Laddar annons
Bäst i test vecka 27 - Bubbel för hela slanten
4 Jul, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bäst i test vecka 27 - Bubbel för hela slanten

Bäst i test vecka 27 handlar om bubblande toppviner i beställningssortimentet i prisklassen 320 till 800 kronor.

Inte helt oväntat domineras veckans val av champagner men två viner med annat ursprung har smugit sig in och Rathfinny från Sussex ligger i toppen av prisvärda mousserande viner som levererar kvalitet i nivå med champagner och inte långt efter kommer Sara Vezzas Alta Langha.

Bland de mest prisvärda champagnerna återfinns ett relativt nytt hus som vi har skrivit om tidigare, Bonvalet som fortsätter imponera med nya välgjorda cuvéer som håller anständiga prisnivåer trots de stora prisökningarna det senaste året. Nu handlar den här artikeln om bra prisvärda mousserande viner i beställningssortimentet men det ska ändå sägas att Systembolagets ordinarie och tillfälliga sortiment har ett väldigt bra och kvalitativt utbud även utan stöd av beställningssortimentet. Fler artiklar i vår serie "Bäst i test" hittar du här.

Bäst i test vecka 27 - bubbel för hela slanten


Rathfinny Classic cuvee Brut 2018 (53109), Sussex, England, 329 kr, 17,5 poäng (++)

Ett torrt, friskt och elegant mousserande vin med ren, mogen frukt, bra struktur, bra syra och inslag av persikor, röda äpplen, pomelo, nektariner, blommor, mandlar, sälta och mineraler. En charmig och generös cuvée med harmoniskt balanserad frukt gjord på 50 % pinot noir, 35 % chardonnay och 15 % pinot meunier. Priset på 329 kronor är så bra att det borde radera ut all tveksamhet att våga prova detta istället för, eller bredvid en Champagne. Servera till halstrade pilgrimsmusslor med ruccola och riven parmesan. Drick 23-28. Med årgången 2018 tar Rathfinny ett kliv fram och går från bra och lovande till att vara en av topproducenterna av engelskt bubbel. Med skenande priserna på Champagne och med en Krona som är lågt värderad mot Eruon blir det här ett av de mest prisvärda högkvalitativa mousserande vinerna på Systembolaget i nuläget. Håll tillgodo så länge det räcker! Rathfinny importeras av Wine Affair Scandinavia.

Rathfinny startades av Mark och Sara Driver 2010. Från starten har all planering och utveckling gjorts med millimeterprecision. Idag har Rathfinny 92 hektar vingårdar som är planterade med chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Mark har varit en av de starkast drivande krafterna för att Sussex ska bli Englands första PDO inom vin (geografiskt ursprungsområde) vilket det fattades beslut om 2022.


Prologue (90027), Champagne J.M. Labruyère, 379 kr, 17,5 poäng (++)

I doften hittar vi en härligt frisk vårfläkt från Champagne med gröna äpplen, citrus, vita persikor och nötter. Fortfarande ung och lite återhållen i smaken med grapefrukt, citron, vinteräpplen, krispiga mineraler, klockren syra och ett knastertorrt avslut med lite sälta. Det här är en knastertorrt Champagne och en välsvarvad skapelse som kombinerar komplexitet, syra och elegans på ett imponerande sätt och dessutom till ett pris som gör det extra attraktivt. Prologue går utmärkt att spara i 5-8 år eller mer. Servera till Suchi. Gjort på 70% pinot noir och resterande del chardonnay. Domaine de Labruyère är ett ungt champagnehus som drogs igång 2012 av familjen Labruyère som även har egendomar i Bordeaux och Bourgogne. Det här vinet finns i det tillfälliga sortimentet i begränsat antal butiker men går att beställa till samtliga butiker. Labruyère importeras av Vintedge.


Sara Vezza Alta Langha (54195), Alta Langha, 319 kr 17 poäng (++)

Stramt med gröna äpplen, persika, lime, citrus, vita blommor och nybakt bröd. Elegant och strukturerad smak med citrus, mineraler, kalk, balans och en underbart ren frisk syra. Jag har provat det här vinet vid tre tillfällen det senaste året och upplevde att det hade rundat av sig och hade mer charm den senaste gången jag drack det. Servera till halstrade pilgrimsmusslor med ruccola, parmesan och pinjenötter. Drick 23-28. (DET HÄR VINET ÄR TYVÄRR SLUTSÅLT).

I slutet av 1990-talet var familjen Vezza på väg att sälja sina vingårdar som funnits i släkten sedan slutet på 1800-talet. Sara Vezza som då bara var knappt 20-år startade en framgångsrik övertalningskampanj och tog över varumärket som hennes mamma skapade på 80-talet, Josetta Saffirio, ni känner nog igen piemontevinerna med tomtarna på etiketterna (för övrigt: att höra Sara Vezza referera till ”tontevinerna” som hon kallar dem, landar på min tio i topplista av charmiga uttryck från vinproducenter). 2006 inleddes arbetet att göra vingårdarna ekologiska. 2015 blir Josetta Saffirio hållbarhetscertifierat och 2017 blir man ekocertifierade. Nebbiolo dominerar planteringarna. Sedan 2018 har Sara Vezza en linje med sitt eget namn där hon gör viner från sina bästa vingårdar i små serier. I den serien återfinns det fåtal flaskor som Sara producerar av denna Alta Langha. Sara Vezza importeras av Tryffelsvinet.


