Laddar annons
Bäst i test vecka 32 - fyndviner från Italien och Spanien
9 Aug, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 32 - fyndviner från Italien och Spanien

I Bäst i test vecka 32 vänder vi blickarna mot Italien och Iberiska halvön.

Två vita fyndviner – ett från Italien med ursprung Ligurien, gjort på druvan vermentino och ett från Monterrei gjort huvudsakligen på godello. När det gäller våra två röda viner är ursprungen Valpolicella och den mindre kända regionen Toro, mitt Spanien.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 32

Vita viner


Cantina Lunae Etichetta Nera 2021 (55095), Italien, Colli di Lune, Ligurien, 229 kr 17,5 poäng (++)

Lätt aromatisk och pigg vermentino med gula äpplen, gråpäron, vita persikor, citronzest och örter. Smaken är frisk och klingande ren med citrus, salvia, vitpeppar, fina mineraler, bra syra och underbar havssälta. En av de mest karaktärsfulla vinerna gjorda på druvan vermentino som finns att tillgå i Sverige idag. Drick 23-25. Servera till Pasta alle Vongole eller Risotto Frutti di Mare.

Cantine Lunae grundades 1966 av Paolo Bosoni som fortfarande äger och driver egendomen. Företaget kontrollerar 85 hektar vingårdar, varav 45 är deras egna och resten kommer från runt 170 odlare man har kontrakt med. I ett fragmenterat område med många små odlare är Lunae med sina 85 hektar den största. Egendomen är belägen i östra delen av Ligurien och gränsar till Toscana. DOC Colli di Luni är Liguriens huvudsakliga kvalitetsområde för viner och sträcker sig faktiskt en bit in i Toscana. Landskapet som omger vineriet är dramatiskt och vingårdarna når nästan fram till havet och sträcker sig upp i de branta bergen där de odlas på terrasser som omges av skog, olivträd och annan vegetation. Cantina Lunae importeras av Quaffable Wines.


Mara Moura Godello 2021 (74263), Spanien, Monterrei, Martín Codax, 149 kr 16,5 poäng (++)

Aromatiskt med päron, nätmelon, citrus, krossad sten och timjan. Välbalanserad rund och ren smak med grapefrukt, mineraler, bra syra och lite sälta. Ett mycket välgjort vin som levererar långt över prislappen. Gjort på 92 % godello och 8% treixadura. Drick 23-26. Servera till torskrygg i paket med oliver, gremolata och färskpotatis.

Mara Moura görs av producenten Martín Codax som är mest känd för sina viner från Rías Baixas men det här vinet kommer från den lilla regionen Monterrei som är en del av den exploderande Galiciska vinnäringen. Monterrei blev ett DO 1994. Regionen gränsar till norra Portugal och omfattar runt 3 000 hektar där de flesta vingårdarna ligger på mellan 400 och 500 meter över havet. Den mest odlade röda druvan är mencia och mest odlad vit druva är godello. Mara Moura importeras av Springwine

RÖDA VINER


Speri Ripasso Valpolicella Classico 2020 (72515), Valpolicella, 179 kr 17 (++)

Stor varm doft med torkade körsbär, plommon, läder, tobak, lagerblad, salvia och fat. Medelfyllig och kraftig smak med varmt mogen frukt med härligt friska körsbärssyror som gör vinet piggt och charmigt. En högkvalitativ och smakrik ripasso med ett djup som gör att det passar till en bredd av rätter från stenugnsbakad pizza till Bistecca alla Fiorentina med rosmarinrostad potatis. Speri Ripasso består till största delen av de klassiska druvsorterna corvina, molinara och rondinella (samt en mindre del av andra lokala druvsorter). Ge vinet ordentligt med luftning innan det serveras.

Speri hör till producenterna som i mitten av 90-talet var med och satte Valpolicella på kartan för världens vinkonsumenter. Sedan 2015 är hela verksamheten ekologiskt certifierad. Inför den här artikeln provade vi flera av Speris viner. Det här är tredje gången vi recenserar Speris Ripasso och varje gång har jag blivit lika imponerad. Efter den enorma boomen vinerna från Valpolicella upplevde i slutet av 90-talet och i början på 2000-talet har försäljningen rasat. En del i detta går att förklara med att marknaden dränktes av allt för många dåliga viner som oförtjänt drog ner ryktet för kvalitetsprodukterna. Speris viner levererar väldigt mycket vin per satsad krona och förtjänar mer uppmärksamhet. Speri importeras av Nigab.


Pago la Jara 2016, (54480), Toro, 449 kr 18,5 poäng (++)

Stor doft med koncentrerad mörkröd frukt av björnbär, viol, bigarråer, kaffe och fat. Stor fyllig smak med koncentration, choklad, engelsk lakrits, läder, bra balans och integrerade fat. En riktigt bra strukturerad Pago la Jara som förenar kraft och elegans på ett sätt som inte är helt typiskt Toro. En av de bästa, möjligen den bästa Pago la Jara jag har provat. Servera till grillade lammracks med ugnsrostad potatis. Drick 23-27. Lufta vinet rejält innan det serveras.

Telmo Rodriguez är en av Spaniens mest kända vinmakare och brinner för inhemska druvsorter. Telmo har en bakgrund på familjens vingård i Rioja, Remelluri, men har även arbetat i Frankrike. Idag gör han viner i flera regioner i Spanien. Förutom sitt intresse för ”utrotningshotade” Iberiska druvsorter går han och parhästen, vinmakaren Pablo Eguzkiza, ofta sin egen väg vilket ofta märks i vinerna. Pago la Jara är prestigevinet från Telmos projekt i Toro. Pago la Jara importeras av Wine Affair.