Laddar annons
Bäst i test vecka 17 - Fokus på Portugal och Aveleda
25 Apr, 2023

Bäst i test vecka 17 - Fokus på Portugal och Aveleda

I ”Bäst i Test” vecka 17 blickar vi mot den iberiska halvön och Portugal, samtidigt som vi har siktet inställt på producenten Aveleda.

Med Bäst i Test tänker vi att vi ska hitta två röda och två vita viner i beställningssortimentet som ger ett värde utöver det vanliga. Tanken är att lyfta enskilda viner, egentligen inte en producents sortiment. Men ibland blir det som det blev denna gång: en producent vars viner gör en snygg trepunktlandning mitt framför oss och denna gång är det Aveleda från Portugal.

1870 startade Manuel Pedro Guedes företaget Aveleda som fick namn efter familjens egendom. Idag, drygt 150 år senare drivs företaget fortfarande av samma familj. Vid rorkulten sitter femte generationen Guedes i form av António och Martim. Verksamheten har vuxit och gruppen är Portugals största producent av vitt vin med huvudsakligt ursprung Vinho Verde men man producerar även vin i Douro på Quinta Vale do Sabor och Quinta Vale D. Maria, i Bairrada på egendomen Quinta d’Aguieira och sedan 2019 i Algarve under namnet Villa Alvor. Vinerna vi recenserar idag finns i beställningssortimentet och marknadsförs av Philipsson & Söderberg.

Bäst i test vecka 17 - Fokus på Portugal och Aveleda

Aveledaalva

Aveleda Alvarinho 2021 (73576), Vinho Verde, 115 kr 16 poäng (++)

Stramt och friskt med gröna äpplen, citrus, melon, salvia, örter, krossad sten, mineraler, klockren syra, bra balans och snygg struktur. Prisvärt, druvtypiskt och väldigt mycket druvkaraktär för lite pengar. Det mesta kring det här vinet signalerar en högre prislapp och det gäller sannolikt även när det ska drickas. Mitt förslag är 23-25 men jag misstänker att jag kommer bli besviken när jag sommaren 2025 öppnar den sista flaskan. Jag tror detta vin har komponenterna att lagras betydligt längre än så. Några extra flaskor av något som kan bli en favorit redan den här sommaren kan därför inte vara fel.

Louriero

Aveleda Loureiro 2021 (54793), Vinho Verde, 115 kr 15,5 poäng (+)

Frisk rund rik frukt med äpplen, nätmelon, grillade citroner, lime, pomerans, örter, mineral, sälta, struktur och längd. Snyggt, elegant, välgjort och lättgillat. Det finns mycket som gör den här vinet extra intressant förutom att det i din egen rätt är mer än värt pengarna men för er som har intresset bjuder vinet på den mycket intressanta möjlighet att jämföra loureiro och alvarinho. Det här vinets största konkurrent är just alvarinhon från samma hus. Denna imponerar, men alvarinhon imponerar mer. Men varför inte ställa fram två glas till varje gäst? Loureiro i det första och alvarinho i det andra – lite, spännande, lite roligt och mycket lärorikt. På bordet till detta färsk, panerad och smörstekt abborrfilé med gaffelmosad potatis, skirat smör och gröna ärtor.

Roseiral

Aveleda Parcela do Roseiral Alvarinho 2020 (57141), Vinho Verde 249 kr 17,5 poäng (++)

Stram med frisk spänstig frukt av gröna äpplen, lime, citruskal, vita persikor, gråpäron, krossad sten, kalk, basilika, mineraler, klingande rena syror och underbar mineralsälta. En ren och mycket pigg alvarinho som visar vilken potential druvan har. Drick 23-28. Servera till grillad bläckfisk. I den här serien vill producenten lyfta vingården och dess karaktär. Precis som med de två första vinerna finns det en loureiro som ett syskon til detta vin: Parcela do Convento 2020 (56694), även detta vin är mycket prisvärt. Både Parcela do Roseiral och Parcela do Convento produceras i små serier om några tusen flaskor.

Bäst i test vecka 17

Vale D Maria Douro Superior 2020 (59674), 125 kr 16,5 poäng (++)

Stor doft med frisk och pigg frukt av vildhallon, smultron, björnbär, mörka körsbär, varma örter och diskreta toner av fat. Smaken är ungt energiladdad och med koncentration och bra intensitet, lysande balans, närvarande men fina tanniner, bra struktur och en fint laddad eftersmak med bra körsbärssyror. Gjort på touriga franca, touriga nacional, tinta roriz och flera andra lokala druvstorter. Drick 23-27. Servera till hemmagjorda högrevsburgare eller vegetariska burgare och grillad svamp.

Superiore

Quinta Vale D Maria Vinha da Francisca 2015 (51862), 599 kr 18,5 (+)

Stor varmt mogen doft med mörka körsbär, björnbär, svarta vinbär, rosmarin, nougat och fat. Kraftfull och bombastisk smak men samtidigt packat med härligt florala och mörkbäriga drag av björnbär, tjära, tobak, mörk choklad, barrskog och örter. Ett imponerande smakrikt vin med massor av karaktär, fortfarande ungfruktigt samtidigt som det bjuder på ett uns av mognad och faktiskt lite bordeauxlika drag i eftersmaken. Stort, pampigt och smakrikt men samtidigt tillgängligt. Lammracks, grillade grönsaker och grillad portobellosvamp. Drick 23-35. Det finns ett mindre antal flaskor kvar i Sverige.