Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 19 maj
17 May, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rött vin i tillfälligt sortiment - 19 maj

Veckans lansering av rött vin i det tillfälliga sortimentet den 19 maj bjuder på mer spänning än egentliga fynd eller vad sägs om en pinot noir från 1986 på magnumflaska för blygsamma 595 kronor eller Kopke Colheita från 1966.

All information om rött vin i samband med lanseringen i tillfälligt sortiment 19 maj hittar du i tabellen längst ner.

Rött Frankrike

Rött vin 19 maj

Chateau Chasse Spleen 2020 (90376), Moulis, 373 kr

Ung Bordeaux med stiltypiska drag av svarta vinbär, björnbär, plommon, cassis, ceder och fat. Medelfyllig smak med balans, kryddor, kaffe och choklad. Bra men lyfter inte helt.

Chinon Gabare 2021 (90612), Domaine Grosbois, Chinon, EKO, 199 kr

Aromatiskt med mörk kryddig och koncentrerad frukt av svarta vinbär, blåbär, gräs, paprika, svartpeppar, lagerblad. Servera till grillade högrevsburgare

Arbois Rouge Memorial 2003 (90092), Domaine Rolet, magumflaska, 595 kr

Aromatisk och blommig doft med körsbär, hallon, smultron, nypon, tranbär och örter. Medelfyllig smak som är imponerande pigg med fina körsbärssyror. Mognadstecken finns men det här är i allra högta grad ett levande och förhållandevis piggt vin som bjuder på spännande smaker och imponerande ålder. Gjort på 90 % trosseau och 10% pinot noir.

Arbois Rouge Pinot Noir 1986 (90100), Domaine Rolet, magumflaska, 595 kr

Doftrikt med rosor, stall, nypon, tranbär, hallon, tobaksblad, läder och fat. Medelfyllig smak med torkade körsbär och imponerande vitalt trots en ansenlig ålder. Spännande och inte mycket pengar för ett vin med denna bakgrund.

Rött Italien

Barolo

Alberto Ballarin Barolo Bricco Rocca 2019 (94125), Barolo, 565 kr

Ung och stiltypisk Barolo från Bricco Rocca med rosor, örter, rosor, blodgrape, tranbär och torkade körsbär. Smaken är lite ogin och busigt bråkig i nuläget och kräver lite tid men utdelningen kommer för den som kan vänta.

Gaja

Promis 2019 (90231), Gaja Ca'Marcanda, Toscana, 329 kr

Djup, tät doft med svarta vinbär, plommon, björnbär, kaffe, svartpeppar, örter och fat. Medelfyllig smak med mörka körsbär, choklad, bra, läder och tobak med bra koncentrerad eftersmak med ceder, tobak och fat. Servera till grillad biff med knaperstekta rårakor och rödvinssky.

Starkvin Portugal

Kopke Colheita 1966 (91280), Sogevinus, Porto, Halvflaska, 999 kr

Stor tät doft med koncentration av torkad frukt av fikon, dadlar, pomerans, russin, korinter, kokkaffe, och körsbär. Rik, söt och komplex smak med en elegant koncentration av plommon, körsbär, russin och nötter. Trots att det har gått 57 år sedan skörden har vinet en lysande struktur och är helt fritt från ålderskrämpor - ett imponerande och superintressant vin. Kopke är det äldsta portvinshuset och startades 1638 av en tysk familj. Huset är mest känt för sina tawny port och som en av de främsta producenterna av den spännande och lite ovanliga stilen colheita. Colheita innebär att vinet kommer från en årgång och lagras längre på fat (minst sju år) än vad en vintage port gör och får därför en större stilmässig större likhet med tawny port. Även om det går utmärkt att para ihop en colheita med en dessert typ crème brulee eller en kaka med torkad, kanderad frukt är det här vinet bäst i ensam mäjestät. Vill man ha ett litet tilltugg kan man dela ett torkat fikon i två delar och skjuta in en rsotat mandel eller en bit valnöt i varje halve och äta som ett snacks till vinet.

[drinklist id="105642"]