Diebolt-Vallois Tradition (83020), 369 kr, 17 poäng (+)

Friskt, piggt och elegant med vita blommor, citroner, gröna äpplen och vita persikor. Underbar och spänstigt vibrerande smak av äpplen, lime, vita päron, nybakt bröd, spettekaka, grapefrukt, lysande syra och torr mineralpackad eftersmak med lite sälta. Gjort på en blandning av 50 % chardonnay, 40% pinot noir, och 10% pinot meunier. Servera till pasta alle vongole. Drick 23-27. Diebolt-Vallois importeras av The Wine Agency.


Bonvalet Kosmos (51210), 429 kronor, 17,5 poäng (+)

Rent, elegant och friskt med gröna äpplen, vita persikor, granit, limeblad och citrusskal. Smaken är välbalanserad och druvtypisk med citrus, äpplen, vita blommor, våta stenar, bra syra och lite sälta. Det här är ytterligare en representant för Bonvalets nya giv och möjligen producentens bästa vin hittills. Kosmos är gjort på 100% chardonnay. Drick 23-28. Servera till pankofriterade tigerräkor med asiatisk sås med lite hetta.


Bonvalet Épopée (52084), 399 kronor, 17 poäng (+)

Frisk, pigg och ren doft med vinteräpplen, gråpäron, aprikos, nybakt bröd och örter. Välbalanserad och tillgänglig smak med grapefrukt, vita smultron, bra syra, balans och längd. Épopée är basen i Bonvalets nya serie som lanserades 2022 och ytterligare ett rejält kliv på kvalitetsstegen. Den nya Epopée är första vinet som innehåller en andel pinot meunier och visar en mästerlig hantering av den druvan. Épopée är gjort på 30% chardonnay, 25% pinot noir samt 45% pinot meunier. Drick 23-28. Servera till musselcarbonara.


Thiénot Brut Vintage 2012 (77930) 599 kr 18,5 poäng (++)

Ungt, stramt och friskt med citronskal, persika, äpplen, smörstekt svamp och färska mandlar. Smaken är energiladdad med intensitet, grapefrukt, nybakt bröd, kalk, mineraler, klockren syra och lite sälta. En riktigt bra Champagne som trots att den är från 2012 fortfarande upplevs som mycket ung. Väldigt prisvärt och en av de billigaste champagnerna från det lysande året 2012. Drick 23-30. Servera till stekt gös med vitvinsås och pressad potatis. Gjort på 65% pinot noir, 25% chardonnay och 10% pinot meunier. Thiénot importeras av Tryffelsvinet.

Alain Thiénot är ett relativt ungt champagnehus. Alain arbetade under många år med att köpa druvor åt champagnehusen i en slags mäklarposition. Arbetet gjorde att han fick en ingående kunskap om olika områdens specifika karaktärer. Han köpte sin första vingård redan 1976 och 1985 startades företaget. 1992 öppnades den nya vinanläggning i Taissy och idag har familjen vingårdar som omfattar runt 30 hektar. Hälften av dessa är klassade som antingen Grand Cru eller Premier Cru. Geografiskt ligger de framförallt i Ay, Le Mesnil och Avize. Vinerna är smakrika med tydliga kalktoner, fin syrastruktur och kan som unga upplevas som lite kantiga. De behöver därför lite tid i flaskan för att rundas av lite.


AR Lenoble Grand Cru Chouilly Blanc de Blancs 2012 (79546), 799 kr 19 poäng (++)

Stramt och elegant med gröna äpplen, vita persikor, citrongräs och färska mandlar. Frisk och härligt ren smak med intensitet, underbar struktur, brioche, kalk, mineraler, rena syror och en härligt lång eftersmak med ostronskal, sälta och mineraler. Jag provade det här vinet för två år sedan och blev redan då förtjust i det och köpte några flaskor. När jag började skriva den här artikeln tänkte jag att det var dags att prova det igen. Lite har hänt men briochetonerna fanns där inte förut och det som tidigare var lite ogina och hårda mineraler har rundats av och ersatts av något som ännu inte kan kallas charm men den är på väg åt det hållet. Jag gillade det här förut men nu är det på god väg att bli ett lysande vin som kommer att bli bättre i några år till. Gjort på 100% chardonnay. Drick 23-34. AR Lenoble importeras av Valid Wines.


Delavenne Grand Cru Brut Reserve (72702), 498 kr, 17,5 poäng (+)

Friskt och stramt med citrus, gröna äpplen, krossad sten, ostronskal och vita persikor. Stram, torr och elegant smak med gråpäron, limeblad, färska mandlar, mineraler och klockren syra. Allt presenterad i en personlig och kompromisslös ren stil. Gjort på 60% pinot noir och 40% chardonnay. Drick 22-28. Servera som aperitif till hemmagjorda chips och popcorn sprayade med tryffelolja. Delavenne importeras av Sanler Wine.