat. Menyn ändras efter säsong och då ser vi även över vilka drycker som passar till maten. Precis som att vi kan byta, eller lägga till en dryck som serveras i baren.

Tystnad tagning

Glamour och stil sitter i väggarna, berättar Patrik Lilja som säger att han vill ge gästerna en känsla av tiden som flytt.

"Greta Garbo och Ingmar Bergman är bara två av alla de stjärnor som varit här på Backstugan, och som vi fortfarande blir star-struck av"!

Lilja har arbetat som kock sedan han var 17 år. Tillsammans med sin kompanjon har de drivit restaurang Lasse i Parken i Hornstull på Söder nästan lika länge och sedan 2017 driver de även Backstugan.

Av den omedelbara förälskelsen till huset, blev ett köp och sedan ett helt år av grovjobb med renovering och återskapande av villan till dess forna utseende. Mycket av arbetet har de gjort själva.

Patrik konstaterar att han möjligen inte förstod omfattningen av vilket jobb det skulle bli att få ordning på matsalen som rymmer 90 plaster, baren som nu är ombyggd och terassen med plats för 120 gäster. Lyckligtvis och efter att ha varit igång under snart ett år, har det visat sig att vi prioriterat helt rätt.

Gästerna som kommer till Backstugan fastnar ofta vid något av alla de många foton som pryder väggarna.

-Jag hoppas att maten bidrar till att fler hittar hit så att vi kan dela med oss av den kulturskatt vi har förmånen att få driva, säger Patrik Lilja.

Huvudbild: Patrik Lilja i matsalen på Backstugan i Solna.

Restaurang Backstugan

Profil: Restaurang.
Adress: Greta Garbos väg 4, Solna.
Klientel: Par, grannar, vänner och barn, kompisgäng.
Meny: Svensk husman.
Vinlista: Fokus på europeiska viner, gärna från ekologiska gårdar.
Typsituation: "Vem har suttit på den här stolen, säger gästen som vänder upp och ner på inredningen i sin iver över att hitta en ännu inte upptäckt autograf av Greta Garbo".

Betyg Backstugan

Miljö: 5.
Service: 5.
Matchning mat och vin: 4.