Laddar annons
Bäst i test vecka 25 - Väldigt mycket vin för pengarna
20 Jun, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 25 - Väldigt mycket vin för pengarna

Bäst i test vecka 25 bjuder på två vita viner från Franken i Tyskland, båda från den spännande producenten Juliusspital – en silvaner och en riesling. De två röda vinerna är Rhônedalskompisar med närhet till varandra dels geografiskt men till stor del även i druvsammansättningen - men där slutar likheterna. Stilmässigt är det två helt olika viner. Gemensamt för alla fyra är: väldigt mycket vin och väldigt mycket karaktär för pengarna.

I Systembolagets beställningssortiment hittar du en guldgruva när det kommer till viner. Därifrån kan du snabbt och enkelt beställa hem vinerna till ditt närmaste Systembolag på bara några dagar. Därför införde vi artikelserien Bäst i test där vi tipsar om viner som finns i beställningssortimentet och som enligt oss förtjänar mer uppmärksamhet än vad de får. I Bäst i test vecka 25 tar vi fokus på två välkända vinregioner.

Den främsta tanken med "Bäst i test" är att lyfta bra viner i beställningssortimentet. Ibland tar vi även in viner som har ligger i tillfälliga sortimentet men enbart finns på ett fåtal platser. Förutsättningen är då att vinet har ett webbsaldo som gör att de går att beställa till samtliga butiker. Sedan Systembolaget tog bort möjligheten att beställa flaskor mellan butikerna blir ofta viner som lanseras i tillfälliga sortimentet och i ett fåtal butiker snabbt bortglömda. För oss som vanliga konsumenter gör det ingen skillnad men i dagens artikel, Bäst i test vecka 25 finns de två vita vinerna från Juliusspital i just tillfälliga sortimentet.

Bäst i test vecka 25

Vita viner

Juliusspital Würzburger Stein-Berg Silvaner GG 2019 (94941), Tyskland, Franken, 379 kronor 18,5 poäng (++)

Stramt och elegant med äpplen, citrusskal, vita blommor, grapefrukt, ståligt rena syror, mineraler, lime, sälta, färska mandlar, bra syra, lysande struktur och fin balans. Ett väldigt spännande, mångdimensionellt och välgjort vin som ger känslospröten en liten extra vibration. Om man inte ännu är övertygad över vad denna druva kan åstadkomma är detta en mycket bra början. Fortsättningen kan det bli knepigare med – åtminstone om man tänker sig att den ska vara bättre än denna. Drick 22-34.


Juliusspital Würzburger Stein-Berg Riesling GG 2019 (91804), Tyskland, Franken, 399 kronor 18,5 poäng (++)

Ung, stram och ståligt ren frukt av gråpäron, vita blommor, grapefrukt, citrus, lime, kalk, mineraler och härligt ren, välbalanserad frukt med klockrena syror och bra balans. När jag provade detta vin hösten 2022 tyckte jag att rieslingen var det vassaste nu lutar det med hårfin marginal åt silvanern. Oavsett vilken man väljer är båda väldigt bra. Men varför välja – två väldigt intressanta och lärorika viner att ställa bredvid varandra vid samma tillfälle? Servera till nyfångad, smörstekt abborrfilé med färskpotatis och ärtpesto. Drick 22-34.

Juliusspital grundades 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn i Würzburg och drivs ännu idag som en stiftelse, precis som när verksamheten började. Idag är det en av Tysklands största vinegendomar med 180 hektar vingårdsmark, varav en stor del i några av regionens bästa lägen. Allt överskott återinvesteras i stiftelsen som utöver jordbruket driver ett sjukhus och ett ålderdomshem. Silvaner är den mest odlade druvan men riesling, müller-thurgau, weissburgunder och spätburgunder är också viktiga. Sedan 2011 styrs vinproduktionen av Nicolas Frauer och kvaliteten har sedan dess bara blivit bättre och bättre och hör till regionens främsta. Juliusspital importeras av Enjoy Wine.

