Laddar annons
Bäst i test vecka 30 - nygamla favoriter i fokus
27 Jul, 2023

Bäst i test vecka 30 - nygamla favoriter i fokus

I bäst i test sommarveckan med nummer 30 i ordningen håller vi oss i Europa och noterar ett par årgångsbyten bland några favoriter i beställningssortimentet.

Extremt prisvärda Muga Blanco byter till årgång 2022 och fortsätter att imponera. Bland de röda byter Feudi San Gregorios Taurasi till årgången 2018 som till och med är bättre än den tidigare årgången. Sist i dagens lista kommer ett Rhônevin vi skrivit om tidigare men det är ett ruskigt bra vin med mycket hög prisvärdhet. När vi upptäckte att det vin vi tänkt presentera på denna plats nästan är slutsålt blev valet enkelt: Alain Jaume med lysande liracen Clos de Sixte.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 30 - Systembolagets beställningssortiment

Vita viner

Muga Blanco 2022 (72877), Rioja, 129 kr, 16,5 poäng (++)

Ung och frisk vit Rioja med päron, persika, melon, citrus och en lätt nyans av fat. Välbalanserad smak med gula äpplen, rund, ren och frisk frukt med lite fänkål, vanilj, bra syra och klockren balans. Ett välgjord vitt vin med väldigt mycket karaktär per krona för futtiga 139 kronor. Komponerad av 90 % viura och 10% garnacha blanca. Servera till vegetarisk lasagne med aubergine, zucchini och mozzarella. Muga importeras av Terrific Wines.


Greco di Tufo dei Feudi di San Gregorio 2021 (89659), Rioja, 175 kr, 16,5 poäng (+)

Rent, friskt och piggt vin med äpplen, päron, persika, mynta, mandlar, snygg struktur, havssälta, bra syra och fin balans. Ett trevligt och välgjort vin som passar både till tilltuggen innan maten serveras och tillsammans med linguine alle vongole. Drick 23-25. Feudi San Gregorio importeras av Spring Wine.

Röda viner

Taurasi

Taurasi 2018 (6282), Feudi San Gregorio, Kampanien, 219 kr, 17 poäng (++)

Stor, ung och rik doft med violer, björnbär, kryddor, kaffe, läder och fat. Smaken är rik och fyllig med karaktärsfull mörk och varm frukt av plommon, lakrits, läder, kryddor och fina körsbärssyror. En härligt ung och potent aglianico med hög klunkbarhetfaktor. Drick 23-27. Servera till stenugnsbakad pizza. Feudi San Gregorio importeras av Spring Wine.

Feudi san Gregorio startades 1986 av tre bröder i familjen Capaldo. De har cirka 50 hektar egna vingårdar belägna i Kampanjen och kompletterar med att köpa druvor från långtidskontrakterade odlare i deras närområde. Totalt producerar de årligen över fem miljoner buteljer. Aglianico är den mest odlade druvan i södra Italien. När den är som bäst ger den kraftfulla viner med mörkfruktig känsla, mineraler, tanniner och ofta en körsbärssyrlig eftersmak. De bästa vinerna kommer ofta från odlingar som ligger på hög höjd där temperaturvariationerna mellan natt och dag är stora och druvorna får mogna långsamt.


Alain Jaume Lirac 2019 (54149), Lirac, Rhônedalen, magnumflaska, 391 kr 17,5 poäng (++)

Stor doft med varmt mogen frukt av jordgubbar, hallon, varm jord, tjära, piptobak och lite rökiga fat. Underbart djup smak med kraft, koncentration, läder, rökiga mineraler, underbar balans med längd och energi. Ett välgjort vin som har alla de typiska dragen från sydliga Rhônedalen. Det är lagringsdugligt, smakrikt och drickvänligt och dessutom kommer det i en snyggt utsmyckad magnumflaska. Drick 23-30. Lirac är något av en doldisappellation men flera av vingårdarna visar en potential som gör att man ofta tänker på dessa viner som minichateauneufer. Alain Jaumes Lirac hör till den skaran. Servera till hemmagjorda grillade högrevsburgare eller vegetariska burgare gjorda på karljohansvamp.

Familjen Jaume har varit vinodlare i och i närheten av Chateauneuf-du-Pape sedan 1826. Det nuvarande namnet fick företaget under 80-talet när Alain och Odile Jaume startade Masion Alain Jaume som idag drivs av syskonen Christophe, Sebastien och Hèlène men Alain och Odile finns fortfarande med i verksamheten. Ursprunget har alltid varit Châteauneuf-du-Pape men man gör idag vin från de flesta av de sydliga appellationerna i Rhônedalen. Dagens vin, Clos de Sixte kommer från Lirac som är ett litet klassificerat område med ca 700 hektar vingårdsmark. Av dessa äger familjen Jaume 50 hektar med en jordmån som är mycket lik den som finns i delar av Châteauneuf-du-Pape. Alain Jume importeras av Hermansson & Co.