Laddar annons
Rosé, vitt och mousserande i tillfälligt sortiment - 26 maj
24 May, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rosé, vitt och mousserande i tillfälligt sortiment - 26 maj

I lanseringen i tillfälliga sortimentet av mousserande -, vita- och roséviner den 26 maj presenterar Systembolaget ett trettiotal nyheter. Kvaliteten är bra men inte översvallande. Men som alltid finns det en del höjdpunkter.

Bland de mousserande vinerna sticker Moltès Crémant d’Alsace, och Van Volxem ut. Bland de vita är är mina val Reyneke Reserve och Expressões från Anselmo Mendes men även Adegas Terre Carallán från Rias Baixas är ett trevligt vin för lite pengar. I rosélanseringen är Raúl Pérez och Tenuta Terre Nere bäst i klassen och Arrotos del Pendón och Gobelsburg får starka plus för sin höga prisvärdhet. All information om rosé, vitt och mousserande i tillfälligt sortiment 26 maj hittar du i tabellen längst ner.

Rosé, vitt och mousserande i tillfälligt sortiment - 26 maj

Mousserande från Frankrike

Moltès Crémant d’Alsace Brut Millésimé 2017 (90574), EKO, 239kr

Doftrikt och inbjudande med gula äpplen, persika, citrus, blommor, örter och mandlar. Generös, rund smak med citrus, nybakt bröd, bra balans, rökiga mineraler och en fin uppstramande syra som ger vinet en fin klang och bra längd. Servera till hummersoppa med nyklippt gräslök.


Bulle Nature Pétillant naturel 2022 (92984), Famille Vaillant, Frankrike, EKO, 199 kr

Frisk och pigg doft med persika, äpplen, lite stall, vinbär, päron och citrus. Smaken är energirik med vibrerande syra, grapefrukt, halm, kalk, fina citrustoner och bra balans.

Mousserande från Tyskland

Van Volxem 1900 2016 (92360), Mosel, 339 kr

Spänstig, tilltalande doft med gula äpplen, päron, persika, citrusskal och lite runda mognadstoner. Smaken är oväntat slank och vältrimmad med bra spänst, grillade citroner, nougat, underbar syra och bra längd. Servera till ugnsgratinerade citrus- och örtpenslade havskräftor.

Mousserande från Österrike


Zahel Ein Wildes Gläschen Pét-Nat 2022 (94160), Bio Weingut Zahel, EKO, 199 kr

Stort och aromatiskt med blommor, apelsin, mandarin, persika, kalk, fin syra och lite sälta. Gjort efter principen gemischter satz där man går igenom vingården och skördar alla druvorna oavsett vilken sort de är.

Mousserande från Portugal


Soalherio Brut Barricas Soalheiro 2018 (92260), Minho, 229 kr

Friskt med vinteräpplen, vita blommor, citrus, nejlika och örter. Smakrikt med lite runda mognadstoner av äpplen, päron, apelsin, grapefrukt, kalk och vitpeppar. Basvinet är gjort på druvan alvarinho som har jäst och lagrats på ek.

Mousserande från Sverige


Skepparps Grand Prix Solaris 2021 (93740), Skepparps Vingård, 299 kr

Stor och aromatisk doft med vinbärsblad, blommor, aprikos, päron, hallon och örter. Välbalanserad frisk smak med äpplen, rabarber, persika, citrusskal och grapefrukt. Gjort på 100% solaris.

Vitt från Spanien


Carallán Albariño Adegas Terrae 2022 (92180), Adegas Terrae, Rías Baixas, 159 kr

Friskt och piggt med rund mogen frukt av äpplen, persika, päron, melon, citrus, bra syra med fin balans, lite sälta och mineraler.

Vitt från Portugal

Anselmo Mendes Expressões 2019 (92653), Anselmo Mendes, Vinho Verde, 279 kr

Lite aromatisk rund och frisk doft med päron, persika, äpplen och örter. Välbalanserad rik smak blommor, nektariner, citrusfrukter och örter. Välgjort med en underliggande underbar syrastruktur som ger viner en bra ryggrad och mycket karaktär. Servera till pasta med vitlök, olivolja och scampi.

Vitt från Sydafrika

Reyneke Reserve White 2020 (93231), Reyneke Winery, Stellenbosch, EKO, 249 kr

Aromatisk doft med vinbär, fläder, äpplen, mandlar, vingummin, örter och fat. Bra och välbalanserat med persika, passionsfrukt, klockren syra, lite sälta och bra syra mycket personlighet. Gjort på 100% sauvignon blanc.


Paul Cluver Estate Riesling 2022 (95100), Elgin, 165 kr

I doften är detta en stram och druvtypisk riesling med äpplen, persika, päron och citrusskal. I smaken är det lite rikare och lite rundare än vad doften indikerar men här finns en bra balans och tydliga toner av örter som mynta och basilika och en helhet som stramas upp av en bra syra.

Rosé från Frankrike


Sancerre Les Belles Vignes 2022 (93760), Fournier Père & Fils, 169 kr

Ung och piggt med krusbär, vinbärsblad, blodgrape, granatäpplen, smultron, äpplen, örter och en fin ren syra.

Rosé från Italien

Tenuta delle Terre Nere 2022 (90129), Etna Rosé, 209 kr, 17 poäng(+)

Frisk, energirik doft med tranbär, blodapelsin, vinbär, salvia, timjan och grillkol. Smaken är lätt och elegant med etnatrogna drag som aska, blodgrape, tonic, krossad sten, mineraler, havssälta och klockrena eleganta syror. Här är det den vulkaniska jordmånen som ges möjlighet att tillfullo spela ut sitt register i vinet. Stilen och den områdestypiska karaktären gör det här till en av de trevligare roséerna på marknaden.

Rosé från Spanien


Raúl Pérez Los Arrotos del Pendón Rosé 2022 (92901), Kastilien-León, 169 kr

Doftrikt med körsbär, rosor, äpplen, stall, rosmarin, lavendel och vita mandlar. Smakrikt och karaktärsfullt med friska syror, kalk, sälta och längd. Definitivt upp på den halvtomma listan för drickvärda och intressanta roséviner och dessutom till ett bra pris. Gjort på druvan prieto picudo.


Venus La Universal Dido La Solució Rosa 2021 (94002), Montsant, 229 kr

Piggt och friskt med hallon, smultron, röda vinbär, citrus och mandlar. Trevligt, inbjudande och med en hel del egen karaktär där syra, kalk och energi oh lite uppstramande tanniner ger en bra roséupplevelse. Garnatxa, macabeu, carinyena och ull de llebre (som tempranillo ofta kallas i Penedés).

Rosé från Tyskland


GB Spätburgunder Rosé 2021 (95719), Georg Breuer, Rheingau, 149 kr

Ung, pigg och frisk rosé med granatäpplen, grapefrukt, smultron, kalk, bra syra, mineraler och lite sälta. Gjort på pinot noir eller spätburgunder som det heter i Tyskland.

Rosé från Österrike


Domaene Gobelsburg Rosé 2022 (94014), Schloss Gobelsburg, Niederösterreich, 129 kr

En aromatisk, frisk och bärig rosé med smultron, hallon, äpplen, persika, citrus och lite sälta. Rent, friskt och snyggt om än inte så karaktärsfullt men mycket rosé för pengarna.

[drinklist id="105732"]