Det gör Franken extra intressant som vinregion

Franken har många särdrag som gör det extra intressant som vinregion: till skillnad från hur det är i andra Tyska regioner dominerar inte riesling – här är den mest odlade druvan silvaner. Franken har en rik, lång och mycket intressant vinhistoria. Förutom det har varit Tysklands största vindistrikt är det också ett av de äldsta. Här finns också några av Tysklands och världens äldsta vinproducenter; Staatlicher Hofkeller etablerat 1128, Bürgerspital, 1316 och den relativa "nykomlingen" Juliusspital som startades 1576. Ur ett svenskt historiskt perspektiv är det lite extra intressant att centralorten Würzburg på 1630-talet, efter slaget vi Breitenfeldt, ”gästades” av Gustav den II Adolf. Kungen säkerställde att han fick del av vinproduktionen och hans rikskansler, Axel Oxenstierna, såg till att allt skriftligt material man kom över fraktades hem till Sverige. Detta är inte unikt för Franken utan inträffade även i andra Tyska regioner. Det här materialet finns idag i väl bevarat skick i Uppsala Universitets bibliotek, Carolina Rediviva. Flera tyska vinproducenter har varit där och studerat sin historia.

Röda viner

Lirac

Alain Jaume Lirac 2019 (73101), Lirac, Rhônedalen, 189 kronor 17,5 poäng (++)

Stor doft med varmt mogen frukt av jordgubbar, hallon, varm jord, tjära, piptobak och lite rökiga fat. Underbart djup smak med kraft, koncentration, läder, rökiga mineraler, underbar balans med längd och energi. Ett välgjort vin som har alla de typiska dragen från sydliga Rhônedalen. Det är lagringsdugligt, smakrikt och drickvänligt. Förra veckan skrev vi om det här vinet som vi då hade provat i en magnumflaska. Den vanliga 750 ml-flaskan är precis lika bra. Drick 23-30. Lirac är något av en doldisappellation men flera av vingårdarna visar en potential som gör att man ofta tänker på dessa viner som minichateauneufer. Alain Jaumes Lirac hör till den skaran. Servera till hemmagjorda grillade högrevsburgare eller vegetariska burgare gjorda på karljohansvamp. Alain Juame importeras av Hermansson & Co.

Familjen Jaume har varit vinodlare i och i närheten av Chateauneuf-du-Pape sedan 1826. Det nuvarande namnet fick företaget under 80-talet när Alain och Odile Jaume startade Masion Alain Jaume som idag drivs av syskonen Christophe, Sebastien och Hèlène men Alain och Odile finns fortfarande med i verksamheten. Ursprunget har alltid varit Châteauneuf-du-Pape men man gör idag vin från de flesta av de sydliga appellationerna i Rhônedalen. Dagens vin, Clos de Sixte kommer från Lirac som är ett litet klassificerat område med ca 700 hektar vingårdsmark. Av dessa äger familjen Jaume 50 hektar med en jordmån som är mycket lik den som finns i stora delar av Châteauneuf-du-Pape.


Château Pesquié Quintessence Rouge 2020 (93070), Frankrike, Rhônedalen, Ventoux, 279 kr, 17,5 poäng (+)

Stor tät och rikt mogen mörk frukt med violer, plommon, björnbär, blåbär, vildhallon, kryddor och lakrits. Välgjort och koncentrerat men fortfarande mycket ungt. Det här vinet lanserades först i det tillfälliga sortimentet men har sedan det sålts slut lagts upp i beställningssortimentet. Priset är högre men ytterligare sex månader på flaskan har givit ett större djup och är mer än väl värt pengarna. Drick 23-30. Servera till vegoburgare eller hemmagjorda högrevsburgare med grillade grönsaker. Chateau Pesquie importeras av Vinunic.

René and Odette Bastide tog över Château Pesquié 1970. De påbörjade ett ambitiöst renoveringsprogram av vingårdarna och lyfte kvaliteten till en helt ny nivå. I mitten på 80-talet tog Renés and Odettes dotterson, Paul över ansvaret för verksamheten tillsammans med sin fru, Édith. Fram till 1990 var man en del i det lokala kooperativet men Paul och Odette bestämde sig för att lämna samarbetet, vinifiera och buteljera sina viner under eget namn. Årgången 1990 var den första att nå marknaden under namnet Château Pesquié. Pesquiés vingårdar ligger i ett av de svalaste områdena i Rhônedalen med omedelbar närhet till Mont Ventoux. Vingårdarna är planterade huvudsakligen med grenache och syrah men ytterligare ett tiotal druvor samsas om de resterande 30 procenten.