Laddar annons
Bäst i test vecka 24 - klassiska druvor står i rampljuset
13 Jun, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 24 - klassiska druvor står i rampljuset

Bäst i test vecka 24 bjuder på fyra viner som har sina ursprung i Rhônedalen och i Toscana. För de vita vinerna blir det druvorna vermentino och chardonnay och för de röda vinerna blir det den klassiska blandningen: grenache, syrah och mourvedre.

Så var det dags för veckans höjdpunkt för mig. Det är alltid lika roligt att sätta ihop de här raderna. Under snart ett och ett halvt år har vi varje vecka producerat ett ”bäst-i-test” där fokus är bra viner i beställningssortimentet. Varje vecka stiger besökarantalet vilket gör att det bara blir roligare och roligare att hitta vinerna och sätta ihop texterna.

Två vita från Italien

Belguardo Vermentino 2021 (75664), Toscana, 159 kr 16 poäng (++)

Ungt, friskt och lite aromatiskt med gråpäron, vita persikor, kalk, blommor och elegant ren frukt med rena och pigga syror, lite stram tropisk frukt, mineraler och lätt sälta. Ett lysande vår- och sommarvin (fast varför inte höst också?) som passar till en skaldjursrisotto med ångande varma musslor och persilja. Det här är en druva som förtjänar uppmärksamhet. Det är inte är den mest komplexa skapelsen på ”druvhimlen” men den är smakrik, den är matvänlig och den har en alldeles egen karaktär och när producenterna lyckas så finns det en fin syra att plocka fram som ger vinet en bra ryggrad. Belguardo Vermentino importeras av Vintedge.

Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är ”nära” förestående. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana (som är ursprunget för dagens vin). Dessutom äger och driver man egendomen Zisola på Sicilien.


I Sistri Chardonnay 2020 (75685), Fattoria di Fèlsina, Toscana, 189 kr 17 poäng (++)

Elegant doft med gula äpplen, persika, citrusblommor, basilika, smör, vanilj och en elegant ton av nya fat. Välbalanserad friskt stålig och lite frasigt ren smak med päron, krossad sten, citronzest, mineraler, bra syra, riktigt bra grepp, örter och havssälta. En elegant och lättgillad chardonnay som klarar att vara både rund och rik i frukten men också att undvika överdriven ek i eftersmaken. Servera till en fiskgryta med saffran och ris. Drick 23-27. I Sistri importeras av Vinunic.

1966 var den Italienska ekonomin i brant utförsbacke och vinindustrin hade stora problem. Trots det ekonomiska läget bestämde sig Domenico Poggiali Fèlsina att köpa den gamla egendomen med historia tillbaka till medeltiden. Stora investeringar och nya tankar gav resultat och på 80 talet började Fèslina bli ett etablerat namn. Fèlsina ligger i Castelnuovo Berardenga i södra Chianti Classico. Gården drivs fortfarande av famljen Poggiali samt Domenicos svärson Guiseppe Mazzocolin. Till sin hjälp har de vinmakaren Franco Bernabei. Egendomen består av ca 500 hektar mark av vilka drygt 70 är planterade med vinrankor. Fèlsina gör en mängd viner men förutom de klassiska Chianti Classicovinerna är egendomen mest känd för ”supertoscanavinet” Fontalloro. På Systembolaget finns även ett lysande sött Vin Santo.

Två röda från Rhonedalen


Alain Jaume Lirac 2019 (54149), Lirac, Rhônedalen, magnumflaska, 391 kr 17,5 poäng (++)

Stor doft med varmt mogen frukt av jordgubbar, hallon, varm jord, tjära, piptobak och lite rökiga fat. Underbart djup smak med kraft, koncentration, läder, rökiga mineraler, underbar balans med längd och energi. Ett välgjort vin som har alla de typiska dragen från sydliga Rhônedalen. Det är lagringsdugligt, smakrikt och drickvänligt och dessutom kommer det i en snyggt utsmyckad magnumflaska. Drick 23-30. Lirac är något av en doldisappellation men flera av vingårdarna visar en potential som gör att man ofta tänker på dessa viner som minichateauneufer. Alain Jaumes Lirac hör till den skaran. Servera till hemmagjorda grillade högrevsburgare eller vegetariska burgare gjorda på karljohansvamp.

Familjen Jaume har varit vinodlare i och i närheten av Chateauneuf-du-Pape sedan 1826. Det nuvarande namnet fick företaget under 80-talet när Alain och Odile Jaume startade Masion Alain Jaume som idag drivs av syskonen Christophe, Sebastien och Hèlène men Alain och Odile finns fortfarande med i verksamheten. Ursprunget har alltid varit Châteauneuf-du-Pape men man gör idag vin från de flesta av de sydliga appellationerna i Rhônedalen. Dagens vin, Clos de Sixte kommer från Lirac som är ett litet klassificerat område med ca 700 hektar vingårdsmark. Av dessa äger familjen Jaume 50 hektar med en jordmån som är mycket lik den som finns i delar av Châteauneuf-du-Pape. Alain Jume importeras av Hermansson & Co.


Xavier Vignon Arcane Le Diable 2015 (51634), 269 kr 18,5 poäng (++)

Stor doft med solmogna mörka körsbär, björnbär, vildhallon, svartpeppar, rosmarin och fat. Underbart tät och varm mörkröd frukt med balans och intensitet som trots kraften ändå bjuder på en finess som kompletteras av en underbart lång eftersmak med kryddor, piptobak och tydliga men diskreta fat. Bör luftas rejält. Dekantera gärna 6-8 timmar innan det ska drickas. Servera till grillad lax med baba ganoush, portabella och sallad. Le Diable är gjort på mourvedre från vinstockar som är över 100 år gamla och möjligen det mest spännande vinet i Arcaneserien.

Xavier Vignon är en nytänkare med rötter i norra Frankrike. Han har ett brinnande intresse för vin och har hämtat kunskaper som har format honom till den vinmakare han är idag från en stor del av den vinproducerande världen. I Sverige känner vi mest igen hans Chateauneuf-du-Pape som alltid hör till de mest prisvärda vinerna från detta område. I serien ”Arcane” lyfter Xavier Vignon flera områden och druvsorter från södra Rhônedalen. Men han signalerar också andra funderingar kring hur vi gör vin och hur vi utnyttjar naturens resurser när vi gör det. För Arcane Le Diable är det geografiska ursprunget är Vaucluse i närheten av Vinsobres i Rhônedalen. Druvblandningen utgörs av mourvedre från gamla vinstockar där många är över 100 år. Likt de andra vinerna i serien rekommenderas seriös luftning. Ni kommer märka hur vinet lägger på mer vikt och får mörkare frukt när det får tid att utvecklas. Enda problemet är att det tenderar att vara slut innan luftnigen är klar - nöj er inte med en flaska. Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.