Laddar annons
Bäst i test vecka 26 - bubblande viner för under 250 kronor
27 Jun, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 26 - bubblande viner för under 250 kronor

Det här är en kategori viner där kvalitetsutvecklingen det senaste årtiondet har gått framåt med stormsteg. Mousserande viner har nått en nivå där de bästa utmanar det mest kända distriktets viner och i många fall till kvalitet och priser som gör att Champagne hamnar på efterkälken.

Idag håller vi oss i priskategorin 120 till 220 kronor. Vi har valt viner från Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Sydafrika. Egentligen hade fler regioner och fler länders viner kvalificerat men beroende på att de antingen ligger i fasta sortimentet eller är slut i lager stannade vi på dessa geografiska ursprung i Bäst i test vecka 27.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ att hitta nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Att beställa är superenkelt. Gå in på systembolaget.se, hitta vinet och klicka på ”hämta i butik”, skriv in butikens namn, flaskorna att levereras dit (du behöver registrera en profil på systembolaget.se för att kunna bekräfta beställningen). Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.

Frankrike

Fernand Engel Crémant d'Alsace Chardonnay (7520), Alsace, 179 kronor 16 poäng (++)

Stramt med gula äpplen, päron, citrongräs, citrusskal, mandlar, bröd, fint krämig mousse, torr, bra balans, krispiga mineraler, kalk, bra syra och lite sälta. Halvflaskan av detta vin finns med bra spridning i butikerna. Helflaskan är något av en doldis men är förtjänt av uppmärksamhet. Det här är ett riktigt bra mousserande vin som passar till nykokta musslor och grillade skaldjur. Gjort på 100% chardonnay. Fernand Engel importeras av Vinunic

Tyskland


Stefan Winter Riesling (7906), Pfalz, 159 kr, 16 poäng (++)

Ett friskt och piggt vin med äpplen, päron, grapefrukt, citrus, bröd, gräddig fin mousse med bra syra, mineraler, lite sälta och en välbalanserad eftersmak med rieslingtypiska drag. Servewra till smörstekt panerad abborre med färskpotatis och dkirat smör. Stefan Winter importeras av Wicked Wine.


Bassermann-Jordan Riesling Sekt (54007), Pfalz, 235 kr 16,5 poäng (+)

Ungt, friskt och piggt vin med tillgänglig rik och mogen frukt av äpplen, päron, blommor, persika, rökiga mineraler, snygga syror, grapefrukt, kalk, mineraler och lite sälta. Gjort på 100 % riesling. Drick 23-26. Servera till nykota musslor. Bassermann-Jordan importeras av The Wine Agency.

Italien


Rotari Blanc de Blancs Extra brut 2017 (77152), Trentino-Alto Adige, 159 kr 16 poäng (++)

Stramt med vita persikor, gråpäron, citrus, äpplen, mandlar, mineraler, bra syra och en diskret nyans av fat. Snustorr eftersmak med krämig fin mousse, bröd och grapefrukt . Ett lysande mousserande vin för väldigt lite pengar. Servera till gratinerade havskräftor. Drick 23-26. Rotari importeras av The Wine Agency.


Flavio Brut Riserva 2013 (77215), Trentino-Alto Adige, 199 kr, 17 poäng (++)

Elegant och rik frukt med gröna äpplen, gråpäron, persika, vita blommor, krossad sten, bröd, krämig, rund och elegant mousse med mineraler och bra syra. Ett imponerande välgjort och klassigt snyggt bubbel med stämpeln ”Trentodoc” från Rotari. Hög kvalitet med en generöst anspråkslös prislapp. Seriöst, svårslaget, lättdrucket, fyndstämplat och ett måste. Gjort på 100% chardonnay. Utöver att det är bra är det här är ett förvånansvärt lagringsdugligt vin. Drick 23-28. Flavio importeras av The Wine Agency.

Spanien


Vilarnau Brut Nature 2018 (50567), Penedes, Cava, 139 kr 15,5 poäng (+)

Ung friskt, stramt och lite rustikt med vita persikor, äpplen, päron, kalk och välbalanserad torr smak med syra, lite sälta och fina mineraler. En elegant och välgjord cava med torr pigg struktur. Gjort på 50% macabeo, 35% parellada och 15% chardonnay.

Sydafrika


Simonsig Kaapse Vonkel Brut 2020 (7603), Western Cape, 159 kr 16 poäng (++)

Frisk öppen och trevligt tillgänglig doft med äpplen, persika, päron, rökiga och gräddiga aromer, blommor, elegant syra, snygg sälta och bra balans. Gjort på 51% chardonnay, 47% pinot noir och resterande del pinot meunier. Drick 23-25. Det här vinet har ett kollikrav på sex flaskor som importören har för att kunna hålla priset nere. Simonsig importeras av Tryffelsvinet.