Laddar annons
Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 11 augusti
10 Aug, 2023

Vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment - 11 augusti

Tillfälligt sortiment vita och mousserande viner med lanseringsdag fredag den 11 augusti. - en bra lansering med hög prisvärdhet och några ”börköp”.

Först på min lista hamnar Kuhns Riesling Saumagen men Sumaridge Chardonnay bör man inte missa. Riktigt hög köpvärdhet levererar också ungerska Megyer från Château Pajzoz. Vad gäller de mousserande vinerna lanseras Bollinger R.D. 2008. Kostsamt men oj så sagolikt bra! All information om vitt och mousserande vin i tillfälligt sortiment 11 augusti hittar du i tabellen nedan.

CHAMPAGNE

Bollinger R.D. 2008 (92499), Champagne, 3499 kr

Stor rund och rik doft med äpplen, persika, citrus, brioche, och macadamianötter. Underbart djup och komplex smak med vinteräpplen, nötter, pomerans, nougat, kalk och en elegant sherryton. Eftersmaken bjuder perfekt balans, fina mineraler och klingande ren syra – allt i en sagolik harmoni. Svårslaget och ett av 2023 års bästa viner. Det kommer att bli intressant att se om Bollinger kan toppa eller tangera denna buteljering när det blir dags för 2012 R.D. om sisådär fyra år.


Mesnil Experience GC Bl. de Bl. Brut Nature (92283), A. Jacquart, Champagne, 499 kr

Doftrikt med vinteräpplen, persika, citrus, surdegsbröd och mandlar. Stor smak med gula äpplen, citrus, grapefrukt, digistivekex, kalk, citronzest, sälta och ett knastertorrt och uppstramande slut med bra balans. Servera till en thaisoppa med grön curry och scampi.

MOUSSERANDE - SPANIEN


AUS Pét-Nat Rosé 2022 (93417), Alta Alella, Katalonien, EKO, 169 kr

Aromatiskt med granatäpplen, hallon, blåbärsris, rönnbär och örter. Smakrikt med smultron, blodapelsin, hallonbåtar och en lingonsyrlig intensiv eftersmak. Servera till en matig sallad med bulgur.

VITT - TYSKLAND


Riesling Saumagen GG 2021 (90671), Philipp Kuhn, Pfalz, 375 kr

Stram och ren doft med persika, gröna äpplen, päron, citrus och flinta. Stram citrusdominerad smak med massor av mineraler, äpplen, underbar syra och med den typiska kuhnska, lite rustika och kalkstinna sältan. Elegant, druv-, årgångs-, områdes- och producenttypiskt vin som högpresterar idag men kommer att ge ännu mer om något år och sedan leva i en liten evighet. Servera till halstrad sik med färskpotatis och örtsås.

VITT - UNGERN


Megyer 2021 (90461), Pajzos Zrt, Tokaj, 165 kr

Friskt och rent med gula äpplen, fläder, citrus, kummin, lite fat, mineraler, fin syra och lite sälta. Ett mycket välsvarvat och prisvärt vin gjort på druvan furmint. Förra årgången var mycket bra men denna är faktiskt snäppet spänstigare och ett av lanseringens mest prisvärda viner. Bakom detta vin ligger producenten Château Pajzos som är mest känt för sin söta tokajviner - mycket vin för lite pengar.


Soltész Egri Csillag Selection 2022 (92149), Ostorosbor Zrt Eger, 125 kr

Aromatiskt med fläder, vita vinbär, melon, päron, thaibasilika, lite krossad sten, mineraler och sälta. Friskt, välgjort och prisvärt för futtiga 125 kronor men skulle ha klättrat ännu lite högre på skalan med lite mer syra .

VITT – NYA ZEELAND


Roaring Meg Riesling 2022 (91138), Mount Difficulty Wines, Central Otago, 169 kr

Doftrikt och lätt aromatiskt med gula äpplen, päron, melon, persika, örter, lätt söt känsla som balanseras av en fin druvtypisk syra. Servera väl kylt till färska räkor eller en ramen med lite hetta.


Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2022 (92362), Marlborough, 199 kr

Aromatiskt ungt och friskt med fläder, vinbärsblad, nässlor, mynta och fina citrustoner med bra syra, sälta och balans.

VITT - SYDAFRIKA


Sumaridge Chardonnay 2021 (96026), Upper Hemel-en-Aarde Valley, 219 kr

Rik doft med gula äpplen, persika, päron, mandlar och lite rökiga fat. Smaken är välbalanserad med citron, limeblad, digistivekex, fina mineraltoner och en underbart syra som bär upp den ganska kraftiga fattonerna och som gör att helhetsintrycket ändå blir ett av elegans. En återkommande lansering från Sydafrikanska Upper Hemel-en-Aarde Valley, närmare bestämt Walker Bay, som alltid bjuder på prisvärda och välgjorda chardonnayer som på ett mästerligt sätt kombinerar smakrikedom med stram citrusdominerad frukt och snygg balans. Ett av lanseringens mest köpvärda viner.

[drinklist id="106623"]