Laddar annons
Bäst i test vecka 22 - Fyra viner och två producenter
30 May, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 22 - Fyra viner och två producenter

Bäst I test vecka 22 – Fyra viner, två producenter - där ett rött och ett vitt kommer från samma producent. Vi rör oss först mot Tyskland, närmare bestämt Pfalz. Därefter blir det Portugal och Wine & Soul.

Fyra superspännande viner som var och en förgyller en middag men det blir en extra dimension om ni får till att servera dem tillsammans. I Bäst i test vecka 22 fokuserar vi på fyra viner från två producenter. Flera tips från tidigare Bäst i test, där vi tipsar vi om viner i beställningssortimentet, hittar du här.

Bäst i test vecka 22

Kirschgarten

Riesling Kirschgarten GG 2021 (94849), Philipp Kuhn, EKO, Pfalz, 369 kr 18,5 poäng (++)

Rent friskt och stramt med gröna äpplen, vinbärsblad, gråpäron, blommor, flinta, örter och citrus. Stor, spikrak och ståligt ren smak packad med mineraler, krossad sten, massor av kalk, underbart krispig sälta och en klingande ren syra som biter till rejält men enbart på ett positivt sätt. Som flera av Philipp Kuhns viner är den lite hård, kalkstinn och kantig som ung men med lite ”vila” kommer många fler dörrar att öppna innan den visar upp sin fulla potential. Om priset är 369 kronor och tre års väntan är det med god marginal värt det. Jag tror jag skrev något liknande redan om årgången 2020 (men 2021 är snäppet stramare och stråt vassare) – ytterligare ett Vinbanks-WOW till Philipp Kuhn! Philipp Kuhn importeras av Tryffelsvinet.

Bäst i test vecka 22

Kirschgarten Pinot Noir 2018 (51534), Pfalz, 469 kr, 18 poäng (+).

Fortfarande lite återhållen frukt med tranbär, plommon, vinbär, mörka körsbär, jordgubbar och kryddor. Smaken är djup med mogen, mörk frukt som björnbär, bigarråer, tobak, tjära, kryddor, bra balans, fina körsbärssyror, krossad sten, lite sälta och fat. Det här är en lysande pinot men den kräver tid för att öppna sig – först i flaskan och sedan i glaset. Drick 25-32. Servera till lammracks med ugnsbakad potatis och grillade grönsaker. Pinot Noir från Tyskland vinner, med all rätta, mark. Det är numera Tysklands näst mest odlade druva efter riesling och före müller-thurgau.

Philipp Kuhn finns i Pfalz i Rhendalen och drivs av just Philipp som tog över ansvaret från sina föräldrar 1990. 60 % av de 40 hektaren vingårdar utgörs av vita druvor och de övriga 40% är röda. Philipp är en hängiven bourgogneentusiast och har också blivit känd för sina pinot noirviner men också för chardonnay. Men för er som har följt de här sidorna vet också att vi är mycket imponerande av Kuhns rieslingviner. Familjen Kuhn har vingårdar i fem grosse lagen och tre erste lagen. Vinerna är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN” och sedan 2018 är de även veganskt certifierade. De två vinerna vi har valt ut idag tror jag blir speciellt roliga att prova tillsammans. Som framgår av namnet kommer de från samma vingård. Det ger en extra dimension att karaktären lyser igenom både på det vita och det röda vinet – leta efter mineraler, sälta och kalk.

Guru

Wine & Soul Guru 2020 (73013), Wine & Soul, Douro, 325 kr, 18 poäng (+).

Elegant och ren frukt med äpplen, citrus, krossad sten, vita blommor och en försiktig ton av fat. Krispigt elegant smak med kalk, mineral, flinta, sälta, klockrena syror och ett lysande och fokuserat avslut med bra fokus. Gjort på de lokala sorterna: viosinho, rabigato, codega och gouveio. Vinet jäses på ståltank och lagras därefter på fat i omkring sex-åtta månader. Ingen malolaktisk jäsning sker. Drick 23-29. Servera till halstrade pilgrimsmusslor, ruccola och parmesan.

Wine & Soul

Wine & Soul Manoella 2021 (70492), Douro, Portugal, 199 kr 17 poäng (++)

Varmt mogen kraftig doft med björnbär, lagerblad, kryddor, choklad, tobak och lite rökighet. Fyllig men fortfarande lite stram smak med mörka körsbär, sötlakrits, läder, choklad och lite rökiga fat och mogna runda tanniner. Ett klockrent fynd som klarar några års lagring och passar till allt grillat faktiskt också till en kraftig vit fisk serverad med rödvinsås och grillade portobellohattar. Drick 23-28. Gjort på dourdalens stoltheter: touriga national, touriga franca, tinta roriz och tinta francisca. Wine & Soul importeras av Handpicked Wines.

Wine & Soul är en nyskapande relativ ung konstellation som utgörs av Jorge Borges och Sandra Tavares da Silva. Jorges familj har funnits med i portvinstillverkningen i fem generationer och han har dessutom arbetat som vinmakare hos några av de stora portvinsproducenterna. Sedan 2001 driver han Wine & Soul tillsammans med sin fru Sandra som också är vinmakare med en bakgrund av vinodling kring Lissabon. Tillsammans producerar de imponerande viner i personlig stil. Dagens val är riktigt spännande båda två. Det röda vinet är vid första ”sippen” möjligen lite lättare att ta till sig men Guru imponerar med sin friskhet och sin krispigt rena profil. Deras portviner är extremt högklassiga och de stilla röda och vita viner har tagit både Portugal och världen med storm.